7. – 9. Oktober – Vikend joga oddih: Sadhana dihalnica – Alkimija diha ®


Hotel Svoboda – Strunjan, 7. – 9. oktober 2016

Vikend joga oddih v Strunjanu bo prava poslastica za vse, ki ljubijo morje in želijo prakso joge doživeti drugače – skozi raziskovanje diha. Deležni boste delčka vsebine iz našega programa Sadhana dihalnica – alkimija diha®

Jesen na morju je čarobna, umirjena in žlahtna. Takšna bo tudi naša praksa joge. Vsak dan boste deležni prakse joge, kjer se bodo prepletale različne jogijske tehnike: asane, pranjame, mantre in mudre. Vse tehnike pa bodo podrejene dihu in celotna praksa se bo sukala okoli raziskovanja diha. Obljubljamo vam malce drugačno izkušnjo kot ste jo deležni na tečajih joge. Posebnost vikenda bodo Yoga Masterclassi, kjer bodo razložene določene tehnike bolj podrobno. Pogosto prav drobni detajli, natančni napotki ter triki izkušenih učiteljev najbolj obogatijo vašo lastno prakso dihalnih tehnik / pranajam.

Vikend joga oddih je oddih in ne joga intenziv, zato bo veliko časa tudi za sproščeno pohajkovanje, druženje in lenarjenje.

Nastanjeni bomo v odličnem Hotelu Svoboda ****, ki  je opremljen s talaso terapevtskim centrom in leži na obrobju najstarejših solin na Jadranu, lučaj stran od Mesečevega zaliva. Za vse ljubitelje wellnessa je Talaso Strunjan zagotovo nekaj posebnega.

Vsi naši programi in njihova imena /naslovi ter teskti/opisi so avtorsko delo in so predmet avtorske zaščite ali druge pravne oblike zaščite intelektualne lastnine. Besedila ali dela besedila ni dovoljeno prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene. Vsako kopiranje teksta bomo takoj prijavili pristojnim organom.

Sadhana programi so sinonim za kakovost na področju joge. Odlikujejo nas:

 • odlični avtorski programi;
 • dolgoletna tradicija;
 • izkušeni učitelji;
 • odlični hoteli z izbrano hrano in wellnesom, kjer izvajamo oddihe;
 • dobro razmerje cene in ponudbe.

 Komu priporočamo program Joga oddih »Sadhana dihalnica – alkimija diha!«:

 • vsem, ki se želijo celostno sprostiti ;
 • vsem, ki želijo bolj podrobno raziskati dihalne tehnike in okusiti učinek le-teh;
 • vsem, ki cenijo dobro družbo, lepo okolje in radi delajo na sebi;
 • vsem, katerim bi dihalne tehnike posledično izboljšale druge aktivnosti: nastopi, petje, igranje inštrumenta (pihala, trobila), aktivni športniki, potapljači na dah (apnea)…
 • vsem učiteljem joge, ki potrebujejo vikend za lastno prakso in poglobitev metodike poučevanja pranajam.

Ali ste vedeli, da izbrane dihalne tehnike ob redni praksi lahko:

 • izboljšajo samo-zavedanje, držo in gibanje,
 • sprostijo mišično napetost,
 • izboljšajo vašo koncentracijo,
 • umirijo mentalne procese in izboljšajo intuicijo,
 • uravnavajo hormonsko ravnovesje,
 • uravnavajo krvni tlak,
 • zmanjšujejo težave pri astmatikih,
 • izboljšajo spanec in zmanjšujejo utrujenost,
 • zmanjšajo čustvena nihanja.

 

OPIS PROGRAMA

Tradicionalna joga pripisuje pranajami (znanosti diha) posebno mesto. Zavesten dih čisti telo in um, izboljšuje fiziološke in duševne procese. Dih ima moč, če ga znamo pravilno in zavestno uporabiti. Pogosto pa si vzamemo premalo časa, da bi resnično poglobili odnos z lastnim dihom, da bi razumeli kako deluje. Včasih niti ne vemo kako pravilno izvajati tehnike oziroma se nam ob prvih poskusih zatakne. Raziskovanje diha in učenje dihalnih tehnik je filigransko delo, kjer so potrebni potrpežljivost, znanje, natančnost, a hkrati predvsem sproščenost. Pogosto prav drobni detajli, natančni napotki ter triki izkušenih učiteljev lahko obogatijo vašo lastno prakso dihalnih tehnik / pranajam.

