Terapevtska masažna blazina v refleksoterapiji

Pranamat eco

Moram priznati, da so odzivi ljudi, ki preizkusijo masažno blazino Pranamat Eco, resnično zanimivi. Običajno najprej malce nejeverno opazujejo masažno podlogo. Površino previdno pregledajo ter jo otipajo s prsti in seveda začudeno ugotovijo, da »ta reč pika«! Postopoma se vendar toliko opogumijo, da Pranamat tudi preizkusijo. Njihove izjave so vredne objave:

 »Mmmm, kako je to prijetno … / Oooo, takole bi se pa dalo zdržat … / Ma, neverjetno, to je neverjetno … / Jaz bom kar ležala, saj lahko, ne? / Veste, če ne bi preizkusil, vam pa ne bi verjel … »

Skoraj vsi pa po preizkusu vprašajo: »Kako pa to deluje?« Preprosto vprašanje, na katero pa ni čisto preprosto odgovoriti.
Masažna blazina Pranamat Eco ima 5525 majhnih, tankih bodic, ki pritiskajo na našo kožo, kadar ležemo nanje. Pritisk teh bodic deluje na več načinov :

  • spodbuja prekrvavitev,
  • spodbuja limfni obtok,
  • stimulira odzivnost živčnih končičev v podkožju,
  • aktivira energijske kanale (meridijane).

S tem, ko spodbudimo prekrvavitev, se začne spontano sproščanje določenih delov telesa. Med ležanjem na Pranamatu tako začnemo spontano sproščati zakrčene dele hrbta, še posebej mišice ramenskega obroča, vratu in trapezno mišico. S tem postopno sprostimo zgornji del hrbta, kar tudi pripomore, da se spontano sproščanje nadaljuje tudi v spodnjem delu hrbta in v predelu medenice. Sproščenost hrbta in hrbtnih mišic posredno sprosti ritem dihanja, vedno kadar sprostimo in umirimo dih, pa s tem umirimo tudi um.
Vsak pritisk na našo kožo delno prebudi tudi limfni obtok, kar pomeni, da se začnejo procesi razstrupljanja skozi sistem limfnih žlez.
V življenju smo zelo odvisni od informacij, ki nam jih posredujejo naša čutila. Te informacije nam omogočajo funkcioniranje v materialnem svetu. Odzivnost živčnih končičev v podkožju, ki sodelujejo pri posredovanju teh informacij našim možganom, je torej izjemno pomembna. Zato nikakor ni zanemarljivo dejstvo, da uporaba Pranamata spodbuja odzivnost živčnih končičev v podkožju.

 Zelo pomemben pa je učinek uporabe Pranamata na energijsko pretočnost meridijanov (energijskih kanalov) na našem telesu. Prek hrbta, na obeh straneh hrbtenice, po tradicionalni kitajski medicini poteka eden glavnih meridijanov – meridijan mehurja. Začne se na obrazu, v notranjem kotičku oči, nadaljuje prek glave, vratu, hrbta, zadnjice ter obeh nog vse do mezinca na stopalih. Na liniji meridijana je cel kup akupresurnih/akupunkturnih točk, vsaka ima svoj pomen. Še posebej so zanimive točke na predelu prsnega dela hrbtenice, saj s tem delom lepo nalegamo na masažno podlogo. Tu so točke, ki imajo »vpliv« na delovanje vitalnih notranjih organov (pljuča, srce, jetra, žolčnik, vranica, želodec).

Nalegamo pa tudi s križnim delom hrbtenice, kjer so točke debelega in tankega črevesa, mehurja ter točke, ki se uporabljajo pri težavah s spodnjim delom hrbtenice.

S tem, ko preprosto ležimo na masažni blazini Pranamat Eco, spodbujamo točke na liniji meridijana mehurja ter s tem posredno uravnovešamo delovanje vitalnih notranjih organov v telesu.

Uporaba Pranamata torej še zdaleč ni le sproščeno ležanje na hrbtu, ampak prava akupresurna refleksna masaža hrbta, ki resnično učinkuje.

Matjaž Duh, refleksoterapevt

Za dodatne informacije obiščite www.pranamateco.si