Hot joga

Joga vodi v skladno povezanost in ravnovesje telesa, uma in duha. Obstaja več poti in zvrsti joge, na Zahodu pa je najbolj poznana in razširjena hatha joga, ki je del radža joge (ena od štirih vrst joge, ki je usmerjena v obvladovanje telesa in mišljenja). Vadba hatha joge blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje, […]

Joga vodi v skladno povezanost in ravnovesje telesa, uma in duha. Obstaja več poti in zvrsti joge, na Zahodu pa je najbolj poznana in razširjena hatha joga, ki je del radža joge (ena od štirih vrst joge, ki je usmerjena v obvladovanje telesa in mišljenja).

Vadba hatha joge blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje, izboljšata se pretok in raven energije v telesu. Posledice stresa in utrujenosti se močno zmanjšajo, bolje spimo in si tudi hitreje odpočijemo. Izboljšajo se miselne sposobnosti, postajamo vse bolj pozitivno naravnani in umirjeni. Hot joga je vadba, kjer se izvajajo asane hatha joge.

Kaj hot joga sploh je?

Hot joga se izvaja v ogrevanem prostoru. Ta je ogret na približno 37, 38 stopinj Celzija, vlaga pa je okoli 50–60-odstotna. Prostor se običajno ogreje z infrardečimi paneli, želeno toploto prostora pa lahko dosežemo tudi z običajnim ogrevanjem.

Kako poteka vadba?

image1Gre za sklop petdesetih asan – telesnih položajev, ki vplivajo na naše telo od znotraj navzven. Ti položaji pomagajo krepiti, podaljšati in obnoviti vse mišice, kite in vezi v našem telesu, kar pripomore k učvrstitvi celotnega telesa in celostnemu čiščenju celotnega organizma.

Učinki hot joge in kaj pričakovati

Zaradi povišane temperature v prostoru se pospešita krvni obtok in razstrupljanje telesa. Okrepijo se sklepi, telo postane gibljivejše, pri vsem tem pa se pospeši regeneracija celic, zaradi česar je telo bolj čisto in mladostno – zdravo, lepšega videza in bolj zdrava je tudi koža.

Za koga je ta vrsta vadbe primerna?

Hot joga je primerna za vse zdrave posameznike, za preostale vadeče je priporočljivo, da se prej posvetujejo z zdravnikom ali kar s samim inštruktorjem vadbe. Priporočljivo je predznanje hatha joge, a za samo vadbo to ni nujno. Opozorila bi na pravilno izvedbo asan – telesnih položajev, saj je telo pri taki temperaturi prožnejše, zato se lahko precenimo in si kaj poškodujemo. Prav tako je treba biti previden v hladnejših dneh, saj se zaradi prehoda z visokih temperatur na nizke lahko prehladimo.

Želim vam prijetno tople urice na vadbah hot joge.

Namaste☼,

Ana Devayani Kersnik