ASANE ZA ODPIRANJE KOLKOV

Zana Fabjan Blažič

Zahodni način življenja predvideva le eno vrsto sedenja- sedenje na stolu. Takšno sedenje ne vključuje odpiranja kolkov, posledice tega pa marsikdo odkrije šele, ko se vpiše na tečaj joge; v celotni praksi se mu zdi najtežji začetek in konec, ko ga učitelj povabi v sedečo asano, v kateri naj bi se umiril ter obrnil pozornost vase, oziroma na dihanje.


Prve omembe asan, jogijskih položajev, segajo tisočletja nazaj v indijsko literarno zgodovino in arheološke najdbe pričajo o izvajanju le teh že v času prvih civilizacij doline Inda. Definicijo asane je podal tako imenovani oče joge, Patanjali, v svojih Sutrah o jogi, ki niso nič drugega kot sistematično urejena zbirka do tedaj že močno razmahnjenih jogijskih praks in na jogo vezanih filozofskih doktrin. Asano je preprosto opredelil kot stabilen in udoben položaj. Šlo je seveda za položaj, v katerem praktikant joge meditira. V kasnejši literaturi zasledimo podrobnejše opise sedečih asan, kot so padmasana, sukhasana, svastikasana, siddhasana, prve opise bolj razvejanega sistema položajev pa je razvila šele hatha joga v delih kot so Hatha yoga pradipika, Gherand samhita in Shiva Samhita, ki so nastajala po 15. stoletju našega štetja.

Anekdota o razvoju hatha joge pripoveduje, da so ljudje zaradi svojega nenaravnega načina življenja izgubili sposobnost nepremično in pokončno sedeti ter meditirati. Telesa so postala šibka in okorna, um pa še bolj nemiren kot v preteklih obdobjih. Pisana množica številnih položajev, kot jih v jogi poznamo danes, naj bi torej nastala samo zato, da povrne človeku sposobnost sedenja v meditativni pozi . S krepitvijo in raztezanjem mišic podpremo hrbtenico v pokončno lego, ki je nujna za uspešno meditacijo.   Marsikaterega novinca v jogi zato presenti, ko izve, da cilj njegove prakse ne bo oviti nogo okoli vratu, temveč se naučiti udobno in sproščeno sedeti v na videz enostavnih sedečih položajih.

Poznamo celo vrsto pripomočkov, ki nam olajšajo sedenje: odeja, bolster, kvadri in trakovi. A potreba po postopnemu odpiranju kolkov ostaja, saj so kolki povezani z držo in počutjem hrbtenice, pa tudi z izvajanjem položajev, kot so zakloni in predvsem predkloni. Jogijska psihologija govori tudi o tem, da z razgibavanjem kolkov odstranjujemo energetske blokade, ki nastanejo zaradi potlačenih ali nepredelanih čustev.

Predstavljam nekaj najosnovnejših asan, s katerimi si lahko pomagamo pri odpiranju kolkov in izboljšavi svojega sedečega položaja. Naj dodam še, da sta potrebni redna vadba in vztrajnost, saj  vzorcev, ki smo jih oblikovali v dolgih letih zanemarjanja svojega telesa in sedenja samo na stolu, ni mogoče odpraviti čez noč.


METULJ- BADDHA KONASANA

Sedimo na tleh, z zravnano hrbtenico. Koleni skrčimo in odpremo kolke, stopali postavimo skupaj in z dlanmi ovijemo prste na nogah. Še enkrat se poravnamo, podaljšamo hrbtenico, odpremo prsni koš in sprostimo kolke.V položaju vztrajamo, dokler je prijetno. Previdno s koleni!


LEŽEČI METULJ- SUPTA BADDHA KONASANA
Ležimo na hrbtu, roki v poljubnem položaju (iztegnjeni za glavo ali kot v položaju trupla), nogi pa sta v položaju, kot v prej opisanem metulju: kolena skrčena, kolki odprti, stopala skupaj.

DVIG TRUPA K POKRČENI NOGI- SUPTA PAVANMUKTASANA
Ležimo na hrbtu, nogi položimo skupaj; skrčimo eno nogo in jo objamemo z rokama, ter z  izdihom dvignemo trup, da bi brado čim bolj približali kolenu. Položaj zadržimo, ali pa ga izvajamo  dinamično (z izdihom se dvigamo gor, z vdihom spuščamo dol). Ponovimo še z drugo nogo.

 

OTROK- BALASANA
Klečimo na kolenih, narti so sproščene na tleh, zadnjica na petah, trebuh na stegnih in čelo na tleh. Roke so ali iztegnjene naprej, ali jih položimo sproščeno ob telo.

