JOGA IN MENSTRUACIJA

Joga asana kobra

Menstruacija ali mesečno perilo je krvavitev iz maternice, ki se praviloma pojavlja vsak mesec in traja povprečno pet dni. Prvo menstruacijo dekleta dobijo po navadi nekje med enajstim in petnajstim letom starosti ter nakazuje, da so spolno zrela in da lahko zanosijo.


Med vsakim menstruacijskim ciklom se iz jajčnikov sprosti jajčece ali ovum, kar imenujemo ovulacija. Če se jajčece ne sreča s semenčico in ne pride do oploditve, se maternična sluznica 14 dni po ovulaciji odlušči in iztisne kot menstrualni izloček – menstruacijska krvavitev.

Občutkov ob menstruaciji je toliko, kolikor je žensk, saj jo vsaka doživlja popolnoma drugače in svojstveno. Nekatere spremlja utrujenost, nizka raven energije, bolečine v križu, trebušni krči, glavoboli, napetosti in razdražljivost, spet druge ne zaznajo nobenega posebnega počutja.

Ravno zaradi teh razlik je vprašanje izvajanja joge med menstruacijo tako zelo občutljivo. Težko bi namreč postavili splošna pravila za vse. Nekatere šole za čas menstruacije jogo popolnoma odsvetujejo, druge govorijo o prepovedi inverznih asan, spet tretje priporočajo dinamično prakso, ki bi z ogrevanjem telesa pregnala krče in otopelost.

Prava pot je, kot vedno, srednja, ki jo poiščemo s pozornim opazovanjem svojega počutja in svojega telesa. Ta nam namreč vedno sporoča kaj potrebuje, če mu le prisluhnemo.

Joga

Menstruacijski cikel je zelo občutljiv proces, na katerega lahko vplivajo stres, potovanje, sprememba diete in mnogi drugi zunanji dejavniki.
Za samo doživljanje naše menstruacije pa so pomembni tudi psihološki dejavniki. Nekatere ženske imajo menstruacijo še vedno za bolezen, druge se morda počutijo nečiste, spet tretje, tiste bolj tekmovalne narave, pa jo popolnoma ignorirajo in poskušajo dokazati, da so tudi v tem obdobju nič manj produktivne in funkcionalne.

Načeloma velja, da je menstruacija čas povečane občutljivosti in zavedanja. Slaba stran tega je, da se nas stvari hitreje dotaknejo, smo bolj razdražljive in hitreje zapademo v melanholična stanja duha. Dobra stran senzibilnosti pa je, da veliko lažje pridemo v stik s seboj, se poglobimo in morda najdemo odgovore na vprašanja, ki nas pestijo.
V jogijski tradiciji velja, da je menstruacija priložnost, da namesto fizične moči krepimo notranjo, s tem pa vzpostavljamo ravnovesje med obema.

Za tiste dni se na splošno priporoča nežna jogijska praksa. Zavedati se moramo, da izvajanje asan ni nujno, še posebej če nas pestijo glavoboli, krči ali pomanjkanje energije. Pranajame in sproščanje bodo zadostovali za kar najboljši izkupiček našega jogijskega udejstvovanja.

Večina šol joge se strinja, da naj se ne bi med mesečnim perilom izvajale inverzijski oziroma obrnjeni položaji, kot so sarvangasana, halasana, viparita karani in širšasana. Zakaj?

V inverzijah gravitacija deluje na maternico na nenaraven način, kar naj bi zaradi pospešenega delovanja ožilja krvavitev lahko povečalo. Nekoč je celo veljalo zmotno prepričanje, da lahko obrnjeni položaji povzročijo endometriozo in razne infekcije, toda danes se ta ideja zaradi novih medicinskih ugotovitev opušča.
Pravi razlog v prid izpuščanja obrnjenih položajev je pravzaprav nekoliko bolj subtilen.

Jogijska anatomija govori o petih vrstah prane oziroma energije. To so apana, vjana, udana, prana in samana. V dneh menstruacije prevladuje apana, katere tok je obrnjen navzdol, ven iz telesa. Apana je namreč zadolžena za izločanje (blata, urina in menstrualne krvi).
Inverzni jogijski položaji so namenjeni spreminjanju toka apane, energijo obračajo navzgor iz nižjih v višje čakre. To je zelo koristno, če so naši cilji spiritualni in želimo prebuditi energijo kundalini, toda v primeru menstruacije ni priporočljivo zmotiti naravnega toka energij. Mesečno perilo je proces čiščenja, in kar mora ven, naj gre ven, tako fizično kot tudi energijsko.
S tem istim razlogom se tudi izogibamo bandham, energijskim zaporam, predvsem mula bandhi, ki s stiskom medeničnega dna preusmeri apano proti višjim centrom. Tudi udijana bandha ni priporočljiva, saj povečuje notranjo toploto v času, ko se telo že samo po sebi preveč segreva.

Prekomernemu segrevanju se je dobro izogibati tudi med samim izvajanjem asan. Zahtevni stoječi položaji, intenzivni zakloni in ravnotežne asane vključujejo močno aktivacijo trebušnega centra, in če je le ta občutljiv zaradi mesečnega perila (krči, napetost), ni nobene potrebe, da bi ga dodatno obremenjevali.

V izogib segrevanju in obremenjevanju trebušnega centra se odsvetujejo tudi intenzivne pranajame, kot sta bastika in kaphalabati.

