Četrtkov Time Out: OSVOBAJANJE GLASU

8.maj 2014 ob 20.00; Joga Studio Sadhana- Vič

Na tokratnem Time Out večeru se bomo spoznali z metodo Fitzmaurice voicework. Metoda se osredotoča na dihalne proces, dihalne vzorce in navade, ki so vsajeni v telo. Uporabna je za izboljšavo glasovnih sposobnosti, javnega nastopa, za sproščanje in za odpravljanje globokih čustvenih in energijskih blokad. Je del mnogih izobraževanj za igralce ali pevce, in terapij, poveznih z glasovnimi motnjami.

Sklopi vaj, ki jih je Catherine Fitzmaurce povezala v razstavljanje in ponovno sestavljanje dihalnega mehanizma, omogočajo posamezniku osvoboditev starih in neuporabnih dihalnih vzorcev, prepoznavanje zakrčenih mest v telesu in njihovo sprostitev, odpiranje in širjenje dihalnega mehanizma skozi celotno telo in dušo ter priložnost posamezniku, da izkusi absolutno uglašenost telesa, diha in glasu. Ta postane utelešen, organski, pridobiva na živosti, izraznosti in uporabnosti ter s tem postanebolj dostopen do sogovorca ali širše publike.

Na prvi pogled je metoda zelo podobna jogi, s katero se je gospa Fitzmaurice tudi poglobljeno ukvarjala. Toda če joga v asanah išče nadzor diha in prek tega nadzor uma nad telesom, omenjena metoda počnejo ravno nasprotno: v položajih želi izgubiti nadzor nad dihom, telo pa prevzame nadzor nad umom. S tem prek avtonomnega živčevja dosežemo sprostitev starih duševnih vzorcev in ponovno ojačanje telesa in duha.
O učiteljici:
Alida Bevk se je rodila leta 1979. Je diplomirana dramska igralka in od leta 2008 magistrica na področju govora. V istem letu je zapustila SNG Nova Gorica, kjer je ustvarila številne vidne vloge za katera je prejela tudi priznanja (Borštnikova nagrada za mlado igralko). Je članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana. Kot strokovnjakinja za govor sodeluje na ljubljanski akademiji AGRFT. Govor, izražanje in principi dihanja so njeno glavno polje raziskovanja.

Poleg teh znanosti je začela raziskovati tudi telo in vzodnjaške principe diha, ki jih uspešno vpleta v svoje delavnice o govoru, dihu in glasu. Izobražuje se po svetu pri različnih učiteljih vokalnih tehnik (Los Angeles, London, Barcelona). V tujini se je seznanila z glasovno tehniko Fitzmaurice voicework, ki jo je prevzela in je po številnih delavnicah letas 2013 začela posebno šolanje za učitelja imenovane tehnike prav pri ustanoviteljici Catherine Fitzmaurice. S tem je tudi prva, ki je to tehniko prinesla v Slovenijo.

Njene delavnice so primerne za vse ljudi, ki iščejo pot do boljšega izražanja, do usklajenega dihanja in osvobajanja krčev in treme ter razvijanja odrske, pevske ali osebne prezence. Delavnice so zasnovane tematsko – delo za igralce, pevce, nastopajoče, prav tako pa so privlačne osnovne delavnice za zavedanje, dih in boljšo komunikacijo.

Cena delavnice: 10€

Prijavite se lahko na recepciji ali preko maila info@sadhana.si in pri svojem učitelju joge.
040 90 91 92