AMITAV GOSH NA FABULI 2012

Spoštovani,
vljudno vas vabimo na literarni večer z legendo sodobne indijske literature Amitavom Goshem, ki v Slovenijo prihaja v okviru festivala Literature sveta – Fabula 2012. Avtor bo nastopil:
v nedeljo, 4. marca 2012, ob 20. uri, v Klubu Cankarjevega doma.
Z njim se bo pogovarjala Tina Košir Mazi.

Brezplačne vstopnice že lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma.

AMITAV GHOSH (1956) je zagotovo eno največjih imen sodobne indijske literature, slovenskim bralcem pa se je predstavil tudi z romanom Lačna plima, ki je leta 2008 izšel pri Cankarjevi založbi. Odraščal je v Indiji, Bangladešu, Iranu in na Šri Lanki, študij je končal na Univerzi v New Delhiju, nato pa je nadaljeval in zaključil doktorski študij antropologije na univerzi v Oxfordu. V svojih romanih raziskuje kolonializem, migracije in diaspore. Že za svoj prvi roman The circle of Reason (1986) je prejel francosko literarno nagrado Médicis za najboljši tuji roman leta 1990. Tega leta je prejel tudi dve prestižni nagradi za svoj drugi roman The Shadow Lines, ki bo v slovenskem prevodu pospremil avtorjev obisk na festivalu Fabula 2012. Njegova knjiga The Sea of Poppies je bila leta 2008 uvrščena v ožji izbor za Bookerjevo nagrado. Romani Amitava Ghosha so prevedeni v več kot 20 svetovnih jezikov, poleg tega pa avtor redno objavlja svoje kolumne v številnih časopisih, med drugimi tudi  v časopisih The New York Times, The New Yorker in The New Republic.

Amitav Ghosh: OBRISI SENC
Študentska založba, 2012
Prevod: Urša Červ
Obseg: 249
Cena: 5 €

V Obrisih senc Amitav Ghosh mojstrsko prepleta dve vzporedni zgodbi. Prva je prvoosebna pripoved  dečka, ki si na podlagi pripovedovanj svojega bratranca iz Anglije  v svoji domišljiji ustvari živo sliko sanjskega Londona, leta pozneje, ko mesto prvič obišče tudi sam, pa se sooči s trpkim spoznanjem, da mesto njegovih sanj nikakor ni podobno ‘pravemu’ Londonu.  V drugi zgodbi avtor pripoveduje zgodbo o vrnitvi dečkove babice v rodno Dhako, o njenih spominih na čase, preden je Dhaka postala del Vzhodnega Pakistana. Ghoshev roman odlikuje natančnost v skoraj etnoloških in zato eksotično privlačnih popisih navad tamkajšnjega prebivalstva ter bogastvo barv in značajev.

Celoten program festivala Literature sveta – Fabula 2012 si lahko ogledate na: http://www.festival-fabula.org/2012/.

Pridih Azije bo letos na festival prinesel tudi pisatelj britansko-pakistanskega rodu Hanif Kureishi. Z njegovim nastopom v soboto, 10. marca, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, se bo festival Fabula 2012 slovesno zaključil. Več o tem na: http://www.festival-fabula.org/2012/avtorji-in-knjige/hanif-kureishi

Vljudno vabljeni!

***

ORGANIZATOR:
Študentska založba