Prvi dan (petek) bo namenjen sprostitvi po delovnem tednu. Po prihodu v HOTEL SVOBODA smo za vas pripravili tematsko prakso hatha joge, ki vas bo sprostila in pripravila na vikend. Zaključek prakse bo s petjem manter, kar je odlična dihalna tehnika in uvod v družabni del.

Po večerji sledi družabno srečanje, kjer se bomo spoznali in postavili dober temelj za nadaljnje druženje.

Drugi dan (sobota)   Po zajtrku bo sledila praksa joge, Yoga Masterclass – Bodi gospodar svojega diha (cca 2 uri), kjer bomo najprej raziskovali lasten spontan dih skozi različne gibe, zvoke in asane. Nato se bomo učili usmerjanja in kontrole diha z različnimi pripomočki in metodami, kar bo podlaga za tri dihalne tehnike (maha pranajama, ujjayi, bramari pranajama).

Popoldan bo v celoti prost; to bo čas za wellness, sprehode, druženje ali umik in počitek, če ga boste potrebovali. V tem času bomo ponudili tudi možnost izleta v Istro za ljubitelje istrske kulinarike in dobre kapljice.

Čas pred večerjo bo namenjen še eni lahkotni praksi joge, ki bo hkrati uvod v kumbhako (zavestno zadrževanje diha).

Tretji dan (nedelja) bo namenjen poglobitvi ter nadgradnji. Po zajtrku sledi praksa joge, Yoga Masterclass (cca 2 ure) – aktiviraj, usmeri in sprosti. Cilj je raziskovanje trebušne prepone, kumbhake (zavestno zadrževanje diha) in iskanje optimalnega razmerja med vdihom in izdihom, da bi dosegli optimalno ravnovesje plinov (kisika in ogljikovega dioksida). Na programu boste spoznali oz poglobili izkušnje še dveh pranajam: kapalabhati pranajama in nadi shodanam pranajama.

Zadnji dan bo namenjen tudi vprašanjem in debati glede nevarnosti pranajame ter pogostim napakam, saj z nepravilnim pristopom lahko dosežemo številne kontraindikacije.

Izvajalca programa / Učitelja:

Portret SnezaSneža Vidovič, učiteljica joge in meditacije z več kot 20-letnimi izkušnjami na področju joge,  ki v svojem poučevanju združuje izkustveno anatomijo s tradicionalnimi indijskimi pristopi.

Je avtorica strokovnih programov v Joga studiu Sadhana, izvajalka delavnic Upravljanja s stresom in ustanoviteljica Sadhana šole joge – šola za učitelje joge. Njen pristop pri poučevanju joge je nežen in učinkovit obenem. Zaupajo ji številni učenci joge, ki se v njenih rokah počutijo varne.

Sneža o pomenu dihanja: »Ko sem se prvič srečala z jogo nisem niti slutila kakšen potencial imajo dihalne tehnike ter preprosto zavedanje diha. Šele skozi čas, z dolgoletno lastno prakso dihalnih tehnik in s pomočjo izjemnih učiteljev pranajame sem odkrivala številne niti, jih povezovala med seboj in s tem se je moja praksa joge popolnoma spremenila. Dih je postal osrednji fokus moje prakse joge! Odkrila sem nekaj, kar je »čisto zlato«, res prava alkimija diha. Sprašujem se, koliko težav sodobnega človeka bi preprosto izginilo, če bi vsakodnevno uporabljali dihalne tehnike? V dihalne tehnike se je vredno poglobiti.«

Portret Blaz 1Blaž Jarc, Sadhana učitelj joge, ki že 12 let sledi naukom joge. NLP Master Coach ter avtor programa za osebno rast Šola osebne odličnost. Predavatelj, ki na duhovit, zanimiv, predvsem pa sistematičen način povezuje jogo z vsakodnevnim življenjem.

Blaž je na svoji življenjski poti dolga leta raziskoval dihanje tudi skozi igranje klarineta in saksofona. 15 let se je šolal in aktivno igral v različnih glasbenih zasedbah. Trening diha pa je izpopolnjeval tudi skozi plavanje in potapljanje. Tovrstne izkušnje je povezal z jogo, predvsem z dihalnimi tehnikami, zato je zagotovo odličen učitelj dihalnih tehnik.

