Seitan – pšenično meso

Kaj je seitan? Seitan ali pšenično meso sestavljajo rastlinske beljakovine, natančneje glutenske beljakovine iz pšeničnih zrn, ki jih pripravimo z izpiranjem škroba iz polnovredne pšenične moke. Izbiramo tip moke z čim večjim deležem beljkovin, to stip 800 in več. Večji delež kot je beljakovin, več seitana nam bo uspelo pridobiti iz kilograma moke. Seveda je […]

Kaj je seitan?

Seitan ali pšenično meso sestavljajo rastlinske beljakovine, natančneje glutenske beljakovine iz pšeničnih zrn, ki jih pripravimo z izpiranjem škroba iz polnovredne pšenične moke. Izbiramo tip moke z čim večjim deležem beljkovin, to stip 800 in več. Večji delež kot je beljakovin, več seitana nam bo uspelo pridobiti iz kilograma moke. Seveda je to tudi način pridobivanja škroba, ki ga dobro posušenega lahko hranimo več mesecev. Prehranska vrednost: 1 porcija 100 g seitana vsebuje približno 112 cal, 1,2 g maščobe, 22 g beljakovin, 4 g ogljikovih hidratov, železo, selen in fosfor.

Priprava seitana od naših prstov zahteva  največjo pozornost, občutljivost in pripravljenost, saj so beljakovine sprva nežne in nestrukturirane. Občutek imaš, da se bo vse skupaj stopilo in odplaknilo v odtok. Mešanje moke in vode ter izpiranje škroba privede do združevanja beljakovin, ki dajejo lepljiv občutek.

Sestavine

  • 1 – 2 kg polnovredne moke tipa 800 – 1100
  • voda (izmenično hladna in topla voda)
  • svetla in temna sojina omaka

Pripomočki

  • večja posoda

Priprava

Kilogram ali dva moke a 1100 streseš v večjo posodo in jo zmešaš s hladno vodo. Gosto gmoto moke in testa popolnoma preliješ s hladno vodo ter pustiš počivati vsaj dve uri, najbolje preko noči. Kepo nežno gneteš izmenično s hladno in toplo vodo. Sprva priporočam izpiranje s hladno vodo, da beljakovine ne razpadejo, nato nadaljuj s toplo vodo, ki omogoča lažje izpiranje škroba. Končno ostane v rokah gosta kepa pšeničnih beljakovin, škrob se izloča v majhnih količinah. Če želiš čvrsto testo za zrezke, gneteš z večjo močjo in iztisneš več škroba, če pa želiš manjše koščke med gnetenjem cefraš testo.

Beljakovinsko žitno kepo daš v vrelo slano vodo, kuhaš 50 – 60 minut, odvisno od velikosti. Testo ohladiš in narežeš na zrezke. Če želiš meso shraniti v zamrzovalniku, ga prelij s sojino omako.