Indijska izkušnja

Živjo!Kmalu se odpravljam v Indijo in zanima me, ali mi lahko priporočite kak ašram ali šolo, kjer bi se lahko učil joge. Na jogo hodim v Sloveniji že vrsto let in sem bil tudi na mnogih delavnicah, vendar me že dolgo zanima »indijska izkušnja«. Kaj bi mi lahko povedali o tem?Hvala, Milan. Pozdravljeni.V Indiji je […]

Živjo!
Kmalu se odpravljam v Indijo in zanima me, ali mi lahko priporočite kak ašram ali šolo, kjer bi se lahko učil joge. Na jogo hodim v Sloveniji že vrsto let in sem bil tudi na mnogih delavnicah, vendar me že dolgo zanima »indijska izkušnja«. Kaj bi mi lahko povedali o tem?
Hvala, Milan.

Pozdravljeni.
V Indiji je šol za jogo in ašramov na pretek in zagotovo boš našel tudi nekaj zase.
Nerada govorim o stvareh, ki jih ne poznam, zato ti bom v naslednjih vrsticah navedla samo ašrame, v katerih sem bila sama, ali pa ašrame, v katerih so bili moji prijatelji in so mi jih priporočali. Ne gre torej za reprezantativen pregled indijskih ašramov in njihovih programov, temveč samo za nekaj namigov.
Prvi ašram, v katerem sem se šolala za učiteljico joge, je Prashanti Kutiram, ki spada pod institucijo SVYASA – Swami Vivekananda Yoga Anusadhana Samsthana. Je blizu Bangaloreja v državi Karnataka. Gre za v Indiji zelo priznano ustanovo, ki jogo združuje s znanstvenim pristopom in medicino. V ašramu je namreč tudi bolnica, kamor se hodijo zdravit z jogo bolniki iz vsega sveta, pa naj gre za bolezni srca in ožilja, rak, diabetes, prekomerno težo ali pa za psihične težave. Ašram je kvalificiran kot univerza za jogijske vede in ponuja najrazličnejše študije, vse od terapevtske joge pa do filozofije. Večina programov je večletnih, osnova vseh pa je enomesečni Yoga Foundation Course, ki je pravzaprav učiteljski tečaj. Tega sem se udeležila tudi sama in bila z njim zelo zadovoljna. Program je zasnovan na spoznavanju radža joge, karma joge, bhakti joge in jnana joge in joge kot aplikativne znanosti. Ašram je zelo tradicionalen, kar mi je bilo všeč, saj sem lahko spoznavala notranjo strukturo indijskih duhovnih institucij tudi s kulturološkega oziroma antropološkega vidika. Večina udeležencev je bilo Indijcev, zahodnjakov nas je bilo le peščica. Stroga pravila oblačenja, ločevanje jedilnice in dvorane na moški in ženski del in trda disciplina so se na koncu izkazali za čudovito izkušnjo.
Če te zanima več, si lahko ogledaš njihovo spletno stran: http://www.svyasa.org/,
ali pa si prebereš moje zapise o samem šolanju v omenjenem ašramu: http://www.jogaportal.si/clanki/155-pozdrav-juznemu-soncu-ali-kako-sem-se-prvic-napotila-v-asram.

Naslednji ašram, ki sem ga obiskala, se imenuje Yoga Vidya Gurukul in je v bližini mesta Nasik v Maharaštri. Ponuja tri vrste enomesečnih tečajev: učiteljski tečaj, napredne jogijske študije in tečaj terapevtske joge. Tudi ta ustanova se ukvarja z zdravstvom – jogo povezujejo z ajurvedo in naturopatijo, njihove bolnišnice pa so v samem Nasiku in ne v kampusu. Tukaj poučujejo radža jogo in hatha jogo (seveda brez karma, bhakti in jnana joge ne gre, saj so v tradicionalnem smislu brezpogojno prepletene). Razlika s prej opisanim ašramom je zelo subtilna, a če dobro poznaš različne jogijske tradicije, bi jo opazil ravno zaradi večjega poudarka na izvornih tekstih hatha joge, ki pravzaprav črpajo iz tantre. »Duhovni očetje« oziroma vodje tega ašrama so učenci Svamija Satjanande in Svamija Nirandžanande iz biharske šole joge. Struktura ašramskega življenja je zelo podobna prvemu, le da je tu večina udeležencev zahodnjakov. Tudi samo vzdušje je nekoliko manj »vojaško« in institucionalno, enkrat na teden pa se lahko celo odpraviš v mesto na internet ali v kino.
Več preberi tukaj: http://www.yogapoint.com/, ali pa tukaj: http://www.jogaportal.si/clanki/58-joga-s-kobrami-

