Jesen, naravni ritmi in Vastu

Jesen je čas, ki po počitniških poletnih dneh predstavlja prelomnico in nam zopet nakazuje, kako se naravni ritmi ciklično spreminjajo in kako je vse povezano. Zemlja nam še vedno nudi obilje pridelkov in kljub čudovitemu septembru, pravemu indijanskemu poletju, so se dnevi zopet začeli krajšati, jutra in večeri so hladnejši in ljudje, ki so v stiku s svojim telesom niso zaznali sprememb samo zunaj v naravi, temveč tudi znotraj, v potrebah telesa in duha.
Dobro jim je prisluhniti, saj smo z naravi in ritmi v njej ter naravnimi elementi neločljivo povezani.


Vse kar obstaja, živa in neživa narava ter tudi človek je sestavljen iz 5 naravnih elementov.
PROSTOR. ZRAK. VODA. OGENJ. ZEMLJA.
Brez teh elementov ne bi bilo nas in ne bi bilo Zemlje, narave in vsega kar nas obkroža. Njihovo ravnovesje v živi in neživi naravi je bistvenega pomena za ohranitev le te in tudi nas posameznikov v njej, za naše zdravje in dobro počutje.

Če smo pozorni na naravne ritme in dogajanje v naravi opazimo, da se prisotnost teh naravnih elementov skozi nenehno ponavljajoče ritme v naravi menja in ciklično spreminja.
Če nas je v vročem poletju grel element ognja je jesen čas, ko se v naravi poveča element zraka.
Element zraka predstavlja načelo gibanja, širjenja in raztezanja. V Vastuju se element zraka imenuje VAJU, ki je pravzaprav Bog vetra, v Ajurvedi pa je z elementom zraka najbolj povezana ena izmed treh temeljnih načel, imenovanih doše: VATA. Vata v dobesednem prevodu pomeni zrak, v širšem pomenu pa predstavlja suhost, dinamičnost, gibanje, izločanje, dihanje in govor.
Element zrak zaznavamo s čutilom za dotik. Služi nam za dihanje. Brez hrane lahko preživimo kar nekaj časa. Brez vode kakšen dan. Brez zraka in dihanja pa zelo malo. Dihanje je pomembno. Prva stvar, ki se v telesu spremeni, ko smo pod stresom je dihanje, zato je še kako pomembno naučiti se pravilno dihati. S pravilnim dihanjem lahko vplivamo na dinamiko in kvaliteto tega elementa v nas samih in našega počutja. Sedaj, ko se tudi narava obrača vase bodite tudi vi pozorni na svoje dihanje in poizkusite vsak dan nekaj časa nameniti sprostitvi in pravilnemu, zavestnemu trebušnemu dihanju.

Ker je notranja zaznavna lastnost elementa zraka dotik, organ povezan z njim pa je koža, namenite več časa negi kože, tako zunanji, kot tudi notranji. Prava nega kože se začne s pravilno prehrano in dobro prebavo, ki je še kako povezana z elementom zraka in došo imenovano VATA po ajurvedi. Naša koža in čutilo dotika pa bo nahranjeno tudi s pristnim stikom in objemom ljubljene osebe.

Tudi prostor v katerem živimo odseva celotno naše bitje in vse kar se nam dogaja.
VASTU, kot močno znanje in veda o prostoru, njegovi gradnji ali urejanju le tega uporabi prostor kot pomoč pri tem, kako si lahko izboljšamo kvaliteto življenja ter smo tudi skozi in s pomočjo pravilno urejenega prostora v stiku z naravnimi ritmi in petimi naravnimi elementi.

Ne gre samo zato, da se vsi bolje počutimo v estetsko urejenem in pospravljenem prostoru, čeprav tudi to ni nezanemarljivo. Naravni zakoni in naravni elementi delujejo globlje, na vse dele našega življenja: posel, finance, zdravje, ljubezen…..
Prostor s svojo ureditvijo neizbežno vpliva na vse vidike našega življenja: tok denarja, obilje, odprtost za ljubezen, zdravje….(to v zadnjem času s številnimi dognanji potrjuje tudi sodobna fizika). Zrcali nam vse tisto kar je v nas, celotno življenjsko situacijo in vse kar se nam dogaja. A zakonitost deluje tudi obratno.
Z ureditvijo in preureditvijo prostora lahko sami delujemo in ustvarjamo nove priložnosti, nove poti, blaginjo, zdravje in ljubezen.

Element zraka je v prostoru povezan s severozahodom. Severozahod pa je povezan z našo komunikacijo. Odnosi. Mentalno in čustveno stabilnostjo. Ko je v prostoru izraženo neravnovesje na področju severozahoda se to največkrat izrazi v slabih odnosih in komunikaciji, zmedenosti in nemiru ter čustvenih težavah ter povečani doši vata v telesu po ajurvedi. Če imate težave s tem področjem vašega življenja si malo oglejte kaj se nahaja na severozahodu vašega stanovanja. To ni primerno mesto za spalnico ali zbrano učenje ter umirjanje. To je področje gibanja, premikanja, lahko tudi nemira in nestabilnosti.
Naravni princip povezan s tem področjem je Luna, ki predstavlja čustva, občutke, ženski princip in ženske organe, kri, hormone, žleze, limfo. Tudi težave s želodcem, vranico in izločanjem lahko razberemo iz področja severozahoda ter naše odnose, tako poslovne kot osebne.

Če imate težave z zbranostjo ter zgoraj opisanimi težavami, se ne zadržujte preveč na področju severozahoda, ker se bo s tem element zraka, ki v vašem življenju ni v ravnovesju, še povečal. Organizirajte si delo in spanje tako, da se več zadržujete na področju in relaciji jugozahod – severovzhod, ki je os stabilnosti.
Vnesite zeleno barvo in zelenje na področje severozahoda, lahko tudi v kombinaciji z belo. Lunina jantra na tem delu lahko vzpostavi ravnovesje. Pa ne samo v stanovanju, tudi v vas samih!
 

In ne pozabite – neločljivo smo povezani z naravo, tako v prostoru kot tudi zunaj njega. Zatorej jo vključite v vse vidike svojega življenja!

Tina Pipan