Svetovalec za jogo odgovarja: Težave pri dihanju

Pozdravljeni! Na vas se obračam kot praktikantka joge in vas kot učitelja joge prosim za odgovor. Pri praksi joge pogosto naletim na težave pri dihanju. Če sem bolj natančna, mi pri bolj intenzivnem predihavanju postane neprijetno, počutim se, kot da se mi telo upira. Po nekaj zaporednih ponovitvah moram dihalno tehniko prekiniti, ker me telo […]

Pozdravljeni! Na vas se obračam kot praktikantka joge in vas kot učitelja joge prosim za odgovor. Pri praksi joge pogosto naletim na težave pri dihanju. Če sem bolj natančna, mi pri bolj intenzivnem predihavanju postane neprijetno, počutim se, kot da se mi telo upira. Po nekaj zaporednih ponovitvah moram dihalno tehniko prekiniti, ker me telo ne uboga več, včasih mi postane slabo. Drugih težav nimam, stara sem 42 let, jogo izvajam prvo leto.

Maja, Ljubljana

Draga Maja. Hvala lepa za vaše vprašanje. Jogijska praksa ter samo področje dihanja sta tako široka pojma, da težko konkretiziram v kratkem odgovoru. Predvidevam, da gre za eno od dihalnih tehnik, ki vključuje oboje, predihavanje trebuha in prsnega koša. Če vas prav razumem, je intenziven in globok dih tisti, ki vam povzroča neudobje namesto prijetnih občutkov, še bolj natančno – globok VDIH. Možnosti je več. Pri takem načinu dihanja je delo mišic, ki sodelujejo pri dihanju – polnjenju in praznjenju pljuč, intenzivno, zato vam po nekaj ciklih enostavno zmanjka moči oz. kondicije. V tem primeru bi se morala praksa (če bo redna) izboljšati.

Kot drugo možnost pa bi izpostavil odziv telesa na tehniko, bolj natančno živčnega sistema. Če ste po naravi (načinu drže) v zgornjem delu trupa in ramenskem obroču bolj zaprti, potem je vaš privzet način dihanja plitek. V primeru ponavljajočega in globokega predihavanja spravljate telo v neznano, nepredvideno in očitno neprijetno situacijo. Odziv živčnega sistema, ki se odraža na telesu je temu primeren – reakcija, ki se odraža v slabem počutju. Telo na nek način vztraja pri tem, kar pozna in mu je blizu.

Svetujem vam, da ste pri izvajanju dihalnih tehnik strpni in da ostajate v coni udobja. Zelo pomembno je, da tehnike izvajate pravilno in da se za napotke obrnete na svojega učitelja joge. Vašo prakso podprite z načrtovano prakso asan (telesnih položajev), ki odpirajo prsni koš in ramenski obroč, dihalne tehnike dodajajte postopoma, v začetku zgolj osnovne.

Blaž Jarc, Sadhana šola joge