Anemija

Spoštovana gospa Dušič,že od mladih nog se spopadam z anemijo, ki se kaže v nizki energiji, panda podočnjakih in seveda tudi krvni sliki. Po konstituciji sem pretežno tip pita.Železa ne jemljem preveč rada, ker mi še dodatno ustavi prebavo. Stara sem 44 let in sem pred letom dni prvič rodila. Rezultati preiskav, ki sem jih […]

Spoštovana gospa Dušič,
že od mladih nog se spopadam z anemijo, ki se kaže v nizki energiji, panda podočnjakih in seveda tudi krvni sliki. Po konstituciji sem pretežno tip pita.
Železa ne jemljem preveč rada, ker mi še dodatno ustavi prebavo. Stara sem 44 let in sem pred letom dni prvič rodila. Rezultati preiskav, ki sem jih opravila zaradi drastično znižanega libida, kažejo, da imam hormonsko sliko dobro, anemija pa je huda. Prijateljica mi je priporočila kuro z matičnim mlečkom. Zelo bom hvaležna za dober nasvet, ker bi se rada čim bolj izogibala kemiji.

Lep pozdrav,
Jasmina

Draga Jasmina,

premalo podatkov imam, da bi vam lahko bolj individualno svetovala. Razlog za hudo anemijo je lahko stanje sluznice debelega črevesja (če ste od malih nog tudi zaprti, bi bil lahko vzrok tudi tu), energetsko stanje jeter ali ledvic, premočne menstruacije, stanje želodčne sluznice … V vsakem primeru je potrebnih nekaj več preiskav, vsekakor pa individualno svetovanje. Če je s hormoni vse v redu, lahko sklepam le, da gre pri vas za dolgoletno motnjo tipa vata, ne glede na vašo osnovno konstitucijo, ki vas je izčrpala.

Pijte veliko zelenjavnih sokov, naj hrana ne bo suha ali premrzla, ampak topla in oljnata. Od solat jejte predvsem motovilec. Sedaj, ko je sezona kopriv, si stiskajte koprive v sok in popijte dnevno (če vam to okoliščine dovoljujejo) po dve jušni žlici sveže stisnjenega soka iz kopriv. Matični mleček je prav tako dobrodošel. Hranljiva hrana, ki vsebuje mandlje, melasni sladkor (ali melaso), ghi, suho sadje in sezamovo seme, je nujno potrebna. Tudi kakšna dobra goveja juha (kot začasen ukrep, da premostite telesno krizo) je skoraj nujna. Od sadnih sokov pijte sok iz granatnega jabolka, ki je zelo koristen za kri. Če je potrebno, vzemite kakšen preparat železa (da ne bi ustavljal prebave, ga kombinirajte z ingverjem, kardamomom, ali cimetom), jemljite tudi AD-kapljice in eno žličko svetlinovega olja dnevno.

Lep pozdrav,
Biljana Dušić