JOGA ZAME

Joga - Praktični vodnik za individualno rabo

Praktični vodnik za individualno vadbo

Darija Čamernik

Modrijan, 2007

Cena: 37,90 EUR 

Darija Čamernik je fotografinja in učiteljica joge. Od leta 1989 živi v Torinu, kjer se je tudi srečala z jogo. Po večletni osebni praksi se je odločila za izobraževanje. V Sedoni, v ameriški državi Arizoni, se je izobrazila za učiteljico joge. Rezultat njenega poglabljanja v jogo in poučevanja je pričujoča knjiga, ki je zasnovana kot učbenik za domačo prakso joge, kakor ga je naslovila avtorica sama: praktični vodnik za individualno vadbo.


»Želela sem napisati knjigo, v kateri bi lahko vsakdo našel nekaj zase, tako tisti, ki se z jogo že ukvarjajo, kot tisti, ki bodo to zanimivo in zdravo vadbo šele začeli. Želela sem, da bi bila knjiga napisana razumljivo in preprosto. Iskreno upam, da mi je to tudi uspelo.«

Pregled naših knjižnic in knjigarn nam pokaže, da je izbor knjig, ki jih imamo v slovenskem jeziku, precej obširen in dokaj dober. Med mnogimi prevodi so še posebej dragocene knjige slovenskih avtorjev in med njimi lahko najdemo tako filozofske, esejistične knjige kot priročnike. Darija Čamernik je v naših jogijskih krogih manj znana učiteljica, saj živi in dela v Torinu. Knjiga, ki jo je pripravila, je namenjena tistim, ki želijo vaditi hatha jogo doma in spoznati njene osnovne tehnike. Kakor pravi avtorica v uvodu, naslov ni izbran naključno, saj lahko v knjigi najdete vse potrebne informacije, da si sestavite svojo prakso, ki ustreza vam in samo vam.

Izhaja iz poznavanja našega načina življenja, za katerega avtorica meni, da ni toliko naklonjeno filozofskemu poglabljanju v globine joge, saj Slovenci iščemo predvsem njeno praktično uporabo, ki nam lahko olajša določene tegobe, oziroma si želimo užiti blagodejne učinke joge na telo in duha.

V prvem poglavju spoznamo osnovne pojme v jogi, osemstopenjsko pot joge, pojem prane, pranično telo, nadije, čakre vrste joge.

V drugem poglavju se avtorica posveti dihalnim tehnikam, pranajami in razloži osnovne dihalne tehnike. Ob vsaki dihalni tehniki je kratka razlaga njenega učinkovanja, indikacije in kontraindikacije. Pranajamam sledijo tri osnovne bande, mula, udijana in jalandhara banda.

V poglavju »Očistimo telo in um« spoznamo mudre, mantre in šat krije, tehnike očiščevanja.

Pretežni del knjige je namenjen več kot 80 osnovnim asanam, ki so predstavljene v različnih težavnostnih stopnjah, vsaka asana ima tudi razlago o učinkovanju in opozorilo, v katerih primerih je njeno izvajanje neprimerno.

»Joga vzame človeka takšnega, kot je, zato jo lahko vadijo vsi, ne glede na spol, starost in vero. Vsakomur lahko ponudi prav tisto, kar mu manjka do polnejšega in kakovostnejšega življenja.«
 

Zadnji del knjige ponuja več kot 60 zaporedij asan za odpravljanje različnih težav, kot npr. glavobol, migrena, krepitev jeter, imunskega sistema, za lepšo, čistejšo kožo, zdravje reproduktivnih organov itd.

Tisti, ki želijo spoznati osnovne principe joge in si sestaviti svojo sadhano, prav gotovo najdejo v knjigi jasna in preprosta napotila in nazorne fotografije. Dragocena so opozorila na morebitne škodljive učinke pri določenih zdravstvenih težavah, na katera mora biti pozoren vsak, ki se sam ali v vodeni skupini loti joge. Avtorica ponuja možnost, da si sami sestavimo svojo vadbo joge in se tako izognemo skupinam, kjer se prilagajamo nekemu splošnemu načinu in učitelju, ki nas vodi. Kljub temu bi začetnikom priporočila, naj se prepustijo vodenju izkušenega učitelja in poglabljajo svoje znanje doma še iz knjig.

Prijazen in pregleden priročnik, ki je obenem tudi osebna predstavitev učiteljice.

Barbara H. Pregl