Akro joga ali leteča joga

Akro jogo, znano tudi kot partnersko jogo, letečo jogo, jogo v parih, že kar nekaj časa poznamo tudi v Sloveniji. S tem prispevkom bi jo želela podrobneje predstaviti in izpostaviti njene glavne značilnosti in pozitivne učinke. Akro joga se izvaja v parih. Izvajajo se različni telesni položaji – asane, s katerimi preizkušamo svoje telo in […]

Akro jogo, znano tudi kot partnersko jogo, letečo jogo, jogo v parih, že kar nekaj časa poznamo tudi v Sloveniji. S tem prispevkom bi jo želela podrobneje predstaviti in izpostaviti njene glavne značilnosti in pozitivne učinke.

Akro joga se izvaja v parih. Izvajajo se različni telesni položaji – asane, s katerimi preizkušamo svoje telo in uravnavamo ravnotežje. Pri akro jogi pa še dodatno preizkušamo svoj center, svoje težišče.

Kako je videti vadba?

Ravnotežje se preizkuša v različnih položajih in na različnih podlagah (na tleh, na drugem človeku). Pri tem izzivamo svoje predstave o našem središču in gibanju znotraj tega. Preidemo v stanje, ko izstopimo iz območja udobja in se prilagodimo novim okoliščinam, bodisi drugemu človeškemu telesu ali kar novemu položaju, kjer je težje uravnavati svoj center.

Komu je vadba namenjena?

image2Vadba je namenjena vsem, tako začetnikom kot tudi naprednejšim vadečim, ne glede na starost in spol. Pomembno je le, da poslušamo svoje telo in se naučimo obvladovati svoj center, telo prek asan. Pred samo vadbo se priporoča pogovor z inštruktorjem joge ali z zdravnikom, če imamo resnejše probleme z zdravjem. Pri vsem tem gre poleg človeškega kontakta, dotika, tudi za prenos energij in odpiranje čaker, zato je akro joga priporočljiva predvsem za pare, da se spoznajo na neki novi, globlji ravni.

Pozitivni učinki vadbe akro joge

Akro joga vam bo odprla nov, drugačen pogled na vaše telo, na vsakdanje gibanje. Vaši vsakodnevni gibi bodo postali lahkotnejši in bolj sproščeni. Akro joga je lahko za vas nov izziv in neprecenljiva izkušnja ter dobra priprava za vse športe, pri katerih sta pomembni ravnotežje in prenašanje težišča, na primer deskanje na snegu, surfanje, ples …

 

Namasteஜ

Ana Devayani Kersnik