Tudi dinamični stili joge niso priporočljivi, surja namasakar se lahko izvaja v nežnem počasnem ritmu. Menstruacija je čas, ko je pri večini žensk raven energije nizka in intenzivna praksa bi nas utrudila, kar je ravno nasprotno od cilja jogijske sadhane.

Ob vsem tem se zdi, da ostane le malo tehnik, ki jih lahko izvajamo, vendar to ni tako. Tudi prilagojena praksa je lahko polna in zanimiva. Posvetimo se lahko položajem, ki jih sicer zanemarjamo, izbiramo lažje različice, vendar se v njih zadržimo malo dlje, kar lahko pomeni povsem nov telesni in mentalni izziv.

Mnogo je tehnik, ki so priporočljive za čas mesečnega perila. Pomagajo nam prebroditi telesne nevšečnosti kot tudi izkoristiti močno povečani tok lunine energije v prid notranjega raziskovanja in kontemplacije.

Za ogrevanje je zelo smiselno izbirati vaje za sproščanje sklepov, ki med mesečnim perilom zelo radi zatečejo. Večji poudarek damo predvsem na kolke, s čimer sprostimo napetosti v predelu medenice.
Izberemo asane, kot so bada konasana, supta badakonasana, pavanmuktasana, kapotasana, vajrasana in gomukhasana.
Težav s križem se lotevamo z mardžari asano, vjaghrasano, nizko bhujangasano in podprto supta vajrasano.
Predkloni zelo lepo ogrejejo trebušno votlino in pomasirajo notranje organe, s čimer pripomorejo pri ublažitvi trebušnih krčev. Balasana, šašankasana, janu širšasana, pasčimotanasana, ardha mukha svanasana in utanasana so le nekateri položaji, med katerimi lahko izbiramo. A če so prisotne močne bolečine v križu, z njimi previdno.
Inverzne asane, ki jih izvajamo namesto sarvangasane, halasane in vipaita karani, pa so setu bandasana in prilagojena različic viparite karani, kjer ležeči na tleh dvignjene noge prislonimo na steno. Slednja asana nam pomaga pri oteklih nogah.

Med menstruacijo je zelo smiselno več časa nameniti pranajamam, ki nam pomagajo pri umirjanju in balansiranju čustev, ki so v tem času velikokrat nestabilna. Ker se izogibamo naprezanju in segrevanju, izbiramo nežne tehnike, kot so bhramari, udžaji, šitali, sitkari, nadhi shodana (brez bandh in kumbhak) in čandra bheda pranajama.

V tem času povečanega luninega energijskega toka naj bi bila meditacija veliko učinkovitejša kot sicer, saj se lažje umirimo, upočasnimo misli in pozornost obrnemo navznoter. Apano, energijo izločanja izkoristimo za ozemljitev, da nam pomaga odpraviti mentalno in čustveno težo. Priporočljive tehnike meditacije so recimo petje mantre OM ali pa antar mauna, tehnika notranje tišine, ko samo opazujemo tok svojih misli. Namesto meditacije se lahko posvetimo tudi daljši joga nidri oz. jogijskemu spanju.

Veliko žensk se še srečuje z vprašanjem, kako slediti vodeni uri joge, kadar imajo menstruacijo. Ali naj ostanejo doma? Če bolečine res niso premočne, potem ne bi smelo biti nobenih zadržkov, da v tistem času ne bi obiskale tečaja joge. Že na sploh je vsak učenec v skupini posameznik, ki izvaja lastno prakso, torej po lastni presoji izbira med težjimi in lažjimi položaji, ki mu jih učitelj ponudi. Tudi če ne da izbire, se praktikant sam odloči, kako globoko bo šel v položaj ali kako dolgo bo v njem vztrajal. In v teh dneh je odgovornost na posameznici še toliko večja. Namesto sarvangasane naj izbere setu bandasano, med posameznimi asanami naj več počiva, in predvsem naj ne pozabi, da dela jogo zase in ne za učitelja. Tekmovalnost, dokazovanje in premagovanje sebe so lastnosti, ki ne sodijo na jogijsko prakso, nadomestita naj jih pozorno poslušanje in upoštevanje svojega telesa.

Pred koncem bi samo še opozorila, da ravno mnoge tehnike, ki se med menstruacijo odsvetujejo, pomagajo pri uravnavnanju hormonov, urejanju menstrualnega cikla in preprečevanju menstrualnih sindromov, kot so trebušni krči ali čustveno neravnovesje. Priporočene tehnike so: sarvangasana, širsasana, halasana, čakrasana, bhujangasana, šalabasana, uštrasana, viparita karani, trikonasana, pašimotanasana, garudasana, danurasana, ašvini mudra, mula bhanda, udijan bandha, agni sar, udžaji, brahmari, OM čanting, joga nidra, antar mauna itd.

S pomočjo joge lahko čas mesečnega perila izkoristiš kar najbolje sebi v prid. Vzameš si čas zase, se umiriš, se prizemljiš, se brez slabe vesti ‘potolažiš’ s tehnikami sproščanja in se s podporo močne lunine, ženske energije podaš na čudovito in nepredvidljivo avanturo raziskovanja same sebe. Naj menstruacija tvoje prakse ne omeji, temveč jo poglobi.

 

Zana Fabjan Blažič