Številka 108

Namaste!V zvezi z jogo sem že večkrat zasledila številko 108 (recimo 108 ponovitev pozdrava soncu), zato me zanima, kaj to število pomeni. Hvala.Katarina.Draga Katarina! Število 108 zasledimo v zelo različnih kontekstih indijske tradicije. Indijska vedska astronomija navaja podatek, da je razdalja med Zemljo in Soncem dolga toliko kot 108 premerov Sonca, razdalja med Zemljo in […]

Namaste!
V zvezi z jogo sem že večkrat zasledila številko 108 (recimo 108 ponovitev pozdrava soncu), zato me zanima, kaj to število pomeni.
Hvala.
Katarina.

Draga Katarina!

Število 108 zasledimo v zelo različnih kontekstih indijske tradicije. Indijska vedska astronomija navaja podatek, da je razdalja med Zemljo in Soncem dolga toliko kot 108 premerov Sonca, razdalja med Zemljo in Luno 108 premerov Lune, premer Sonca pa meri 108 premerov Zemlje. Tudi astrologija in numerologija imata 108 za pomembno število. Ajurveda govori o 108 marmah oziroma energijskih točkah, ki so v našem telesu kot pleteži energijskih tokov. V hinduizmu naj bi vsako izmed božanstev nosilo 108 imen.

V jogi se število 108 najpogosteje pojavlja v kontekstu džapa male. Mala je nekakšen rožni venec, na katerem je nanizanih 108 semen oziroma kroglic. Praktikant si z njeno pomočjo pomaga šteti, kolikokrat je izgovoril mantro, 108 ponovitev predstavlja en cikel džape oz. ponavljanja mantre. Džapa mala tako simbolično predstavlja stopnice od telesa do notranjega sonca, število 108 pa je razdalja med posameznikom in bogom. Na isti način lahko izvajamo pozdrav soncu – kot pot k sebi.

Stari jogijski teksti tudi navajajo, da je 108 poti do razsvetljenja, 108 vrst meditacije, 108 upanišad itd. Če uspe jogijskemu praktikantu upočasniti svoj dih tako, da vdihne in izdihne samo 108-krat v enem dnevu, potem doseže razsvetljenje.

Podobnih primerov navajanja števila 108 je še veliko, poseben pomen pa mu pripisujejo tudi v islamu, džainizmu, dikhizmu, budizmu in v kitajskih filozofskih tradicijah.

Zana Fabjan Blažič