Umetnost predklonov: anatomija in praksa

JOGIJSKA DELAVNICA O ASANAH
Sobota, 29.9. v Joga studiu Sadhana, Ljubljana

Če si fleksibilen, se z lahkoto primeš prstov na nogi. Torej, je cilj predklona priti do prstov na nogi. Pa je to res pravi cilj, ki prinese blagodejne učinek predklona? Ne, ni.

V tej delavnici bomo raziskovali anatomijo in kineziologijo predklonov, blagodejne učinke na organe, poleg tega tudi psihološko ozadje predajanja v življenju.
Naučili se bomo pravilnega razumevanja gibanja v predklonih, da bi le ti postali učinkoviti, sproščeni in brez bolečine.
Praktični del bo vseboval analizo petih predklonov z variacijami (uporaba jogijski pripomočkov) ter »Master class« - 2,5 urna praksa joge.  • Kaj vse je nujno vedeti o predklonih na fizičnem, psihološkem in mentalnem nivoju?
  • Zakaj so predkloni nevarni za hrbteničarje?
  • Zakaj so predkloni nujni za športnike?
  • Kako napredovati v predklonih in s tem izboljšati fleksibilnost?

Komu je delavnica namenjena?

  • učencem, ki želijo izboljšati svojo prakso ali imajo pri omenjeni skupini asan težave oz. omejitve zaradi poškodb.
  • učiteljem joge
  • učencem na učiteljskem tečaju joge

Obe delavnici vodi Sneža Vidovič, izkušena učiteljica joge, 500 CYT, ki poučuje jogo od leta 2000. Je avtorica številnih strokovnih programov za učitelje joge, DVD Sadhana vol.1 in vodja Joga studia Sadhana.

Od leta 2008 raziskuje izkustveno anatomijo, somatiko in vse bolj jogo dopolnjuje z gibanjem po principu BMC (Body-mind Centering), ki je v Sloveniji še novost.

Sneža o asanah: „Ugotavljam, da se pri jogi premalo poučuje o osnovnih principih gibanja in tako učenci pogosto razumejo, da je uspeh, če se izvede neko asano kot formo tako kot prikazuje slika ali učitelj. Razumeti svoje telo in modificirati asano po potrebi, to je pravo znanje. Izvajati jogo sproščeno in z užitkom, to je prava sadhana.
Menim, da mora vsakdo razumeti skozi svoje telo, zakaj je nekaj narobe ali prav v izvajanju asane in ne samo slepo verjeti učitelju. Vsak učitelj pa je lahko učitelj le, če razume tisto kar uči. Zato menim, da sta delavnici primerni tako za učitelje kot tudi učence. Konec koncev smo vsi samo učenci.

URNIK DELAVNICE

Dopoldanski del
9.00 – 10.00       Uvod in  osnovna analiza gibanja
10.00 – 12.30     Master class – poglobljena praksa

Popoldanski del
14.00 – 17.00     Funkcionalna anatomija in kineziologija (analiza gibanja)
Analiza posameznih asan
Tipične napake in modifikacije asana

Cena delavnice:
Dopoldanski del: 40 EUR
Popoldanski del:  60 EUR (cena vključuje strokovno avtorsko gradivo)
Vikend paket (delavnica predklonov + delavnica zaklonov): 175 EUR

Prijave s plačili na recepciji Joga studia Sadhana, do najkasneje 26.9.2012. Informacije na info@sadhana.si, 041 565 528

Priporočilo:
Zajtrk naj bo vsaj dve uri pred začetkom prakse. Med odmorom (12.30 – 14.00) je čas za kosilo, ki naj bo lahko. Tudi v popoldanskem delu bodo praktične vaje.