Ashtanga joga studio Ljubljana


Naslov:

Ashtanga yoga studio Ljubljana
Cesta II. grupe odredov 13
1000 Ljubljana


Telefon: 040 805 143
E-pošta: ashtanga.info@gmail.com

Vsi tisti, ki si želite intenzivnejše vadbe– Ashtanga (Vinyasa) Yoga – ena najbolj intenzivnih oblik joge (t.i. detoxi ali yoga therapy).

Za Ashtango jogo, med vsemi najzahtevnejši jogijski slog,  je značilen celovit pristop. Ashtanga joga v sanskrtu pomeni osem delna joga (astau pomeni osem), predstavlja sistematična navodila (Patanjali, Joga sutre), s katerimi postopno dosežemo notranji mir, razjasnimo duh, spoznamo in obvladamo sebe, si očistimo telo, duha in dušo (t.i.«detoxi yoga – yoga terapija«).Le te so: yame (5 načel samoobvladovanja), niyame (5 načel samoopoazovanja in discipline), asane (jogijski položaji), pranayama (kontrola in obvladovanje diha in prane),pratyahara (kontrola in obvalodovanje čutov, usmeritev vase), dharana (koncentracija), dhyana (meditacija) insamadhi (samouresničitev).

Za Ashtanga jogo je značilna tudi t.i. vinyasa – povezanost giba in diha. Vsaka asana (jogijski položaj) ima določeno število vinyas (gibov in dihov), s katerimi zavzamemo ali pa zapustimo asano. Med samo vadbo je naša pozornost omejena s tristhano – tremi točkami osredotočanja uma, ki so: asana (pravilen jogijski položaj),pranayama (osredotočenost na dih) ter drishti (točka usmerjenega pogleda). Sestavni elementi  celostne vadbe so tudi uporaba energetskih zapor ali bandhe.

Ves čas vadbe prakticiramo t.i. ujjai dih, ki je posebna oblika pranayame in v prevodu dobesedno pomeni»zmagoviti dih ali tudi psihični dih«. Njegovi učinki so močna koncentracija in umska osredotočenost, močna notranja toplota, ki pospeši izločanje telesnih toksinov in odvečnih snovi preko pospešenega potenja. Telo se skozi vadbo intenzivno pregreje in raztegne.

Asane se pri Ashtanga vadbi sledijo v točno določenem zaporedju, vsaka asana ali sklop asan ima svojo notranjo naravo in namen ter nas pripravlja na asano, ki ji sledi. Vadba Ashtanga joge močno prečiščuje telo, stimulira in uravnava delovanje vitalnih organov, hormonskega sistema ter limfe; krepi in uravnoveša delovanje živčnega sistema, vitalne energije ali prane ter s tem vpliva na naše mentalno telo ter našo zavest (uravnoteža emocije in čustvovanje). Razvija moč in fleksibilnost tako fizičnega kot mentalnega telesa.  

Ashtango se  učimo postopoma in potrpežljivo, bolj od osvajanja posameznih asan ali serij je pomembna redna vadba in trud, ki ga vanjo vložimo. Sama vadba je fizično in mentalno naporna in marsikomu še posebno na začetku predstavlja izziv , vendar telo in um počasi tekom vadbe pridobivata na moči, kondiciji, zmogljivosti, premosti se marsikatera ovira, blokada,..in vse to prinaša lahkost in gibkost telesa in uma – močno, čvrsto vendar gibčno telo v katerem prebiva prav takšen um.

Vadbi v yoga studiju se lahko priključite kadarkoli skozi vse leto.

Urnik vadb v studiju:

Ponedeljek: 20:00 – 21:30 Ashtanga vodena vadba
Sreda:         19:30 – 21:00 Ashtanga vodena vadba
Četrtek:      18.15 – 19:45 Ashtanga vodena vadba
Četrtek:      20:00 – 21:00 Pranayama ( jogijske tehnike dihanja)

Vadbe ptekajo v Ashtanga yoga studiu. Cesta II. Grupe odredov 13, Ljubljana (Sostro)