O meditaciji

Meditacija je darilo, ki ga dobimo po iskrenem iskanju Resnice. Poenostavlja naše zunanje in krepi naše notranje življenje. V zunanjem kaosu je naša meditacija zatočišče, oaza v puščavi. V kritičnih trenutkih življenja nas bo pripeljala do bistva, do izvora in nas znova povezala, usidrala, uravnovesila.

Meditacija nam daje odgovore na naša vsakdanja vprašanja. Ti odgovori so večna modrost, so resnica, ki prihaja iz Nadduše, Boga v nas. Ko imamo dostop do teh sporočil, ta postanejo veliko pomembnejša, verodostojnejša za naše življenjske odločitve kot zunanja.

Pot do globine, do Nadduše, je privilegij. Je dostopna samo najbolj vztrajnim in iskrenim iskalcem. Živimo v instantni družbi. Navajeni smo, da hitro dobimo, kar si želimo. A pot samospoznavanja je najpomembnejša pot v našem življenju in ni vedno enostavna.

Vprašanje je, ali bomo vztrajali v procesu. Ali želimo rasti v luči? Ali čutimo notranjo lakoto in ugotavljamo, da nas nič materialnega ne more osrečiti?

Dobra novica je ta, da je tam, kjer je želja, tudi pot.

Ko sem vprašala mojstra joge Šivo Šankarja, kako koga naučiš meditirati, se je samo nasmejal in odgovoril: »Tega se ne da učiti.« Res je. Sicer obstaja metodika učenja meditacije, ki gre v večini knjig o meditaciji takole:

 • dihalne tehnike,
 • razvijanje koncentracije,
 • umirjanje uma,
 • meditacija.

meditationKončni cilj, duhovna izkušnja, ki se zgodi v meditaciji, pa je nekaj, na kar nimamo nobenega vpliva. To je Darilo, ki nam je dano. Ki si ga ne moremo sami podariti. Pride, kadar želi, takrat, ko najmanj pričakujemo, brez vsakršne napovedi, na svoj način. Vse, kar lahko naredimo, je, da si to stanje iskreno želimo in čakamo … potrpežljivo … da pride. Vsakič znova, popolnoma odprti in pripravljeni, da sprejmemo, karkoli se bo zgodilo. Tukaj učitelj nima vpliva. Učitelj lahko vodi, spodbuja, pomaga, Darilo pride od Boga.

 

 

 

 

Kot učiteljico joge in meditacije me učenci pogosto sprašujejo:

 • Kako vem, da sporočilo, ki ga dobivam v času meditacije, prihaja iz mojega srca in ne iz uma?
 • Zakaj ne dobim nobenega odgovora, sporočila?
 • Zakaj me je strah iti v globino?
 • Zakaj se ne morem osredotočiti na vodenje?.

To so vse ovire, ki jih moramo premagati na poti do cilja. Moj odgovor je: Vztrajaj, vztrajaj, vztrajaj. Tako kot otrok, ki se uči hoditi. Tisočkrat pade, preden shodi. Ampak vztraja, ker ni poti nazaj, ker je njegova želja, da shodi, tako močna. Ve, da mu bo hoja dala svobodo. Ne bo več toliko odvisen od mamice in od drugih. Ko se meditativno stanje zgodi, ga prepoznamo, ker je ta izkušnja popolnoma drugačna od katerekoli druge. Ni primerljiva z izkušnjo mentalnega špekuliranja. Je popolnoma duhovna izkušnja, realizacija. Preprosto vedeli bomo, ko se bo zgodilo, in ne bomo razmišljali, ali je prišla iz uma ali srca. Jasno nam bo. Meditacija je četrto stanje zavesti (poleg budnega stanja, sanjanja in globokega spanca).

Spokoj, mir, zadovoljstvo, vse to spremlja meditacijo. Meditacija je hrana za dušo.

Obstajajo različne vrste meditacije, najbolj znane pa so:

 1. vizualizacije,
 2. vodena meditacija,
 3. vipasana meditacija,
 4. zen meditacija,
 5. mantra meditacija.

 

 1. Vizualizacija je tehnika meditacije, ko si poskušamo s popolno koncentracijo čim bolj živo kaj predstavljati. Na primer: svetlobo, ptico, tempelj, barve, rožo itd. Cilj te meditacije je, da nas slika, ki si jo zamišljamo, popolnoma posrka vase, da pritegne vsa naša čutila. Če si ne moremo predstavljati slike, lahko vizualiziramo vonj ali občutek. Ko postane meditacija globoka, potem tisto, kar vizualiziramo, postane naša stvarnost. Vizualizacijo doživljamo z vsemi čutili. S tehnikami vizualizacije lahko izboljšamo svoje trenutno mentalno, duševno in fizično stanje. Sebe lahko zdravimo od znotraj. Vizualiziramo lahko sami ali z vodenjem.
 2. Vodena meditacija je tehnika, s katero glas učitelja vodi učence v meditacijo. Učenec sledi glasu in glas ga pelje v določeno vrsto meditacije. Ta vrsta meditacije je še posebej priporočljiva za tiste, ki imajo zelo nemiren um. Cilj vodenih meditacij je delo na sebi na prav določenih področjih. Odkrivanje anarth – slabosti in delo na njih. Na primer: vodena meditacija na temo odpuščanje, odkrivanje strahu, pohlepa, zavisti, iskanje notranjih potencialov itd.
 3. Vipasana pomeni videti stvari take, kot so. Vipasana meditacija je samoraziskovalno, na opazovanju utemeljeno potovanje do skupnega izvora uma in telesa, ki raztopi nečistosti uma in ima za posledico uravnotežen um, poln ljubezni in sočutja. Pravzaprav gre za umski trening. Tako kot delamo telesne vaje, zato da bi izboljšali svoje fizično zdravje, lahko vipasana tehniko uporabimo za razvoj zdravega uma.
 4. V procesu zen meditacije je bistveno, da ne skušamo ničesar doseči ali se česarkoli znebiti, ničesar soditi in presojati, kar sicer počnemo na vsakem koraku, vse življenje. Med meditacijo postanemo nekakšni nemi opazovalci sedanjosti (sebe) z vsem, kar prinaša, takšna, kakršna pač je. In ne takšna, kakršno bi želeli, da je. Čeprav je to v osnovi zelo preprosta metoda, pa je lahko za marsikoga na začetku precej težka. Dobro je, da nas v to prakso vpelje usposobljeni učitelj.
 5. Mantra meditacija je tehnika meditacije, v kateri dalj časa v mislih ali na glas ponavljamo mantro. Mantra pomeni sveti zvok, vibracijo, ki osvobaja naš um in dviguje našo zavest. Petje mantre naj bi izvajali s popolno koncentracijo. Mantra meditacija ima še večji učinek, če razumemo pomen mantre in jo recitiramo ali pojemo s spoštovanjem. Pri mantra meditaciji si pomagamo z rožnim vencem, na katerem štejemo kroge mantranja.

Samostojno prakticiranje tehnike meditacije odsvetujem vsem, ki jemljejo zdravila za psihične bolezni ter vsem, ki uživajo kakršnekoli vrste drog.

Pripravila Ana Colja