JOGA IN HRBTENICA

Bolečine v hrbtenici so ena najpogostejših težav sodobnega človeka, pestile naj bi od 50 do 60, po nekaterih podatkih celo do 80 odstotkov odraslih v razvitem svetu. Skoraj vsak se je torej že srečal z eno izmed oblik bolečine v hrbtenici, sodobna medicina pa nam še vedno ne ponuja zadovoljive rešitve pri njihovem odpravljanju. Protibolečinska tableta olajša stanje le za nekaj ur, a vzroki ostajajo in težave se ponovijo. Pogosto so zanje krivi neprožnost vezi in mišic ob hrbtenici, predvsem v njenem spodnjem delu, in pa šibkost trebušnih mišic. Odgovor se nam ponuja kot na dlani. Telesna vadba bi lahko preprečila ali odpravila mnogo bolečin.

Joga je v svoji večtisočletni tradiciji razvila sistem telesnih položajev, ki ohranjajo hrbtenico zdravo in prožno. Znana jogijska modrost namreč govori, da si mlad toliko, kot je mlada tvoja hrbtenica. Pomembnost zdrave hrbtenice gre v jogijski anatomiji sicer mnogo dlje od zgolj fizičnega. Ob hrbtenici se namreč vzpenjata dva od treh najpomembnejših energetskih kanalov, nadija pingala in ida, ki predstavljata princip sonca in lune oziroma moškega in ženskega, tretji kanal, sušumna, pa naj bi potekal znotraj hrbtenice in združeval bipolarnost stvarstva v principu harmonije. Na presečiščih teh treh kanalov so energetski centri, imenovani čakre, prek katerih se lahko dvigne in udejanji naša speča potencialna energija kundalini. Dihalne tehnike in telesni položaji, ki jih ponuja joga, skrbijo za uravnovešeno pretočnost energij po omenjenih kanalih, sodobne raziskave pa nenehno dokazujejo njihov ogromni pomen v boju sodobnega človeka z bolečinami v hrbtenici.

Vzroki za bolečine v hrbtenici so različni.

1. Najpogostejši ortopedskimi vzroki so:

a) Hernija diska – ko del degenerativno spremenjene hrustančne medvretenčne ploščice zdrsne iz svojega položaja in pritiska na hrbtenjačo ali živčno korenino. Simptomi se kažejo kot topa bolečina v prizadetem delu, omejena gibljivost, mravljinčenje v poteku prizadetega živca.

b.) Išias je bolečina v predelu hrbta in kolka, ki izhaja iz ledvenega dela hrbtenice in se nadaljuje v eno izmed spodnjih okončin prek živca, imenovanega išias. Velikokrat nastane kot posledica hernije diska, ki stiska eno od dveh korenin kolčnega diska. Bolečina se pojavi nenadoma, olajšamo pa jo lahko z iztegom noge.

c) ankilozni spondilitis – gre za kronično vnetje hrbtenice, ki povzroča njeno negibljivost. Zelo pomaga gibanje, ki zmanjšuje bolečino in jutranjo otrplost.

2. Ginekološki vzroki:

a) Dismenoreja oziroma boleča menstruacija je po navadi kriva za bolečine v spodnjem predelu hrbta. Težave so povezane z menstruacijskim tokom in po navadi izginejo skupaj s krvavitvijo.

b) Nosečnost in porod – zaradi povečane teže, ki jo nosečnica nosi v teh mesecih, se poveča tudi obremenitev hrbta, predvsem ledvenega predela. Težavam se izognemo s krepitvijo hrbtnih in trebušnih mišic, ki omogočajo podporo povečanemu trebuhu.

3. Splošni vzroki:

a) sodobni način življenja, ki zahteva veliko sedenja, nepravilna telesna drža, debelost …;

b) nepravilno sklanjanje, pobiranje stvari s tal ali nepravilno iztegovanje z namenom doseči nek predmet;

c) visoke pete, premajhni ali preveliki čevlji, neudobna oblačila.

4. Čustveni vzroki:

a) stres, nenehno razburjanje, nervoza, frustracije itd. se kažejo v obliki napetosti in otrdelosti hrbtnih mišic;

b) potlačevanje čustev, potreba po čustveni podpori v časih depresije ali anksioznosti se tudi izrazijo v bolečinah ledvenega dela hrbta.

Kako si proti bolečinam v hrbtu pomagamo z jogo?

Najprej bi rada poudarila, da je hrbtenica človekov najobčutljivejši del, zato z njo previdno. Svetovala bi, da se v primeru težav obrneta na usposobljenega učitelja joge in se pod njegovim vodstvom naučite položajev, s katerimi boste kasneje preprečevali bolečine ali si jih lajšali tudi doma.

Zlata pravila joge za »hrbteničarje« so naslednja: velikokrat se težave pojavijo, ker hrbtenico upogibamo samo v eno smer. Če se veliko sklanjamo, moramo pri vadbi še posebej veliko pozornost nameniti zaklonom. Temelj zdravja je namreč ravnovesje na vseh ravneh, in to velja tudi za hrbtenico. Za ohranjanje njenega zdravja in prožnosti bi morali vsak dan izvajati nekaj zaklonov, nekaj predklonov, nekaj zasukov in nekaj nagibov v stran. Enostavnih različic teh položajev se lahko lotimo tudi za delovno mizo in se tako razgibamo večkrat na dan.

Bolniki z išiasom ali hernijo diskusa naj se povsem odpovejo predklonom, vsaj dokler težave ne izginejo, ali pa naj izvajajo prilagojene različice asan.

Za sprostitev mišic: joga nidra (jogijsko spanje, sproščanje), šavasana (truplo), makarasana (krokodil).

Za odpravo slabe drže: padmasana (lotus), vajrasana (diamant), sidhasana (pol lotus), vrikasana (drevo), tadasana (gora).

Za ublažitev bolečine: bhujangasana (kobra), šalabasana (kobilica), dhanurasana (lok).

Za povečevanje prožnosti, odpravo zatrdelosti: asana madžari (mačka), balasana (otrok), uštrasana (kamela), pasčimotanasana (klešče).

Najpomembnejša vloga joge v boju z bolečinami hrbtenice je po mojem mnenju ozaveščenje telesa. Naučiš se biti pozoren na svojo držo, kako sediš, kako hodiš, kako pobiraš stvari s tal. Navadiš se na gibanje in na dober občutek, ki ti ga prinese, zato mu nameniš več časa kot prej. Mišice, ki podpirajo hrbtenico v nošenju teže telesa, se okrepijo. S tem se nevede poglobiš v sam temelj hrbteničnih težav, ga razbiješ in počasi zgradiš novega. In to ni le temelj zdrave hrbtenice, temveč, kot pravi joga, tudi večne mladosti.

Zana Fabjan Blažič