Namaste

Pozdravljeni!Že nekaj let obiskujem najrazličnejše tečaje joge in veliko učiteljev je uro začelo ali končalo s podravom Namaste. Zanima me, kaj to sploh pomeni in zakaj se ta pozdrav uporablja v jogi. Najlepša hvala. Nina iz Novega mesta. Draga Nina. Namaste je indijski pozdrav, ki je v jogo zašel zaradi dveh razlogov. Prvič, ker je […]

Pozdravljeni!
Že nekaj let obiskujem najrazličnejše tečaje joge in veliko učiteljev je uro začelo ali končalo s podravom Namaste. Zanima me, kaj to sploh pomeni in zakaj se ta pozdrav uporablja v jogi. Najlepša hvala. Nina iz Novega mesta.

Draga Nina. Namaste je indijski pozdrav, ki je v jogo zašel zaradi dveh razlogov. Prvič, ker je Indija pradomovina joge in je bilo pozdravljanje z omenjeno besedo pravzaprav domena materinega jezika učiteljev in učencev joge. Zaradi te tradicije in kot poklon samim koreninam jogijske znanosti Namaste uporabljamo tudi na Zahodu. Drugič, pozdrav uporabljamo zaradi njegovega lepega in globokega pomena.

Namaste namreč simbolično pomeni pokloniti se duši, ki živi v srcu tvojega sogovorca. ‘Nama’ v sanskrtu pomeni poklon, ‘as’ pomeni jaz, ‘te’ pa pomeni ti. V dobesednem prevodu gre torej za poved ‘Jaz se poklonim tebi’, oziroma ‘Duša v meni se poklanja duši v tebi’, ali ‘To kar je božanskega v meni, pozdravlja to, kar je božansko v tebi’.

Kadar pozdravljamo z Namaste, sklenemo dlani skupaj pred prsnim košem, s čimer naznačimo mesto srčne čakre, energetskega centra ljubezni in sočutja. Ob tem zaprtih oči sklonimo glavo, kot da bi se z notranjim pogledom zazrli v svoje srce. Lahko tudi dlani najprej ponesemo k tretjemu očesu, sklonimo glavo in nato spustimo dlani do prsnega koša, ves čas v anjali mudri oziroma molitvenem položaju. To izraža še posebej visoko stopnjo spoštovanja do tistega, ki ga pozdravljamo. Pozdrav lahko izvedemo tudi samo s kretnjami, brez da bi dejansko izgovorili besedo Namaste, in pomen bo ostal enak.

Dlani ponesemo do srca, da bi povečali pretok božanke ljubezni v nas. Glavo sklonemo in zapremo oči zato, da bi se um umiril in predal božanskemu v našem srcu. Na nek načim si lahko z Namstejem pomagamo pri meditaciji, da čute hitreje obrnemo navzoter in se potopimo vase. Ko se z Namastejem pozdravijo učenci in učitelj, to med njim vzpostavi pozitivno energetsko vez medsebojnega spoštovanja in hvaležnosti, ki jih vodi po poti iskanja resnice. Ta pa se skriva prav v naših srcih.