Joga zelišč

Dr. David Frawley
Dr. Vasant Lad
JOGA ZELIŠČ
Ajurvedski vodnik po zeliščarstvu
Orbis, Ljubljana, 2013
Obseg: 291 strani
Cena: 24,90 EUR
 
sha Lad
D. Vasant Lad
AJURVEDSKA KUHINJA ZA SAMOZDRAVLJENJE
Orbis, Ljubljana, 2013
Obseg:  293 strani Cena: 24,90 EURPri založbi Orbis sta pred kratkim izšli dve knjigi enakega formata in  skoraj enakega obsega, na prvi pogled skromni, za vse tiste, ki radi posegajo po bogato ilustriranih , barvitih knjigah. Pričujoči knjigi nista opremljeni z barvnimi ilustracijami, je pa zato vsebina toliko bolj vabljiva ter bogata in ju našim bralcem toplo priporočamo.

Še posebej me je navdušila knjiga Joga zelišč. Druga, kuharska knjiga, ki je njeno logično nadaljevanje in nadgradnja, pa bo dobrodošla  predvsem tistim ljubiteljem indijske hrane, ki uporabljajo tam domače začimbe in cenijo za nas bolj nenavadne okuse. Vsekakor velja poskusiti, saj so sestavine sedaj brez večjega truda dosegljive tudi pri nas.

Poglobljeno znanje indijske tradicionalne medicine-ajurvede, ki se je tisočletja predvsem ustno, pa tudi zapisano predajalo iz roda v rod, se od sodobnega pojmovanja medicine temeljno razlikuje. Sodobna medicina je samo ena od znanosti in veščin, ki se vedno bolj parcialno loteva zdravljenja delov človeškega telesa; ajurveda se naslanja na  prastaro  filozofijo, ki s širokim gledanjem dinamičnega medsebojnega prepletanja tako fizioloških, okoljskih in čustvenih dejavnikov umešča vsakega posameznika v širše, univerzalno energetsko polje.

Zelišča sodijo v posebno vrsto hrane, ki uravnoveša presežke in primanjkljaje. So blaga in  praktično nimajo stranskih učinkov. Uporaba in odmerki se prilagajajo vsakemu posamezniku na podlagi celostne slike njegovega energijskega stanja. Knjiga nam ponudi klasifikacijo zahodnih in vzhodnih zelišč, ki jih uporablja ajurveda. Uvodoma nas seznani z osnovnimi predpostavkami ajurvede, z energijsko vrednostjo zelišč,  obvladovanjem osnovnih konstitucij posameznika (doš) in naukom o zdravljenju z zelišči. Sledijo navodila o pripravi in uporabi zelišč, mantri jantri in meditaciji ter opis nam domačih in posebnih orientalskih zelišč.

»Postati pravi zeliščar pomeni postati videc, občutljiv za življenje zelišč, ki se zna z dovzetnim zavedanjem pogovarjati z rastlino kot svetlobo vesolja. To predpostavlja veščine poslušanja rastline, ko ta govori, sporazumevanja z rastlino kot z drugim človeškim bitjem;sprejeti jo moramo za svojega učitelja.«

Knjiga je uporabna in zanimiva, opremljena s tabelami in navodili, ki razvrščajo rastline  po kvalitetah šestih okusov, delovanju na doše, terapevtskih lastnostih, najdemo tudi ustrezno razvrstitev po latinskih imenih in slovar manj znanih izrazov.
Pravilna uporaba zelišč pomeni, da se z njimi povežemo, ko se sprosti njihova prava moč. To pomeni, da se skozi energijo rastline povežemo s celotno naravo. Rastline nas povežejo z energijo zunanjega sonca, naša notranja rastlina, živčni sistem pa z našim notranjim soncem, s Sebstvom.  In to je joga zelišč.

V skladu z izhodišči ajurvede, morajo biti tudi živila usklajena z našim ustrojem, konstitucijo, energetskim stanjem našega telesa in duha. V skladu s tem nam knjiga receptov ponuja možnost oblikovanja zdravega jedilnika. Ponuja jedilnike, ki nam pomagajo ohranjati ravnovesje naših doš in zdravo prebavo.

BHP