V jesen z ajurvedo

Hitim, pred mano je rok za oddajo gradiva. V glavi imam tisoč in eno misel. Ni časa za kosilo, kava mi pomaga, da opravim delo. Čez dan pojem nekaj malega in šele zvečer mi uspe pojesti krožnik solate.

Sem pa zjutraj spila velik super smoothie, pravijo, da je zdrav. Imam težave s spominom, suho kožo, pogosto me zebe v roke in noge. Prebava? Hmmm. No ja … Pred dnevi sem se zbudila sredi noči. Srce mi je razbijalo. Strah me je bilo. Še dobro, da je minilo.« Se kaj podobnega dogaja tudi vam?

V ajurvedi bi temu stanju rekli povišana vata doša. Kaj to pomeni?

Vata doša, ki se pojavlja predvsem jeseni, prinaša lastnosti, ki jih zaznamo tudi v naravi. Suho, lahko, mrzlo, grobo, subtilno in mobilno so lastnosti, ki vplivajo na naše psihofizično počutje. Kdor ima po naravi aktiven um, je bolj suhe postave, subtilen ali je v stresu, bo hitro občutil vpliv jeseni na svoje počutje. Vata doša, ki je spremenljiva, bo najbolj negativno vplivala na osebe, ki nimajo rutine pri hranjenju in spanju. S svojimi lastnostmi bo motila našo notranjo energijo ali prano, kar lahko vodi v anksioznost, živčnost, nespečnost, zaprtost, suho blato, napenjanje ali suho kožo.

Ajurveda v praksi

Veličastna znanost ajurvede nam prinaša preproste in naravne rešitve, ki učinkujejo na telo in um. Sezonske spremembe se dogajajo po vsem svetu in ne le v oddaljeni Indiji, od koder ajurveda izvira. Zato si lahko z ajurvedo pomagamo in ponovno uravnovesimo svojo notranjost tudi v našem okolju.

Z naslednjimi napotki bomo lažje prebrodili jesenski čas.

 • Vnesimo red v spalne navade, zgodnji odhod v posteljo do 22.00 ure bo blagodejno vplival na regeneracijo telesa.

 • Redni in topli obroki so pomembni, zato si vzemimo čas zanje. Kosilo naj bo najobilnejši obrok, zaužijmo ga med 12. in 13. uro.

 • Hrana, ki jo uživamo, naj bo kuhana, torej vedno topla po temperaturi in lastnostih. Najboljše so enolončnice, kjer se zelenjava, stročnice, žita in tople začimbe kuhajo skupaj. Ne pozabimo kuhani jedi dodati veliko žlico olivnega olja ali gheeja.

 • Uporabljajmo začimbe: ingver, črni poper, cimet, klinčke, muškatni orešček, večkrat pa dodajmo tudi naš timijan, rožmarin, baziliko, rdečo papriko in druge ter tako popestrimo okus našim jedem.

 • Jejmo hrano sladkega, slanega in kislega okusa ter se raje izognimo hrani grenkega in trpkega okusa. Malo pikantnega nam ne bo škodilo.

 • Čez dan pijmo tople napitke, ki ne vsebujejo kofeina.

 • Za boljše spanje spijmo kozarec toplega mleka in mu dodajmo ingver, kurkumo in muškatni orešček.

 • Večkrat na teden celo telo zmasirajmo s toplim sezamovim oljem, dodamo mu lahko nekaj kapljic sivkinega olja. Ne pozabimo na lasišče, stopala, ušesa in nosnici. Toplo kopel ali tuš pa si privoščimo po masaži.

 • Izogibajmo se mrazu in vetru ter še posebej zaščitimo ušesa in glavo pred vetrom ter roke in noge pred mrazom.

 • Izvajajmo fizične aktivnosti, ki poudarjajo počasno, nežno in umirjeno gibanje ter usklajenost z dihanjem. Počasna in zavestna vadba joge je odlična.

 • Vsak dan si vzemimo nekaj časa zase in se začutimoOpazujmo telo, občutke in misli.

Ti preprosti nasveti so najkoristnejši, če jih izvajamo redno. Običajno na ajurvedskem svetovanju tudi povem, da je bolje napotek izvesti vsaj enkrat na teden kot nikoli. Tudi to bo imelo učinek, in ko ga boste začutili, boste imeli več volje, da napotke izvajate redno.

Kdor bi si želel poglobiti znanje o ajurvedi ter pomagati sebi in svoji družini do zdravja, je vabljen v enoletno Šolo ajurvede in joge. Vpis že poteka.

Mag. Kaja Kastner

svetovalka ajurvedske medicine in učiteljica joge