ŽABA- MALASANA
Nogi položimo narazen, stopali obrnemo rahlo navzven. Počepnemo, sklenemo dlani in se s komolci upremo v stegna. Zadnjico spustimo čim nižje, hrbtenica je vzravnana; prsni koš poskušamo odpreti tako, da so dlani na sredini. Previdno s koleni!

HROŠČ
Ležimo na hrbtu, skrčimo kolena in dvignemo stopala tako, da gledajo v strop. Kolena razmaknemo in z rokami med koleni zgrabimo palca na nogah. Pazimo, da zadnjica ostane na tleh.

 

SEDEČI RAZKORAK- UPAVISTHA KONASANA
Sedimo na tleh z zravnano hrbtenico,  iztegnjeni nogi razpremo in napnemo ( palci gledajo v strop,  peti pa potiskamo stran od sebe). Položaj zadržimo, ali pa nagnemo raven trup malce naprej.

 

GOLOB- KAPOTASANA
Iz položaja strešice stopimo z desno nogo naprej in položimo koleno na tla poleg desne dlani, peto pa pod levi kolk. Zadnja noga ostaja iztegnjena, nart na tleh. Medenica je v nevtralnem položaju. Opiramo se na dlani, in odpiramo prsni koš v rahlem zaklonu, pogled je usmerjen naprej. Ponovimo še na drugi strani.

 

KUŠČAR- UTTHAN PRISHTASANA
Iz položaja strešice stopimo z desno nogo naprej in stopalo položimo na zunanjo stran desne dlani. Roki sta iztegnjeni pod rameni, peto leve noge potiskamo nazaj (če je položaj pretežak, lahko koleno spustimo na tla); vrh glave teži v nasprotno smer, medenico pa spuščamo navzdol, da občutimo odpiranje desnega kolka. Če želimo povečati intenzivnost položaja, oziroma če nam telo to dopušča, se spustimo na komolce. Ponovimo še na drugi strani.

 

BOJEVNIK 2 -VIRABHADRASANA 2
Stopimo v razkorak za dolžino ene noge. Desno stopalo obrnemo navzven, levo stopalo pa premaknemo tako, da so prsti obrnjeni rahlo navznoter in peta nazaj. Medenico obrnemo v center, trtico obrnemo navzdol, popek pa potegnemo navznoter. Z vdihom dvignemo roki in odročimo v višini ramen; dlani  so obrnjene proti stropu; obrnemo še glavo in pogledamo v smer desne dlani. Z izdihom skrčimo desno koleno in zadržimo položaj (pazimo, da koleno ne sega preko gležnja). Ponovimo na drugi strani.

 

POŠEVNICA- UTTHITA PARSVAKONASANA
Stopimo v razkorak za dolžino ene noge. Desno stopalo obrnemo navzven, levo stopalo pa premaknemo s prsti navznoter in s peto nazaj. Medenico obrnemo v center, trtico navzdol, popek pa potegnemo navznoter. Odročimo v višini ramen, pokrčimo desno koleno; podlaket  desne roke odložimo  na stegno, levo roko pa iztegnemo navzgor ob ušesu;  nežno spustimo navzdol še medenico tako, da tvorimo ravno linijo od leve pete do leve dlani. Pogled usmerimo izpod roke navzgor proti levi dlani.
Ponovimo še na drugi strani.

 

TRIKOTNIK- TRIKONASANA
Stopimo v razkorak za dolžino ene noge. Desno stopalo obrnemo navzven, levo stopalo pa premaknemo s prsti navznoter in s peto nazaj. Medenico obrnemo v center, trtico navzdol, popek pa potegnemo navznoter.
Z vdihom odročimo v višini ramen, z izdihom pa spolzimo v desno stran, ne da bi se s trupom  nagibali naprej. V svoji končni točki, spustimo desno roko navzdol na tla,(jo naslonimo na nogo ali odložimo na kocko), levo roko pa iztegnemo proti stropu. Pogled usmerimo v levo dlan.

 

STOJEČI PREDKLON V RAZKORAKU- PRASARITA PADATTONASANA
Stopimo v razkorak za dolžino noge. Stopali sta vzporedni, palci so obrnjeni malce navznoter. Trtico obrnemo navzdol, popek potegnemo navznoter in podaljšamo hrbtenico. Z izdihom nagnemo iz kolkov raven trup naprej. Ko je ta vzporeden s tlemi, odložimo roki na tla ali na kocke, poravnamo še enkrat hrbtenico in položaj zadržimo. Od tu lahko napredujemo v polni predklon- spustimo trup navzdol, glava naj sproščeno visi proti tlom; če čutimo močno napetost zadaj v nogah, lahko kolena skrčimo.

 

Zana Fabjan Blažič