27.3. Četrtkov Time Out: Joga Nidra (jogijsko spanje)

27. marec 2014 ob 20.00 v Joga Studiu Sadhana- Vič (Koprska 52)

Joga Nidra pomeni jogijsko spanje oziroma dinamično spanje. Gre za tehniko globokega sproščanja, v kateri telo spi, um pa ostaja pri zavesti.

Sodobna znanost je odkrila zdravila za mnogo bolezni, ki so pestile ljudi v preteklosti. Toda hiter način življenja in spremembe naših vrednot so povzročile povečanje stresa in le ta je postal najpoglavitnejši vzrok mnogih težav, ki pestijo modernega človeka. Povišan krvni tlak, bolečine v križu, glavoboli,migrene, astma, kožne bolezni, želodčne razjede, rak, bolezni srca in ožilja, nespečnost in še mnoge druge naj bi bile vse posledice mentalnih, čustvenih in telesnih napetosti.

O neposredni povezanosti uma in telesa so jogiji govorili že pred tisočletji. V 20. stoletju je Swami Satyananda Saraswati, ustanovitelj izjemno cenjene Biharske šole joge, na podlagi stare tantrične tehnike nyase razvil metodo globokega sproščanja, imanovano joga nidra. V joga nidri se praktikantova zavest ves čas sprehaja po tanki meji med budnostjo in spanjem, s tem pa vstopa tudi na področje podzavesti in nezavednega. Ne gre torej zgolj za sproščanje telesa, temveč prodiramo globoko v našo psihično sfero in razbijamo že davno zrjavele blokade, ki se na površju izražajo v obliki psihosomatskih bolezni in napetosti.

Joga nidra je izjemnen sistem, s katerim se sprostimo in se napolnemo z energijo. Le spomnimo se na vse trenutke, ko smo se izžeti zvrnili v posteljo in se zjutraj zbudili še bolj pobiti, kot smo bili prejšnjega večera. Razlog za to je preaktiviran um, ki se zaradi skrbi ne izključi niti v spanju, ampak nadaljuje svoje aktivnosti v obliki izčrpujočih sanj. Joga nidra pomaga umiriti um in zato v jogi velja, da ena sama ura prakse te tehnike zaleže za štiri ure kakovostnega spanca.

Delavnica je namenjena vsem, ki bi radi izboljšali svoj spanec, pregnali napetosti in se spopadli z negativnimi posledicami stresa.

Pri vsem skupaj pa ne pozabimo, da je joga nidra, tako kot vse druge jogijske tehnike, duhovna praksa, ki praktikanta pelje po poti notranjega razvoja.

Delavnico bo vodila učiteljica joge Zana Fabjan Blažič

Cena delavnice: 10 evrov

Prijavite se lahko na recepciji Joga Studia sadhana ali pri svojem učitelju joge.

040 90 91 92

http://www.sadhana.si/