Zelena zdravila

Spoštovana ,Zelena zdravila , ki jih lahko kupimo v lekarnah in drugje imajo običajno opozorilo, da se učinki lahko mešajo z farmacevtskimi zdravili in jih je priporočljivo jemati samo ob zdravnikovem dovoljenju. Kako pa je z ajurvedskimi zdravili?Hvala za odgovor, TomoAjurvedska zdravila  so večinoma rastlinskega, zeliščnega izvora in seveda zanje prav tako velja, da vstopajo […]

Spoštovana ,
Zelena zdravila , ki jih lahko kupimo v lekarnah in drugje imajo običajno opozorilo, da se učinki lahko mešajo z farmacevtskimi zdravili in jih je priporočljivo jemati samo ob zdravnikovem dovoljenju. Kako pa je z ajurvedskimi zdravili?

Hvala za odgovor, Tomo

Ajurvedska zdravila  so večinoma rastlinskega, zeliščnega izvora in seveda zanje prav tako velja, da vstopajo v interakcijo s farmacevtskimi zdravili, z vsem kar zaužijemo in molekulami, ki gradijo telo.
In seveda obratno: farmacevtska zdravila vstopajo v interakcijo z ajurvedskimi, spreminjajo njihovo intenziteto ali naravo delovanja. Vpliv je obojestranski.
Najbolje je, če se  zdravljenje šolske medicine  in ajurvedsko zdravljenje izvajata ločeno, razen v primerih določenih operacij in bolezni, ko gre za redno nadomestno jemanje predpisanih hormonov.

To seveda ne pomeni, da istočasno zdravljenje z ajurvedskimi preparati in nekaterimi farmacevtskimi  zdravili, ni mogoče. Včasih se temu ne moremo izogniti, je pa mnogo lažje spremljati bolezen in potek zdravljenja, če ni medsebojnih učinkov zdravil.