Špela Perc: LEPOTA V GIBU Vadba za zdravo telo in umirjen duh

Lepota v gibu
Mladinska knjiga založba, Ljubljana, 2009
Cena. 29,95 EUR

Špela Perc je izkušena in prekaljena športnica, ki ima tudi izjemen poslovni čut. Bivša umetnostna drsalka, gorska kolesarka je zaradi poškodbe svojo kariero najprej usmerila v študij na  Fakulteti za družbene vede in v fitnes. Različne gibalne tehnike, med njimi tudi GYROTONIC EKSPANSION SYSTEM® so del ponudbe v njenem  Pilates holističnem centru  v Ljubljani.

Knjiga predstavlja štiri vadbene tehnike, ki po avtoričinih besedah predstavljajo skupino vadb »telesa in duha«. Te so: Pilates, Pilates joga, pet tibetanskih vaj in Gyrokinesis.

Zadnji del knjige je namenjen napotilom za uravnoteženo in zdravo prehrano nekaj besed je namenjenih akupunkturi in prehrani po starodavnih kitajskih pravilih petih elementov.

Pilates joga se od klasične joge razlikuje predvsem v načinu dihanja. Pri Pilatesu aktiviramo tudi globoke trebušne mišice in s tem stabiliziramo medenico in hrbtenico. Pilates joga želi najprej z intenzivnejšimi vajami sprostiti adrenalin, ki se kot posledica stresa nabira v telesu, dihalne vaje in meditacija sledijo kasneje. V tem segmentu se tudi ne razlikuje bistveno od klasične joge. Perčeva  izhaja iz  postavke, da klasična joga za sodobnega zahodnjaka ni najbolj primerna saj se evropski genotip in fenotip razlikujeta od indijskega in zato zahodnjakom bolj ustrezajo določene prilagoditve.

Tibetanske vaje poznamo že iz knjige, ki je pred časom izšla  pri založbi Vale Novak- Vrelec mladosti.. Ta sistem jogijskih vaj izvajajo budistični menihi že stoletja in so skrbno zasnovane v točno določenem zaporedju in obsegu. Vaj je v bistvu šest in šesta je v knjigi izpuščena, saj je usmerjena v nadzor, sublimacijo spolne energije in kot taka seveda za naš vsakdan ni primerna. Celoten niz vaj ima za svoj celostni učinek temeljno postavko in to je spolna vzdržnost, ki predstavlja temeljni vložek v pomlajevalni učinek samih vaj, saj energije, ki jo izgubljamo s spolno aktivnostjo, z vajami usmerjamo drugam.. Zahodnjaki si običajno izbiramo le pet vaj, dokaj priljubljenih »tinbetančkov«, ki nedvomno prispevajo k prožnosti telesa in živahnemu umu, ob rednem in discipliniranem izvajanju.

Ena od priljubljenih novosti zadnjega časa je tudi »joga za plesalce«, sistem gibanja, ki ga izvajamo na stolu, pa tudi ob različnih pripomočkih, ki jih je razvil izumitelj in lastnik zaščitene znamke Gyrotonic sistema, bivši plesalec Juliu Horvath. Gre za izpeljanko jogijskega gibanja, ki je prilagojena sodobnemu človeku in njegovim gibalnim vzorcem. Povečuje prožnost hrbtenice, splošno gibljivost, krepi mišice, izboljšuje koordinacijo gibov in izboljšuje koncentracijo, oziroma samozavedanje.

Knjiga Špele Perc je skrbno zasnovana in oblikovana tako, da omogoča  jasno preglednost. Različni načini vadbe so označeni z različnimi barvami in so  bogato, nazorno ilustrirani. Ne manjkajo zdravstvena napotila, tako pozitivni učinki, kot previdnostna opozorila. S posebnimi oznakami lahko pri vsaki posamični vaji  prepoznamo opozorila glede na primernost in težavnost izvajanja in tudi lažje variacije.

Kot dodatek je knjigi priložena tudi zgoščenka s 60 minutnim programom Pilates joge za razstrupljanje, za jutranje prebujanje, raztezanje za golfiste, joga za zdravo hrbtenico in za otroke.

Na vsak način imamo v rokah zelo ličen in korekten izdelek, ki je primeren predvsem za začetnike, saj  vaje niso pretirano zahtevne. Opozorila, ki jih najdemo povsod v knjigi bi morala zadoščati tudi tistim, ki jim zdravstveno stanje  tega ne dopušča. Knjigo je dinamično in estetsko oblikovala Mojca Kumar Dariš in je prav gotovo, z vso vzorno prezentacijo v različnih medijih tudi svojevrsten dosežek, ki postavlja izziv za vse, ki načrtujejo tovrstne knjige.

Predvsem pa je knjiga osebna referenca avtorice. Odraža tudi trenutno najbolj živahno in moderno dogajanje na  tem področju, ki je nekakšen hibrid –ali nova kakovost- v nastajanju med klasičnimi izročili, ki so nam jih zapustile stare civilizacije in  novimi spoznanji, predvsem pa tudi senzibilnostjo in stanjem duha današnjega časa.