Kako najti pravega učitelja joge? Kakšna joga je primerna zame?


Sneža Vidovič, vodja Joga studia Sadhana

Sneža Vidovič, vodja Joga studia Sadhana

Vsako leto pred začetkom vpisov v tečaje joge nenehno zvonijo telefoni, poštni nabiralniki se polnijo s sporočili in zelo jasno se izkaže, da so tisti, ki se prvič podajajo na pot joge zmedeni. Zmedeni zaradi različne ponudbe in imen, ki označujejo to ali ono vrsto joge.

Ni več nikakršnega dvoma, da zanimanje za jogo narašča. S priljubljenostjo joge se razvijajo različni pristopi v jogi, joga studii in učitelji joge. Nekdo, ki se prvič podaja na pot joge nedvomno potrebuje svetovanje, saj ni vsaka joga za vsakogar. Hkrati pa lahko zatrdimo: Zagotovo obstaja pristop v jogi, ki je pisan vam na kožo!

 

5 stvari, ki jih upoštevajte ob izbiri učitelja joge / tečaja joge

 

  1. Dovolite si najprej preizkusiti različne pristope in učitelje.

Običajno je ob začetku vpisnega obdobja možno brezplačno preizkusiti vadbo joge. To toplo priporočam. Saj je praktična izkušnja jogenajboljša. Občutili boste ne le energijo učitelja, ampak tudi energijo prostora v katerem program poteka in se prepričali ali vam ustreza ali ne. Verjemite, včasih lahko odvrneta ton glasu in pojava učitelja in še tako dobre reference ne prepričajo. Pomembno je, da že ob prvem stiku začutite pozitiven notranji odziv, saj je to najboljša podlaga za kvalitetno učenje.

 

  1. Toliko različnih imen, toliko različnih vrst joge; a na koncu – joga je ena sama.

Na zahodu se je razvila predvsem fizična oblika joge oz. hatha joga in iz nje so nastali različni pristopi ali stili joge. Hatha joga je vsaka joga, ki vključuje telesne položaje (asane), dihalne tehnike (pranajame), tehnike sproščanja ter občasno tudi meditacijo. Večina tečajev joge pri nas izhaja iz hatha joge oz. so hatha joga, čeprav lahko nosijo različne nazive. Razlike v poimenovanju so nastale bodisi zaradi tega, ker so nekateri učitelji ali šole želeli svoj pristop ločiti oz. označiti kot blagovno znamko (npr: Iyengar joga) ali pa so dodajali imena, ki nakazujejo, da gre za specifičen pristop. Za dinamično obliko hatha joge najdemo izraze Ashtanga Vinjasa joga ali Flow joga. Zelo pomembno je vedeti, da učitelj joge najbolj določa kakšna bo praksa joge in samo ime ali vrsta ne povesta dosti. Dva različna učitelja, oba poučujeta isti tečaj (na primer: Hatha joga – začetni), na koncu pa je izkušnja lahko popolnoma različna. Če menite, da ste enkrat že bili na jogi in to ni bilo to, morda samo učitelj ni bil pravi za vas.

 

  1. Znanje učitelja je zelo pomembno.

Dobro je vedeti, da je najboljši učitelj joge tisti, ki ni nikoli prenehal biti učenec. Komu boste zaupali svoje telo, svoj osebnostni in duhovni razvoj? Naj bo to učitelj, ki se nenehno izobražuje in poglablja lastno prakso, ki poučuje že vrsto let, kajti tak izvir vas bo resnično odžejal. Poiščite reference učitelja, poglobite se v njegovo izobraževalno pot joge in vedite, da žal tudi na jogijskem področju obstajajo »hitri tečaji«, ki nudijo naziv učitelj joge.

Joge se ne moremo učiti iz knjig, pomembne so izkušnje, ki se prenašajo iz učitelja na učenca. Ali ima vaš učitelj joge tudi učitelja oz. ali sledi neki tradicionalni liniji učiteljev? Kdo so njegovi učitelji, to veliko pove o njem samem.

 

  1. Kako se pravo znanje odraža v praksi joge.

To je začetniku verjetno najtežje oceniti, saj o jogi ne ve dosti. Tukaj bom kar se da konkretna. Dober učitelj joge bo poln nasvetov med vadbo ure. Na primer: »Če niste stabilni v stoječem položaju, potisnite blazinice stopal in peto še bolj močno v tla ter aktivirajte trebušni center!« Vadba joge bo imela veliko vodenja v smislu »Če zaznavate ….., potem naredite sledeče …..!« Učitelj joge opazuje učence odprtih oči, program sproti prilagaja in dela vse, da učence opogumi, motivira ter varno vodi do cilja. Poleg tega uporablja modifikacije in asistence asan; kajti dober učitelj joge ve in razume različna telesa (za tem so ure študija anatomije in kineziologije) ter različne sposobnosti. Učitelju, ki je mar za učence, za njihovo udobje in varnost, bo zagotovo uporabljal jogijske pripomočke.

Dober učitelj joge daje jasne poudarke med uro, je konsistenten ter postopoma vodi učenca do naprednejših tehnik, hkrati pa program oplemeniti z inspirativnimi mislimi ter jogo skuša prenesti iz jogijske blazine v vsakodnevno življenje.

 

  1. Kaj je prednost vadbe v joga studiu?

Tečaje joge ponujajo skoraj povsod. Od šolskih telovadnic, športnih centrov, gasilskih domov, domačih dnevnih sob pa vse do joga studijev, ki so namenjeni prvenstveno praski joge (sadhani). Kvaliteta prostora vpliva na našo prakso joge in ni res, da lahko jogo enako dobro vadimo kjerkoli. Ko se odločate o tečaju joge razmislite tudi kako zahtevni ste in kaj vam največ pomeni pri vadbi. Morda čistoča, primerna temperatura prostora in zračnost? Ni dvoma, da učitelj joge, ki tudi sam vodi joga studio najbolje poskrbi za ambient. Marsikateri učitelj joge gostuje v najetem prostoru športnega centra in žal ne more bistveno vplivati na toploto, čistočo dvorane ali sanitarij. Kaj pa oprema za jogo? Opremljen joga studio z vsemi jogijskimi pripomočki je luksuz (blazine, odeje, kvadri, trakovi, bolsterji), saj vam ni potrebno odšteti dodatnega denarja za nakup opreme. Morda še topel čaj ob koncu prakse … mmm, to zelo paše. Dovolite si, da vas razvajajo in izberite tisto, kar vam največ pomeni.

Vsekakor pa vedite, da so mnogi izkušeni jogisti zamenjali kar nekaj učiteljev joge, preden so našli tistega pravega. Redki zadenejo v prvo. Morda pa vam z našimi nasvetu prav to uspe. September se bliža, tedni odprtih vrat se obetajo – zavestno in kritično izberite svojega učitelja joge!

Pripravila: Sneža Vidovič, Učiteljica joge v Joga studiu Sadhana


Joga studio Sadhana – Izberite pravi studio s pravimi učitelji!


Vsi naši članki in program, njihova imena / naslovi ter teskti / opisi so avtorsko delo in so predmet avtorske zaščite ali druge pravne oblike zaščite intelektualne lastnine. Besedila ali dela besedila ni dovoljeno prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene. Vsako kopiranje teksta bomo takoj prijavili pristojnim organom.