Blaž o pomenu dihanja: »Praksa joge brez zavedanja diha je kot voz brez osi.  V začetni fazi se v jogi usmerjamo v telo, v asane, vendar ni cilj, da pri tem ostanemo, saj zgrešimo bistvo. Za mene osebno so bile  pranajame in mantre pravo odkritje v jogi ter način za uresničitev lastnih potencialov; tudi izven blazine. Dihalne tehnike zahtevajo čas, prefinjen pristop ter zbranost … nagrajen je samo tisti učenec, ki je vztrajen obenem pa brez pričakovanj ter zaupa svojemu učitelju.«

 

VIKEND JOGA ODDIH »Sadhana dihalnica – Alkimija diha ®«

URNIK

Petek, 7. oktober

16.00 – 17.00           prihod in registracija

17.45  – 19.15           začetek programa – tematska praksa joge (90 min)

19.30                        večerja

21.00                        družabni večer

 

Sobota, 8. oktober

                                 15 – 20 min Samostojna jutranja praksa dihalnih tehnik *    

7.00 – 9.00            zajtrk

10.00 – 12.00         Yoga masterclas – Bodi gospodar svojega diha (120 min)

12.00 – 17.30         prosto / nordijska hoja, wellness, opcijsko izlet (doplačilo) **

18.00 – 19.30         tematska praksa joge + vodene pranajame (90 min)

19.30                       večerja

21.00                       družabni večer

 

Nedelja, 9. oktober

                            15 – 20 min Samostojna jutranja praksa dihalnih tehnik *      

7.30 – 9.30          Yoga Masterclas – Aktiviraj, usmeri, sprosti (120 min)

9.30                      Zajtrk

11.00 – 12.00       Zaključek & vprašanja  in odgovori

 

Opozorilo:

*    navodila za samostojno jutranjo prakso boste dobili dan prej

** zaradi vremena ali drugih dejavnikov se lahko urnik programa spremeni. Izvajalci vas bodo sproti obveščali o morebitnih spremembah!

 

DOBRO JE VEDETI:

 • Kaj je Yoga Master Class? To je praksa, ki jo vodi izkušen učitelj joge. Od običajne vodene prakse joge v joga studiu se razlikuje, ker učitelj poda bolj podrobne usmeritve za izvajanje tehnik, pogosto tudi za vsakega posameznika posebej; vendar celotna praksa ostaja na nivoju izkušnje in ne predavanja. Pogosto se tudi na primeru pokažejo vaje, veliko več je osebnih asistenc, lahko tudi dela v paru in uporabe pripomočkov. Na Yoga Master class-u ni nujno tekoča struktura ure, kot ste jo vajeni v našem studiu.
 • V čem se razlikuje Sadhana joga oddih od Sadhana joga intenziva? Pogosto ljudje ne preberejo natančno kaj je narava jogijskega dogodka. Razlike so. Sadhana joga oddih je usmerjen v sprostitev per se; veliko je možnosti za oddih, aktivnosti so usmerjene tudi v druženje jogistov, vedno zagotovimo namestitve z odlično ponudbo wellnessa ali drugih naravnih znamenitosti. V celem vikendu (pet – ned) običajno ponudimo cca 6-8 ur programa, ki je praktično naravnan, ni predavanj.

Sadhana Joga intenziv pa običajno zajema večji obseg programa joge, lahko tudi 6 ur joge na dan. Prepletajo se predavanja in praksa.

 PRIJAVA

Cena vikend rezidenčnega programa na osebo je 229,00 EUR in vključuje:

 • Program: 2 x Yoga Masterclass, 2 x praksa hatha joge
 • Namestitev: 2 x polpenzion (samopostrežni obroki) v hotelu SVOBODA v dvoposteljnih sobah *
 • Neomejen vstop v termalne bazene (v vrednosti 20 EUR)
 • Nočno kopanje do 22.00 ure
 • 2 x vstop v Svet savn (v vrednosti 30 EUR)
 • pogostitev med programom – Smoothie pogostitev
 • animacije in dodatna vodena ponudba rekreacije s strani hotel (npr. Nordijska hoja)

* omejeno število enoposteljnih sob z doplačilom (13 EUR / osebo / noč)

Prijave s plačilom sprejemamo do zapolnitve kapacitet. Omogočamo vam plačilo na dva obroka, pri čemer mora biti program v celoti plačan pred datumom izvedbe. Prijava je potrjena le ob prejetem plačilu! V primeru odpovedi udeležbe manj kot 15 dni pred dogodkom zaradi vnaprejšnje potrditve kapacitet stroška namestitve ne vračamo.

Prijave in dodatne informacije: gsm 040 90 91 92 | info@sadhana.si

Opomba: Jogijski intenziv bo vključeval tudi fotografiranje.