Pomladanska utrujenost

Spoštovana gospa Biljana,zanima me, kako se z ajurvedskim pristopom ubraniti pomladanske utrujenosti.Hvala za odgovor, AnjaPomlad je obdobje v letu, ko »kraljuje« fluid kapha. Pozimi smo zato,da bi uravnovesili telo v sezoni vata, uživali krepko in dokaj težko hrano, pomlad pa je obdobje, ko se poveča fluid kapha, ki je vlažen in hladen. Zunaj je še […]

Spoštovana gospa Biljana,
zanima me, kako se z ajurvedskim pristopom ubraniti pomladanske utrujenosti.
Hvala za odgovor, Anja

Pomlad je obdobje v letu, ko »kraljuje« fluid kapha. Pozimi smo zato,da bi uravnovesili telo v sezoni vata, uživali krepko in dokaj težko hrano, pomlad pa je obdobje, ko se poveča fluid kapha, ki je vlažen in hladen. Zunaj je še dokaj hladno in telo občasno še vedno čuti potrebo po bolj mastni  in krepkejši hrani. Fluid pa v želodcu s svojo hladno vlago »gasi« prebavni ogenj, ki ni dovolj krepak, da bi prebavil zahtevnejše obroke. Zato se lahko v telesu nabere sluz in pogosto tudi ostanki neprebavljene in nepresnovljene hrane, ki skupaj povzročajo občutek gostejše sline, pritiska v predelu prsnega koša in splošne utrujenosti in teže, kljub temu, da nismo obremenjeni z zahtevnejšo fizično dejavnostjo.

V tem obdobju zato jejmo čim več surove zelenjave-solate, ki sedaj raste na vrtovih in v naravi: motovilec, regrat, mladi radič… Po možnosti naj bo čim bolj grenkega okusa. V hrano dodajamo več pekočih začimb.
Naredimo kakšno vsaj tritedensko kuro z grenkim čajem (čaj iz regratovih ali repinčevih koreninic, na primer), ki ga neoslajenega in sveže skuhanega pijemo po dva decilitra vsaj dvakrat na dan. Gibljemo se več na svežem zraku, da si »predihamo«pljuča. Tisti, ki tega iz kakršnihkoli razlogov ne zmorejo, naj delajo jogijske vaje, ki odpirajo prsni koš in spodbujajo ledvice k delovanju, kot sta bhujangasana(kobra) in ustrasana (kamela)  itd.