Z BODY TEHNIKO DO BOLJŠEGA IMUNSKEGA SISTEMA

Body tehnika™ je kineziološka aktivnost, primerna tako za ženske kot moške vseh starosti, adolescente, nosečnice, starejše ljudi, invalide … Njeni odliki sta prilagodljivost in dejstvo, da vsaka posamezna vadbena enota zadosti vsem merilom zdravstvenega fitnesa in s tem vpliva na celotno telo.

Zaradi slednjega jo lahko kot zdravo obliko treninga uporabljajo vsi rekreativci, kot dopolnilo svojim treningom vrhunski športniki, kot obliko rehabilitacije pa osebe z mišično-sklepnimi težavami in bolečinami.

Lahko pričakujemo, da bodo v vse hladnejših dneh, ki prihajajo, spet pogostejše virusne okužbe, zato se malce bolj ciljno osredotočamo na vaje, s katerimi boste spodbudili imunski sistem in tako poskrbeli, da obiski zdravnika kljub vsemu ne bodo tako pogosti. Odrasla oseba se na leto sreča s povprečno dvema do tremi okužbami dihal, če so te pogostejše, je še pomembneje, da preberete celoten članek in o tem izveste kaj novega.

Po nekaterih raziskavah naj bi bili aktivni ljudje tudi do 50 % bolj odporni od neaktivnih. Aerobni trening (npr. kolesarjenje ali hitra hoja) je pogosto obravnavan kot najboljši način vadbe za varovanje zdravja, vendar ne smemo spregledati še drugih možnosti. Z vadbo spodbudimo proizvodnjo makrofagov – levkocitnih enot, ki imajo zelo pomembno nalogo. Prepoznavajo in uničujejo tuja telesca in onesposobijo bakterije. Če je cirkulacija hitra, makrofagi hitreje potujejo, telo postane močnejše v boju proti virusom in bakterijam. Pomembno je, da se zavemo, da cirkulacijo dosežemo na različne načine. Za nekoga je izbrana vaja lahko zdravilna, drugemu pa lahko škoduje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdgovor na vprašanje, kaj je primerno za vsakogar izmed nas, je treba iskati v znanju in poznavanju našega lastnega telesa. Z leti smo se dobro naučili, kako uničiti svoje telo, saj smo ga pozabili poslušati, s čimer smo ga zelo ogrozili. Na primer: zjutraj vstanemo in hitimo s prvimi opravili, nato se v zadnjih minutah odpravimo v službo, kjer nas čaka stresen dan (pa četudi ga preživimo v pisarni, v dokaj statičnih in neaktivnih položajih). Po službi nas že spet zelo priganja čas, saj moramo poskrbeti, da naš otrok opravi vse obšolske dejavnosti. Ko približno opravimo vse svoje obveznosti, si vzamemo uro časa, ki jo izkoristimo samo zase in se odpravimo …. npr. na aerobiko, tek, kolesarjenje … saj nas takšna oblika rekreacije veliko bolj privlači kot npr. joga, body tehnika, meditiranje … Mislite, da je to dobra odločitev za zdravje?

Zakaj se ljudje odločamo za aktivnosti, ki so primarno katabolične? Eden izmed razlogov so kondicijske sposobnosti, drugi je hujšanje … Pri vsem tem pa pozabljamo na zelo pomembno dejstvo – da je večina ljudi že čez dan v kroničnem kataboličnem stresu, ki ga povzroča naš način življenja. Ne sproščamo se v enaki meri, kot se izpostavljamo stresu in hitrosti, ki sta posledici našega načina življenja.

In kako vaditi brez stresa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPovečano cirkulacijo lahko dosežete s krepilnimi vajami, kjer se aktivirajo velike mišične skupine (trebuh, noge, hrbet), in to v kombinaciji z nadzorovanim in pravilnim dihanjem. Za to ne boste porabili več kot 20 minut, če jih boste kombinirali z vajami aerobne narave, je uspeh zagotovljen. Tudi dinamično raztezanje ima veliko vlogo pri cirkulaciji in s tem izboljšanem imunskem sistemu. Med vadbo mora biti trud kar največji, pozornost pa je treba usmeriti tudi v počitek, ki sledi treningu. Z vsem skupaj boste prispevali k bolj naravnemu življenjskemu ritmu, odpornejšemu imunskemu sistemu ter zdravju nasploh.

In še nasvet za konec: ko ste bolni, opustite treninge!

Zaradi proizvodnje stresnih hormonov (kortizola in adrenalina) bo bolni organizem potreboval približno 2 do 3 ure, da se normalizira. Zaradi tega se je v času bolezni treningom bolje izogibati, saj se organizem takrat bori z okužbami.

Redno telovadite in se naučite poslušati svoje telo. Slednje vam bo povedalo, kakšna aktivnost je priporočljiva za vas. Z izbranimi vajami body tehnike, skupaj s primerno prehrano in dovolj spanca, vam bo uspelo, da boste pred okužbami varni vi in vaši najbližji.

V centru Sadhana na Viču lahko body tehniko vadite ob četrtkih ob 18.00 uri. Več informacij tukaj.

Barbara Tavčar, master body inštruktorica