Jala Neti Kriya, praktična delavnica (za člane in za izven)

Kje in kdaj? 23.11.2012 ob 17.30 v Joga studio Sadhana, Koprska 52, Ljubljana

Kako očistiti nos in sinusne kanale? Kako izboljšati spomin in sposobnost koncentracije, olajšati simptome alergij in astme? Kako omiliti glavobol? Vse to na naraven način? DA.

Vabljeni na praktično tematsko delavnico Jala Neti Kriya – spiranje nosnic in nosnih votlin s slano vodo. Delavnica bo podprta s strokovnim teoretičnim delom ter prakso. Cena delavnice znaša 10€ in že vključuje 50% procentni popust pri nakupu posodice za spiranje PETAL NETI POD (redna cena: 25,00 €). Svojo posodico boste lahko kupili na licu mesta. Neti posodica je lahko tudi lično, predvsem pa izredno koristno darilo. Če svojo posodico že imate, pridite in poglobite znanje ter lastno prakso čiščenja nosu. Prijave zbiramo izključno na recepciji Joga studia Sadhana skupaj s plačilom, število mest je zaradi zagotavljanja kvaliitete delavnice omejeno. Več o praksi in postopku spiranja …

Jala neti kriya je starodavna jogijska tehnika izpiranja nosnic in sinusnih kanalov s toplo, slano vodo. Redno izvajanje jala neti kriye izboljšuje spomin, vid, vonj in okus. Pomaga pri alergijah na cvetni prah, lajša tudi astmo in bronhitis. Omili težave s sinusi in glavobolom. Odpravlja napetost in utrujenost. Neti tudi izboljšuje aktivnost možganov saj stimulira živčne končiče v nosu. Jala neti kriya je tudi del ayurvedske nasya terapije.

JALA  NETI  KRIYA

JALA NETI KRIYA je starodavna jogijska tehnika čiščenja nosnih in sinusnih kanalov. Gre za pretakanje tople, slane vode skozi eno in  drugo nosnico. Jala neti kriya je le ena od mnogih jogijskih očiščevalnih tehnik, pravzaprav ena od šestih kriy, ki sestavljajo shat-karm kriya tehnike (nauli, neti, dhauti, kapalbhati, tratak in basti, ki pa se dandanes redko izvaja na tradicionalen način. Bolj pogosta je modernejša različica čiščenja kompletnega prebavnega trakta –  shankprakshalan kriya).

Jala neti kriya se tradicionalno izvaja s posebno medeninasto posodo, ki se imenuje LOTA. Dandanes pa je vse bolj pogosta uporaba keramičnih posod za izvajanje te tehnike, saj jih je lažje čistiti. Ena takih posod je tudi PETAL NETI POD – lepa, keramična posoda, ki je posebej prilagojena in oblikovana  za izvajanje jala neti kriye.
Največkrat se za izvajanje te kriye uporablja topla, slana voda. Temperatura vode naj bi bila med 38 in 40 stopinj Celzija. Koncentracija soli v vodi je v razmerju : 1 čajna žlička soli / 1 liter vode. Uporabljamo samo morsko sol, najbolje je uporabljati nerafinirano sol.  Če občutimo med izvajanjem v nosnicah neprijeten, pekoč občutek, pomeni da je voda prehladna ali pretopla, lahko pa je tudi preslana ali premalo slana. Do različnih slanosti vode lahko pride kljub temu, da vodo pripravimo po prej omenjenem receptu, saj ni vsaka sol enako slana. Običajno je nerafinirana sol malce bolj blaga, zato bo morda za pravilno slanost potrebno dodati 1,5 čajne žličke soli. Upoštevati je potrebno tudi to, da se voda, pogreta na pravo temperaturo, hitro ohladi za par stopinj, če jo nalijemo v hladno posodo.
Zato je zelo pomembno, da prvič izvajate jala neti kriyo pod strokovnim vodstvom.

Jala neti kriya izboljšuje vid, sluh, okus in sposobnost vonjanja, saj učinkuje na ta čutila. Lajša težave s sinusi (preprečuje vnetje sinusov) in glavobol. Ob redni vadbi se izboljša spomin in sposobnost koncentracije. Z izvajanjem omilimo seneni nahod (alergijo na cvetni prah) ter se preventivno varujemo pred prehladom.
Jala neti kriyo lahko izvajamo vsak dan, najbolje zjutraj.

POMEMBNO!
Jala neti kriye ne izvajamo med prehladom, vnetjem sinusov ali ušes in če imamo povišano telesno temperaturo. Prav tako ni primerno izvajanje zvečer, tik pred spanjem.

KAKO SE IZVAJA:
Sklonimo se nad umivalnik, glavo nagnemo naprej in vstran (levo ali desno – odvisno od tega skozi katero nosnico bomo pretakali vodo). Dulec neti posode vstavimo v nosnico (tradicionalno se začne z desno nosnico), dihamo skozi usta in pustimo da voda odteka skozi drugo nosnico ven. Približno polovico vode iz posode porabimo za eno nosnico. Potem odmaknemo neti posodo ter nežno izpihnemo preostalo vodo in izvedemo enak postopek pretakanja še skozi drugo nosnico (levo). Na koncu izpihamo nosnice in sinusne kanale s KAPALBHATI PRANAYAMO (zgornji del telesa nagnemo rahlo naprej, približno 30 x vdihnemo skozi usta in močno, ostro izdihnemo skozi nos. Izvajamo z vsako nosnico posebej in z obema skupaj. Sprostimo se sede, umirimo dih. Kapalbhati lahko izzove rahlo vrtoglavico, ki kmalu mine.).

Delavnico bo vodil maser in refleksoterapevt Matjaž Duh.