Boleča kolena

Gospa Dušič, sem zmerno aktivna, tudi joga je del moje prakse. Občasno me precej bolijo kolena, kar jemljem kot davek za tek v mlajših letih. Zanima me, ali mi lahko priporočite kakšno mazilo oziroma terapijo.Sem pretežno tip kapa.Karla Draga Karla, če ste pretežno tip kapa (in pod pogojem, da v vaši družini ni obolenj kolen), […]

Gospa Dušič,
sem zmerno aktivna, tudi joga je del moje prakse. Občasno me precej bolijo kolena, kar jemljem kot davek za tek v mlajših letih. Zanima me, ali mi lahko priporočite kakšno mazilo oziroma terapijo.
Sem pretežno tip kapa.
Karla

Draga Karla,

če ste pretežno tip kapa (in pod pogojem, da v vaši družini ni obolenj kolen), potem bolečine v kolenu verjetno niso posledica intenzivnega teka v mladosti, ampak ali morebitne prevelike teže, ali premajhne aktivnosti, ali neustrezne prehrane. Lahko so prisotni vsi omenjeni dejavniki in delujejo skupaj. V sklepu ni žil, torej se sklepni hrustanec hrani le s sklepno tekočino. Če je ta pregosta – zaradi premalo gibanja ali neustrezne prehrane –, potem hrustanec ni ustrezno hranjen in z leti ali tudi zaradi obremenitve (teža, tek ob prekomerni teži) propada, se degenerira. Delajte vaje joge, ki obremenijo kolena (vajrasana, supta vajrasana, metulj, kamela, asana dvi pada pitham …) in ki razbremenjujejo spodnje okončine (viparita karani mudra, sveča …), v prehrani ukinite mleko in mlečne izdelke, pšenico in sladkarije, in če je teža prekomerna, jo poskusite držati v zmernem območju. Koleno si lahko natirate z ajurvedskimi balzami, ki vsebujejo mentol in kafro, nekajkrat na dan namažite kolena tudi z gabezovim mazilom. Delajte jogo redno, vsaj eno uro dnevno, brez izjeme.

Lep pozdrav,
Biljana Dušić