Gibljivost kolkov

Spoštovana Zana,Kaj naj storim, da bom lahko sedel s prekrižanimi nogami in ne bodo moja kolena skoraj ob ušesih? To me zelo moti, zato Vas prosim, če mi lahko priporočite kakšne vaje. Naj dodam, da sem 60-letni začetnik v jogi.Vinko Gospod Vinko, hvala za vprašanje. S podobnim problemom se sooča veliko ljudi. Da bi pravilno […]

Spoštovana Zana,
Kaj naj storim, da bom lahko sedel s prekrižanimi nogami in ne bodo moja kolena skoraj ob ušesih? To me zelo moti, zato Vas prosim, če mi lahko priporočite kakšne vaje. Naj dodam, da sem 60-letni začetnik v jogi.
Vinko

Gospod Vinko, hvala za vprašanje. S podobnim problemom se sooča veliko ljudi.
Da bi pravilno sedeli v eni od jogijskih sedečih asan, je potrebna gibljivost kolkov, kolen in gležnjev. Žal nas je naš način življenja oropal prav tega, sedenje na stolu namreč zahteva zgolj blago upognjenost kolen, kolki in gležnji pa  skorajda ne sodelujejo. Zaradi večletnega zanemarjanja omenjenih sklepov in z njimi povezanih mišic, potrebujemo veliko vaje, da jih pripravimo na položaje, ki so v mnogih drugih okoljih nekaj popolnoma samoumevnega. V Indiji ali drugod po Aziji celo zelo stari ljudje brez težav sedijo ‘po turško’ in opravljajo delo kleče ali čepeči. Na drugi strani pa se spomnim svoje babice, ki se je z lahkoto priklonila do tal, kolen pa ni mogla razmakniti niti za deset centimetrov.

Za razgibavanje gležnjev in kolen poznamo mnogo blagih vaj, ki pa ob potrpežljivem izvajanju prinašajo velike učinke.

1. Sedimo v položaju palice oz. dandasane (zadnjica na tleh, hrbet zravnan, nogi iztegnjeni na tleh ena ob drugi). Začnemo z razgibavanjem gležnjev. Stopali s prsti potisnemo naprej, da raztegnemo nart, nato prste obrnemo proti obrazu in potisnemo pete stran od sebe. (razteg bomo čutili zadaj na mečih ali  v ahilovi peti). Vajo nekajkrat ponovimo.
Nadaljujemo s kroženjem gležnjev, kot bi s prsti na nogah želeli narisati krog. Nekajkrat v eno smer, nekajkrat v drugo.
Potem eno nogo skrčimo ter se nekoliko odpremo v kolku; poskusimo položiti stopalo na stegno druge noge (koleno vstran). Z roko primemo stopalo in z njim krožimo, v eno in še v drugo smer.

2. Sledi ogrevanje kolena. Eno nogo dvignemo, skrčimo in se primemo pod kolenom. Nato koleno počasi iztegujemo in krčimo. Po nekaj ponovitvah še krožimo s kolenom, kot bi želeli risati velike kroge s stopalom pred seboj. Krožimo v obe smeri, nato ponovimo še z drugo nogo.
Nato skrčeno nogo spet položimo s stopalom na nasprotno stegno in se odpremo v kolku. Z roko zelo blago in previdno potiskamo koleno proti tlom. Po nekaj ponovitvah še krožimo s kolenom (koleno riše krog, kroženje pa poteka iz kolka), v obe smeri. Ponovimo na drugi strani.

Vaj in asan za odpiranje kolkov je mnogo, še posebej učinkovite so: Bojevnik 2, Žaba, Metulj, Predklon v razkoraku, Hrošč, Kuščar, Otrok, Golob, Ležeči metulj, Poševnica in Trikotnik. Podrobnejše opise asan lahko najdemo v članku na tej povezavi: http://www.jogaportal.si/vse/74-asana/336–asane-za-odpiranje-kolkov
Pri sedečem položaju uporabljamo odejo ali bolster, ki si ju položimo pod zadnjico, tako,  da podpremo sedne kosti, medenico postavimo v pravilno lego, poravnamo hrbtenico in s tem nekoliko razbremenimo napetosti v kolkih, kolenih in gležnjih.

Še enkrat pa bi rada opozorila, da je pri sedečem položaju  bistvena zravnana hrbtenica, zato lahko na začetku brez slabe vesti izbiramo druge sedeče položaje, kot so recimo diamant (vajrasana: klečimo na kolenih, narti iztegnjene, zadnjica na petah, zravnana hrbtenica); pri tem položaju lahko med noge namestimo bolster, tako, da sedemo nanj. Tudi s tem položajem vplivamo na gibljivost sklepov in napredujemo proti sukhasani, osnovnemu jogijskemu sedečemu položaju.
Veliko sreče pri vadbi! Priporočam, da si zanjo vzamete vsaj nekaj minut vsak dan.

Zana Fabjan Blažič.