Glavobol med jogo

Živjo!Pred kratkim sem se vpisala na tečaj joge, ker sem želela sprostitve od stresne službe. Opazila pa sem, da se med jogo nenavadno počutim. Sploh kadar izvajamo dihalne tehnike ali mantre. Takrat začutim glavobol ali pa vrtoglavico, pa me zanima, zakaj se to pojavlja in ali naj z jogo sploh še nadaljujem.Hvala za odgovor. Daša […]

Živjo!
Pred kratkim sem se vpisala na tečaj joge, ker sem želela sprostitve od stresne službe. Opazila pa sem, da se med jogo nenavadno počutim. Sploh kadar izvajamo dihalne tehnike ali mantre. Takrat začutim glavobol ali pa vrtoglavico, pa me zanima, zakaj se to pojavlja in ali naj z jogo sploh še nadaljujem.
Hvala za odgovor. Daša

Draga Daša.

Ob začetku jogijske poti se s podobnimi težavami srečuje veliko praktikantov. Ob samem izvajanju asan sicer nekoliko manj, čim pa je v prakso vključenih več pranajam in drugih dihalnih vaj ali manter, se telo glasneje odzove. Včasih pozitivno, včasih negativno. Razumeti je treba, da so na videz nedolžne jogijske tehnike v resnici izjemno močne in vplivajo neposredno na naš živčni sistem, prek fizičnega pa s svojim učinkovanjem vstopajo tudi do praničnega telesa oziroma naše enegrijske sfere. Telo je izpostavljeno korenitemu poseganju v njegov ustaljeni ritem, zato se odzove s šokom. Včasih gre zgolj za reakcijo ob globokem dihanju, ki ga nismo vajeni, če smo vse življenje dihali napačno oziroma preplitko, včasih pa se sprožijo globji podzavestni procesi čiščenja in razbijanja energijskih blokad. To se lahko kaže v obliki glavobolov, povišanega ali znižanega pritiska, občutka pospešenega bitja srca, vrtoglavice, napadov panike ali tesnobe, slabosti, razdražljivosti, nespečnosti, itd… A razloga za paniko ni, saj vsi omenjeni simptomi ob redni vadbi kmalu izginejo, v telesu pa se vzpostavi energijsko ravnotežje. Ena izmed mojih učenk je to lepo opisala s primerom prehajanja iz nezdrave na zdravo prehrano. V prvih dveh ali treh tednih zdravega prehranjevanja se po obrazu pojavi polno mozoljev, čeprav naj bi ravno sadje in zelenjava pomagala kožo ohranjati čisto in sijočo. Toda najprej pridejo na dan vsi strupi in koža zasije šele, ko se izločijo.  Enako je z jogo. Zgoraj omenjene reakcije so zgolj pokazatelj, da v telesu in umu prihaja do sprememb, do čiščenja.

Z druge strani bi lahko občutke med jogo primerjali tudi z migrenami ali drugimi zdravstvenimi nevšečnostmi, ki udarijo ven ravno, ko smo na dopustu. Ali med vikendom. Torej, ko se sprostimo. Šele če je dopust zares dolg in temeljit, se dotični simptomi umirijo.
Razloga za opustitev joge torej ne vidim, svetovala bi vam ravno vztrajanje. Da obisk tečaja enkrat tedensko ne bo prevelik šok za vaš sistem, bi vam svetovala še, da začnete s svojo lastno jogijsko prakso tudi doma. Par minutk na dan; kakšna lahka gibalna vaja (npr. mačka) in postopno privajanje k pravilnemu dihanju. Na ta način boste lažje prešli preko faze šoka in hitreje začeli uživati v blagodejnih učinkih joge. Ob enem pa o svojih težavah obvestite tudi svojega učitelja, ki vam bo znal najbolje svetovati v konkretni situaciji. Lep pozdrav.

Zana