21.11. Četrtkov Time Out: Joga in umetnost

21.november 2013 ob 20.00 Joga Studio Sadhana- Vič (Koprska 52)

Ste mar vedeli, da v Indiji umetnike naslavljajo kot jogije, duhovne aspirante, ki si prek ustvarjanja prizadevajo doseči razsvetljenje? V skladu z jogijsko filozofijo je namreč ustvarjalni proces globoko duhovno doživetje, kjer ustvarjalec pozabi na samega sebe in se zlije s svojim delom. Ustvarjanje je umetnikova molitev, umetnina kot končni produkt pa lahko služi tudi mnogim drugim. Kot nekakšno stikalo, ki odpira vrata v podzavest. V čutenja in hotenja, v mirovanja in valovanja, ki jih skriva naša duša. V spoznanje samega sebe.

Multivizijski dogodek nam bo pomagal izkusiti jogo skozi umetnost in spoznati, da gre pravzaprav le za dva izraza istih iskanj. Vibracije manter bo nadomestila živa glasba, namesto janter bomo psihične centre stimulirali s pomočjo fotografskih del. Drobci jogijskih filozofskih modrosti bodo v našo podzavest kapljali preko  poezije. V unikatni kombinaciji asan, pranajam, meditacije, glasbe, fotografije in poezije bomo potovali vase, da bi v svojih skritih globinah prebudili notranjo stabilnost, prožnost, moč, sočutje, izraznost in modrost.

zana-ladoNaš gost bo Lado Jakša, ki nas bo na to intimno potovanje k samim sebi popeljal na krilih svoje glasbe in fotografij. Z izborom poezije se bomo poklonili velikemu indijskemu pesniku Rabindranathu Tagoreju, skozi jogijsko prakso pa nas bo popeljala Zana Fabjan Blažič.

 

 

 

Opis:
Lado Jakša je svobodni umetnik, glasbenik, skladatelj in umetniški fotograf. V glasbenem izrazu se nagiba k jazzu in pa eksperimentalni ter ambentalni glasbi. Komponira za gledališče, film, televizijo in radijske igre, izdal je že 14 albumov avtorske glasbe in sodeloval z mnogimi domačimi in tujimi jazzovskimi glasbeniki.  Navdih za svojo glasbo išče predvsem v naravi, likovni umetnosti, literaturi in filozofiji. Zelo odmeven je bil naprimer njegov album Reka življenja, kjer je z meditativno glasbo prepletel ambientalne posnetke zvoka reke Save. Kot fotograf je avtor več kot 60-ih samostojnih razstav, tako glasbo kot fotografijo pa velikokrat združi v izvirnih fotomultivizijskih performansih.

Zana Fabjan Blažič je etnologinja in kulturna antropologinja ter učiteljica joge. Poučuje klasično hatha jogo, pri čemer v raziskovanje telesa in duha spretno vpleta drobce bogate jogijske filozofske, psihološke in mitološke simbolike in sporočilnosti . Je avtorica mnogih predavanj in člankov na temo joge, literature in popotništva. V zadnjih letih se posveča organizaciji glasbenih in jogijskih dogodkov, kot ljubiteljica glasbe pa se udejstvuje tudi kot DJ in kot članica tokijskega benda Trinitron.

Prispevek 10 evrov.
Prijave na 040 90 91 92
www.sadhana.si