9.3., Ljubljana: KAMIŠIBAJ GLEDALIŠČE – Zgodbe in poezija ob slikah


KAMIŠIBAJ GLEDALIŠČE

Zgodbe in poezija ob slikah, odrasli program

Program:

Najmočnejši prizori iz Martina Krpana (Fran Levstik)

Vešček (avtorska)

Dekle je po vodo šlo (slovenska ljudska)

Okostnjakinja (eskimska ljudska)

Panter (Rainer Maria Rilke)

Daj, pomisli! (po Tomažu Pengovu)

Trajanje: cca. 60′

Kamišibaj (jap. kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi.

Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike (formata A3) vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe.

Kamišibaj ima korenine v budističnih templjih. V obliki, kot ga poznamo danes, je svoj vrh priljubljenosti doživel na Japonskem v gospodarski krizi med svetovnima vojnama. S pojavom televizije pa je spet zatonil. Dandanes, v času nasičenosti z ekrani in digitalnimi vsebinami, nam kamišibaj lahko ponudi dragocen način medosebne povezanosti ob pripovedovanju zgodb.

V Sloveniji ga poznamo od leta 2013. Od takrat se je po zaslugi Gledališča Zapik naglo razširil po vsej Sloveniji in postal del kulturnega programa. Kot dragocen pripomoček je našel svoje mesto tudi v pedagogiki in terapiji.

Atelje Slikovedke je ustvarjalni tandem, v katerem sodelujeta Jerca Cvetko, dipl. pedagoginja, izvajalka kamišibaj gledališča (učiteljica joge v Studiu Sadhana) in Jure Engelsberger, ilustrator in glasbenik. Praktično in raziskovalno se s kamišibajem ukvarjata, odkar se je prvič pojavil v Sloveniji. Prirejata ljudske in ustvarjata avtorske zgodbe za otroke in odrasle. Sta trikratna dobitnika Zlatega kamišibaja na Slovenskem festivalu kamišibaj gledališča. Vodita delavnice in seminarje o kamišibaju in sta avtorja skripte Likovna izdelava kamišibaja.

9.3.2018, 19.30 (60 min)

Joga studio Sadhana, Ukmarjeva 4, Ljubljana

Cena: 10,00 EUR člani | 15,00 EUR zunanji

Prijavite se na recepciji ali preko e-pošte info@sadhana.si.
Veljavna je le prijava s plačilom, rezervacij ne sprejemamo. Število mest je omejeno. V primeru odsotnosti ali zamude denarja ne vračamo.