Biharska šola joge je v Indiji in po svetu izjemno cenjena jogijska ustanova, znana predvsem po svojih številnih strokovnih jogijskih publikacijah. Njen ustanovitelj je Svami Satjananda Sarasvati, po njegovi smrti pa je nasledstvo prevzel Svami Nirandžananda Sarasvati.  Stil joge, ki so ga razvili, se imenuje satjananda joga. V Biharju so vzpostavili več ašramov, nekaj jih deluje kot izobraževalni centri, nekaj kot centri za pomoč pri razvoju regije. Bihar je namreč najrevnejša indijska država in ašram je aktivno in tudi zelo uspešno vključen v razvojni proces svoje okolice. To je pravzaprav ena izmed pomembnih lastnosti indijskih ašramov – tako ali drugače so vsi vpeti v lokalno življenje, v odročnih vaseh, kjer ponavadi delujejo, postavljajo šole in bolnice in prebivalce oskrbijo z delovnimi mesti.
V biharskih ašramih lahko izbiraš med celo vrsto tečajev, najbolj pa so znani po svojem štirimesečnem rezidenčnem programu jogijskih študij, ki ne prinese učiteljskega certifikata, temveč globoko osnovo lastnega poglabljanja v to starodavno znanost in izkušnjo bivanja v gurukulu, tradicionalni obliki jogijskega izobraževanja in bivanja. Udeleženci niso deležni samo predavanj in jogijske prakse, temveč na lastni koži spoznavajo predanost nesebičnemu služenju z vsakodnevnim delom v ašramu ali njegovi okolici.
Več si lahko prebereš na: http://www.yogavision.net/, ali pa na: http://www.jogaportal.si/veliki-ucitelji/130-svami-satjananda-sarasvati-

Izjemno priljubljeni so tudi ašrami jogijske tradicije šivananda. V Indiji imajo tri ašrame, eden je v Kerali, eden v Tamil Naduju in eden v Utarkašiju (prva dva na jugu in tretji na severu države).  Poučevanje šole šivananda temelji na štirih glavnih smereh joge (karma, bhakti, radža, jnana) in petih temeljnih principih joge (jogijski položaji, dihalne tehnike, relaksacija, pravilna prehrana in pozitivno razmišljanje oziroma meditacija). Sama se njihovih tečajev še nisem udeležila, sem pa slišala mnoge pohvale od udeležencev, tako da ti jih brez slabe vesti priporočam. Več si preberi na: http://www.sivananda.org/india/

Priznani jogijski centri so še:

Ijengar šole:
http://www.bksiyengar.com/
http://www.hiyogacentre.com/hiyogacentre.aspx

Aštanga vinjasa joga:
http://kpjayi.org/

Joga v vsakdanjem življenju:
http://www.omashram.com/

Integralna joga Sri Aurobinda:
http://www.sriaurobindoashram.org/

Dragi Milan, to je samo kapljica v morju vseh ašramov in šol, ki delujejo na tleh Indije. Upam, da ti bo kaj v pomoč in da se boš odločil tako, da boš zadovoljen. Vsak korak je korak v neznano in izkušnja ašrama lahko na začetku pomeni pravi kulturni šok. A prepusti se mu in dobil boš vse tisto, kar si iskal in še mnogo mnogo več. Veliko sreče.

Zana Fabjan Blažič