IZVOR VED

Pripravil Vojko Kercan, so-ustanovitelj Inštituta za vedsko kulturo, Gopuram (vojko@gopuram.org)

Uvod in pomen besede veda
Vede so ene najstarejših svetih spisov na svetu, ki so jih starodavni modreci slišali v svojem globokem meditativnem stanju. Vede so se prenašale in ohranjale dolgo časa izključno po ustnem izročilu, iz roda v rod oziroma od učitelja k učencu, dokler jih niso pred nekaj tisoč leti zapisali v vedskem sanskrtu. Beseda veda izhaja iz korena vid, kar pomeni vedeti, tako so vede knjige najvišje modrosti.
Vede niso človeškega izvora (apauruṣeya), so brez začetka (anādi), neskončne (ananta) in so najbolj verodostojen vir znanja (āgama śāstra).Nastanek Ved in svetega zloga Om
Vedska teorije nastanka vesolja je opisana v številnih vedskih odlomkih. Taittirīya-brāhmaṇa 2.2.9 na primer opisuje: »Na začetku ni obstajalo ničesar, niti raj, niti zemlja, niti prostor med njima. Ta nebit se je odločila, da bo obstajala, in rekla, naj sem!« Taittirīya-ārṇyaka 8.6 navaja: “Zaželel si je biti mnogoter in se roditi. Ustvaril je misel (tapas). Z mislijo je nato je ustvaril celotni univerzum in vanj vstopil. S tem je postal obstoj in neobstoj, omejeno in neomejeno, zavestno in nezavestno. Postal je tako resnično kot neresnično, in še vse ostalo, kar obstaja.” Tako je s prvobitnim svetim zlogom Om, ki označuje najvišjo božansko osebnost, nastal celotni univerzum in s tem vse vedske mantre.

Mantra
Mantra je sveta pesem ali verz, ki nas ščiti, če jo ponavljamo. Mantre so slišane (śruti) in ne spesnjene, zato niso človeškega izvora. Zaznali so jih modreci globokih duhovnih resnic, ki so jih nato izročili naprej človeštvu. Pravilna izgovarjava manter je zato še kako pomembna, da bi se originalno sporočilo modrecev lahko preneslo naprej.
Poznamo tri vrste manter, in sicer, ṛk mantro, ki je mantra v enem od številnih standardnih metrov, določenim s številom zlogov v njej; yajus mantro oz. ritmično prozo, ter saman mantro, ki se poje v okviru sedem not glasbene lestvice.
Zbirka več kot 25.000 manter v vedskem sanskrtu sestavlja Vede.

Štiri Vede
Modrec Veda Vyāsa (dobesedno tisti, ki je uredil Vede) je uredil vse mantre v štiri prekrivajoče se zbirke in tako so nastale štiri Vede: Ṛgveda, Sāmaveda, Yajurveda, Atharvaveda.
Ṛgveda, ki se šteje za najstarejšo in najpomembnejšo vedo, je sestavljena iz več kot 10.000 ṛk manter in poudarja pobožne načine hvaljenja božanstev ter obravnava vsebino, kot je narava in naravni pojavi, mitologija, zgodovina in religija. Sāmaveda je zbirka več kot 2.000 metričnih manter, od katerih je velika večina v Ṛgvedi z razliko, da se saman mantre pojejo s pomočjo standardnih sedem not glasbene lestvice. Sāmaveda je tudi temelj indijske glasbe, kot jo poznamo danes. Yajurveda vsebuje ṛk in yajus mantre, ki opisujejo različne vedske rituale in je razdeljena na dve večji recenziji, in sicer na Kṛṣṇa (črno) Yajurvedo in Śukla (belo) Yajurvedo. Atharvaveda, ki vsebuje tako ṛk kot yajus mantre, zajema duhovne in psihološke teme, izobraževanje, zdravje, zdravljenje in fiziologijo, upravljanje, matematiko, čas in okolje.
Vsaka od Ved je nadalje praviloma razdeljena na štiri sklope: Saṁhitā, Brāhmaṇa, Āraṇyaka in končno tudi Upaniṣadi. Upaniṣadi so tisti zaključni deli Ved, ki razkrivajo najbolj globoke duhovne resnice in načine za njihovo uresničitev. Predstavljajo končno sporočilo Ved in se zato imenujejo Vedanta (zaključek Ved).

Ključna sporočila Ved
Ključno sporočilo Ved, osrednji cilj, ki je podlaga vsem ostalim sporočilom, je iskanje uresničitve resnice, nesmrtnosti in svetlobe. Obstaja resnica, ki je višja in globlja od resnice našega materialnega obstoja. Obstaja svetloba, višja od svetlobe človeškega razumevanja. Obstaja nesmrtnost, h kateri se naša človeška duša želi povzdigniti. Vede nas vodijo k uresničitvi resnice, nesmrtnosti in svetlobe, da bi se končno združili z najvišjo božansko osebnostjo.

Naša življenjska pot je nenehen boj med dobrim in zlom. Bogovi zaznamujejo moč resnice, nesmrtnosti in svetlobe, demoni zaznamujejo moč nasprotne teme. Z močnim glasom manter prikličemo na pomoč bogove, jim predamo vse, kar imamo, in v zameno sprejmemo vse, kar nam darujejo. Tako je naša pot sigurno uspešna.
Končno, najvišje sporočilo vseh Ved pa je obstoj ene resničnosti, Enosti, v kateri ne obstaja drugo.

Koristi recitiranja Ved in Gopuram tečaji
Kadar je recitiranje Ved izvedeno na pravilen način, nam prinaša številne koristi.
•    Recitiranje Ved ustvarja določene vibracije, ki izboljšujejo telesno in duševno zdravje.
•    Proces učenja vključuje pozorno poslušanje učitelja in natančno ponavljanje (adhyayanam). Ker je pri temu postopku potrebna velika zbranost, je recitiranje Ved zelo koristno za razvijanje koncentracije in spomina.
•    Poslušanje in recitiranje Ved umiri um, zato velja za eno od  pomembnejših oblik meditacije.
•    Recitiranje Ved je lahko metoda zdravljenja in tudi sestavni del joge.
•    Razumevanje in poglabljanje v Vede je za mnoge izbrana duhovna pot, ki vodi do končnega spoznanja resnice.

Gopuram v sklopu svojih dejavnosti organizira redne začetne in nadaljevalne tečaje recitiranja Ved, z namenom, da približa in predstavi majhen delež te neskončne modrosti vsem zainteresiranim.

Bibliografija
•    Raimundo Panikkar, The Vedic Experience, Mantramañajarī, Motilal Banarsidas, 2006
•    Alladi Mahadeva Sastry, The Taittiriya Upanishad with the commentaries of Sri Sankaracharya, Sri Suesvaracharya, Sri Vidyaranya, Samata Books, 2007
•    R.L. Kashyap, Veda knowledge in Modern Context
•    TKV Desikachar with Kausthub Desikachar, Vedic chant companion, Krishnamacharya Yoga Mandiram, 2005
•    R.L. Kashyap, Unveiling the Light in the Veda, Sri Satguru Publications, 2001
•    Bidyut
•    Lata Ray, A Concise History of Vedic Literature, Kant Publications, 2003