25.4. ČETRTKOV TIME-OUT: JOGIJSKE ČISTILNE TEHNIKE, delavnica

Tradicionalna hatha joga v svoj sistem vključuje tudi šatkarme, sklop čistilnih tehnik, ki čistijo telo od znotraj. V naših telesih se zaradi škodljivih navad in stresa kopičijo mnogi toksini in njihova odstranitev bistveno pripomore k vzpostavljanju notranjega ravnovesja. To se odrazi v fizičnem zdravju, boljši energijski pretočnosti in mentalni stabilnosti. 25.4., ob 20h (Joga studio Sadhana, Ljubljana)

Tradicionalni jogijski teksti šatkarme razdelijo v šest kategorij:

neti (čiščenje nosnic in dihalnih prehodov)
dhauti (čiščenje celotnega prebavnega traku)
nauli (metode masaže in krepitve organov v trebušni votlini)
basti (tehnike izpiranja debelega črevesja)
kaphalabati (čiščenje pljuč in sprednjega dela možganov)
trataka (čiščenje oči).

V delavnici se bomo teoretično seznanili z vsemi sklopi čistilnih tehnik, pobližje pa bomo spoznali tehniko laghoo shankhaprakshalana. Gre za čiščenje črevesja s pomočjo pitja slane vode in izvajanja določenega zaporedja asan, ki vodo usmeri v črevesje, s tem pa prebudi njegovo delovanje. V praktičnem delu delavnice se bomo naučili te asane, hkrati pa bomo prejeli vsa navodila in video gradivo za samostojno izvajanje tehnike doma.

Delavnica je primerna za tiste, ki bi se radi seznanili z jogijskimi čistilnimi tehnikami in za tiste, ki bi radi očistili svoje telo po dolgi zimi. Priporočljiva je za osebe, ki so nagnjeni k zaprtjem ali počasni prebavi in bi radi okrepili delovanje svojega črevesja.

Opomba: ne zamenjajte laghoo shankhaprakshalane s poorna shankhaprakshalano ali t.i. master cleansingom. V slednji gre za popolno čiščenje črevesja, kar zahteva temeljite priprave pod strokovnim vodstvom in tudi več dni, namenjenih počitku. Lahgoo shankhaprakshalana je krajša različica le te in fizično ni tako zahtevna.

Delavnico bo vodila učiteljica joge Zana Fabjan Blažič

Vstop 10€. Prijavite se pri vašem učitelju joge ali na recepciji Joga studia Sadhana.