21.-22.6. JOGIJSKA DELAVNICA S SHIVO SHANKARJEM – INDIJA V LJUBLJANI

1. Delavnica: 21.-22.6. (9.00 – 18.00) 2. Masterclassi 23./24./25.6. (17.30 – 19.30) JOGA STUDIO SADHANA, KOPRSKA 52, LJUBLJANA Pred enim letom je Ljubljano prvič obiskal indijski učitelj Shiva Shankar in nas popeljal v svet tradicionalne joge. Joga v sodobnem svetu velikokrat predstavlja zgolj metodo za lajšanje stresa ali način, kako do vitkega telesa. Izvzeta iz […]

1. Delavnica: 21.-22.6. (9.00 – 18.00)
2. Masterclassi 23./24./25.6. (17.30 – 19.30)

JOGA STUDIO SADHANA, KOPRSKA 52, LJUBLJANA

Pred enim letom je Ljubljano prvič obiskal indijski učitelj Shiva Shankar in nas popeljal v svet tradicionalne joge. Joga v sodobnem svetu velikokrat predstavlja zgolj metodo za lajšanje stresa ali način, kako do vitkega telesa. Izvzeta iz svojega prvotnega konteksta je torej postavljena v službo fizioterapije, psihoterapije in lepotne industrije. Vse preveč radi pozabljamo na njeno več tisočletno zgodovino, v kateri se je oblikovala kot ena najbolj dovršenih in kompleksnih duhovnih disciplin na svetu. Shiva Shankar je učitelj, ki klasično jogijski izročilo spretno podaja tudi sodobnemu iskalcu. Spoznajte se z mantrami, asanami, pranajamami, bhandami in filozofijo, kakršne jih pozna starodavna jogijska tradicija.

Shiva Shankar (z rojstnim imenom Durgaprasad Upadhyaya) se je v hindujsko brahminsko družino rodil leta 1974 v Jagannathpuriju v Orissi. Že od majhnih nog se je šolal znotraj tradicionalnih jogijskih gurukulov, kjer je osvojil sanskrt, veščino manter in poznavanje starodavnih indijskih tekstov. Po zaključenem šolanju se je odločil stopiti po poti Himalajskih mojstrov in svoje življenje posvetiti jogi.

Jogijska znanja je tekom let nabiral v različnih cenjenih institucijah, kot je recimo Iyengar Yoga Institute, Bihar School of Yoga, SVYASA, Yogada Satsang Society, itd… Ko je spoznal cenjenega mojstra meditacije Swamija Vedo Bharatija, ga je le ta iniciiral v Himalajsko tradicijo. Himalajska tradicija velja za eno najstarejših meditativnih izročil na svetu, naslanja pa se na nauke Jogijskih suter, Vedante in Tantre. Po navodilu učitelja se je nato odpravil še v Kailash Ashram v Rishikeshu in se posvetil študiju klasičnih indijskih filozofij in sanskrtskih tekstov Vedske tradicije.

Shiva že petnajst let poučuje jogo po celem svetu. Tako v Indiji kot tudi v Evropi, na Japonskem, Tajskem in drugje vodi učiteljske tečaje, jogijske seminarje in vikend delavnice, organizira pa tudi odprave na Himalajo. Njegov kurikulum vsebuje hatha jogo, raja jogo, mantra jogo in laya jogo.

OPIS DELAVNICE:

Mantre in meditacija:
• Meditacija z mantro OM
• Vedske in tantrične mantre za transformacijo energije in zavesti (v sanskrtu, razlaga v angleščini).
• Meditacija po čakrah s semenskimi (bidža) mantrami

Pranajame:
• Pranajame, kot jih poznamo iz klasičnih tekstov (npr: maha pranajama, kaphalabhati, bastrika, nadi shodana…) Cilj tehnik bo harmonizacija in čiščenje nadijev in čaker.

Bandhe:
• učenje bandh (energijske tehnike, ki jih uporabljamo v pranajamah): moola bandha, uddhiyan andha, jalandhar bandha.

Asane:
• Pozdrav soncu z dvanajstimi sončnimi matrami
• Sklop asan, kot jih poučuje Himalajska tradicija, z dodano razlago na podlagi sodobnih znanstvenih raziskav. Povdarek bo na osebnem pristopu in prilagoditvah ter iskanju lahkotnosti in stabilnosti znotraj položajev.

Teorija:
• Predavanje o jogijski filozofiji (pregled del, kot so Shiva Samhita, Jogijske sutre, itd), o jogijskem načinu življenja, prehrani, osebni evoluciji, itd…

Terapevtski pristop:
• Asane, pranajame in mantre za lajšanje/zdravljenje različnih obolenj, težav…

Yoga nidra:
• zavestno spanje, vodeno sproščanje

Vedski ritual z ognjem
– star vedski ritual za harmonijo in duhovno rast

Delavnica bo potekala v soboto in nedeljo, 21. in 22. junija, od 9.00- 18.00, med 12.00 in 13.00 bo odmor za kosilo.

MASTERCLASSI:
ponedeljek, 23.. junij ob 17.30-19.30
torek, 24. junij ob 17.30-19.30
sreda, 25. junij ob 17.30-19.30

Opis masterclassov:
Praksa se bo pričela z mantro OM in molitvijo Shivi in Patanjaliju. Sledile bodo asane; poudarek bo na osebnem pristopu in prilagoditvah, na sinhronizaciji z ritmom diha in iskanjem stabilnosti. Znotraj pozdrava soncu bomo spoznali 12 sončnih manter. Po praksi asan bodo sledile pranajame in spoznavanje muder in bandh. Praksa se zaključi s sproščanjem ali joga nidro ter shanti matrami oziroma mantrami miru ter zdravilnimi vedskimi in tantričnimi mantrami za doseganje harmonije in povezanosti z božanskim.

CENA:
– celoten paket vsega (delavnica, 3x masterclass): 199,00 EUR
– vikend delavnica 150,00 EUR (21. & 22. junij)
– posamezen masterclass 25,00 EUR (potekajo 23., 24. & 25. junij)
– 3 x masterclass: 60,00 EUR (namesto 75,00 EUR)

Za prijavo nam pišite na info@sadhana.si – število mest je omejeno!