JALA NETI KRIJA – JOGIJSKO IZPIRANJE NOSNIC

Jala neti krija

Kaj je jala neti krija?
Jala neti krija je ena izmed številnih čistilnih tehnik v starodavnem sistemu hatha joge. Z njo si čistimo nosnice z mlačno slano vodo.
(Več o drugih tehnikah si lahko preberete v članku:
http://www.jogaportal.si/kaj-je-joga/173-cistilne-tehnike-v-jogi-satkrije)


Čemu koristi?

Jala neti očisti nos in nosne prehode, odstranjuje odvečno sluz, odpravlja težave s sinusi, z astmo, bronhitisom, glavoboli in alergijami, kot je alergija na cvetni prah. Sprošča tudi napetosti v obraznih mišicah, posledica tega pa je svež in mladosten videz. Hkrati tudi hladi možgane in odpravlja anksioznost, stres, jezo in depresijo ter prinaša občutek svežine, budnosti in lahkotnosti. Na subtilni ravni jala neti pomaga prebujati tretje oko oziroma čakro ajna.

Kaj potrebujemo za izvajanje jala neti krije?

Zanjo potrebujemo posebno posodico, imenovano neti lota. Ta je lahko iz plastike, lončevine ali jekla, kupimo pa jo lahko v trgovinah s pripomočki za jogo. Pripravimo fiziološko  raztopino iz vode in soli (eno čajno žličko soli zmešamo s pol litra vode). Voda naj bo mlačna, ogreta na telesno temperaturo (okoli 37 ali 38 stopinj).

Kako izvedemo jalo neti?
Posodico napolnimo z vodo, stopali postavimo nekoliko narazen ter trup nagnemo naprej (če izvajamo tehniko v stanovanju, nad lijak ali nad kad) in glavo nekoliko v stran. Cevko posodice prislonimo na zgornjo nosnico in jo pritrdimo tako, da se voda ne bo iztekala po obrazu, temveč v nosnico. Usta odpremo, zato da lahko dihanje poteka spontano in nemoteno, ko prek nosnic pretakamo vodo. Ko nagnemo posodico, mora voda priteči iz spodnje nosnice. Ko se posodica izprazni, poravnamo glavo in počakamo, da vsa voda izteče iz nosnic, lahko se tudi nežno izpihamo v robček.
Ponovimo še na drugo stran.
Ko končamo, obe nosnici temeljito osušimo. Najprej zatisnemo eno in izpihamo vodo iz nasprotne nosnice, nato obrnemo. Velikokrat pri sušenju nosnic uporabimo tudi dihalne tehnike kaphalabati (sunkoviti izpihi in spontani nežni vdihi). Pri kaphalabatiju lahko ob enem izdihu nagnemo glavo na levo, ob drugem pa na desno. Ne pihamo premočno, da voda ne zaide v ušesa.

Nekaj namigov pri izvajanju:

– Ko dihamo skozi usta, naj bo to spontano. Če ozavestimo dih, se lahko zgodi, da nam bo voda stekla v grlo.

– Položaj glave lahko prilagajamo tudi še potem, ko začnemo vodo pretakati prek nosnic.

– Včasih se zgodi, da voda ne steče ven iz druge nosnice, temveč iz tiste, v katero jo zlivamo.
Da bi odpravili nezaželeno situacijo, moramo glavo nagniti malo bolj v stran.

– Če voda steče po grlu namesto po nasprotni nosnici, je to znak, da imamo glavo nagnjeno nazaj ali pa naš trup ni nagnjen dovolj naprej. Lahko ga nagnemo tudi pod kotom 90 stopinj.

– Če se po izvajanju jale neti pojavi glavobol, to pomeni, da nismo dobro osušili nosu.

– Da bi bila čistilna tehnika kar najbolj blagodejna, jo zaključimo z nekaj minutami v položaju trupla (šavasana).

– Priporočljivo je, da se tehnike naučimo od učitelja joge.

Kdaj izvajamo jalo neti?
Tako kot velja za vse jogijske tehnike, je jalo neti najbolje izvajati zjutraj na tešče. Če takrat nimamo časa, pa jo lahko seveda izvedemo ob kateremkoli delu dneva, vendar pred jedjo.

Kako pogosto in kdaj jo lahko izvajamo?

Za splošno zdravje je dovolj, če jo izvedemo enkrat na teden. V primeru alergij ali prehlada pa jo lahko naredimo tudi do trikrat na dan.

Kdo lahko izvaja jalo neti?

Izvaja jo lahko kdorkoli razen tistih, ki so bili v preteklem letu operirani na sinusih ali srednjem ušesu.

Zana Fabjan Blažič