Aerial joga

Sarasvati, eden velikih učiteljev joge, meni, da gre pri jogi za »združevanje in harmonijo med mislijo, besedo in dejanjem ali povezovanje glave, srca in rok«. Iyengar meni, da je »joga … starodavna umetnost, ki se opira na izredno subtilno znanost o telesu, umu in duši. Redna praksa joge bo praktikanta sčasoma popeljala v občutek miru […]

Sarasvati, eden velikih učiteljev joge, meni, da gre pri jogi za »združevanje in harmonijo med mislijo, besedo in dejanjem ali povezovanje glave, srca in rok«. Iyengar meni, da je »joga … starodavna umetnost, ki se opira na izredno subtilno znanost o telesu, umu in duši. Redna praksa joge bo praktikanta sčasoma popeljala v občutek miru in povezanosti z njegovo okolico«.

Joga je več tisoč let star sistem znanj o načinu življenja, ki vodi v skladno povezanost in ravnovesje telesa, uma in duha. Obstaja več poti in zvrsti joge. Med novejše vadbe sodi tudi aerial joga.

Kaj aerial joga sploh je?

image1Aerial joga se izvaja na trakovih. Ti so pripeti na strop in na njih se izvajajo asane – telesni položaji. Gre za nekakšno plesno-akrobatsko vrsto joge, kjer se preizkusimo in raziskujemo naše telo drugače, kot smo tega vajeni pri običajnih urah joge. Večinoma visimo z glavo navzdol proti tlom, se ovijamo v trakove ali pa izvajamo preproste asane na nov način s pomočjo trakov. Ti so različnih velikosti in barv. Sama vadba poteka raznoliko in se prilagaja glede na znanje posameznika. Za začetnike se postopoma stopnjuje prehod s tal na trakove. Pri naprednejših vadečih pa se že izvajajo asane, ki se lahko povežejo v nekakšno koreografijo. Sam občutek na trakovih bi lahko opisali z letenjem oz. gibanjem ptic. Aerial joga se lahko izvaja tudi zunaj, trakovi se privežejo na drevo in tako se uživa tudi v naravi.

Prednosti aerial joge in učinki

Vadba aerial joge blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje, izboljšata se pretok in raven energije v telesu. Posledice stresa in utrujenosti se močno zmanjšajo, bolje spimo in si tudi hitreje odpočijemo. Izboljšajo se miselne sposobnosti, postajamo vse bolj pozitivno naravnani in umirjeni. Poleg vsega tega pa prav tako vpliva predvsem na gibljivost, pri čemer se v nekaterih položajih boki še dodatno odprejo, saj se sprostijo kite in lepo raztegnejo mišice. Ker smo veliko časa v položaju z glavo navzdol, se pospeši prekrvitev telesa, s čimer še dodatno očistimo telo strupov, ki zastajajo v telesu. Mišice se okrepijo, sklepi in hrbtenica postanejo močnejši in gibljivejši, izboljšata se koordinacija in ravnotežje, telo postane bolj skladno in gibljivo. Izboljša se prekrvitev, dihanje postaja pravilnejše in poglobljeno, okrepi se tudi imunski sistem in pospeši obnavljanje celic.

Z vadbo joge torej vzpostavljamo ravnovesje na vseh ravneh: telesnem, čustvenem, mentalnem in psihičnem.

Za koga je primerna ta vadba?

Primerna je predvsem za vadeče, ki so že obiskovali jogo oz. so telesno bolje pripravljeni. Seveda je pomembno tudi, da se otresemo vseh strahov, saj je telo tako dostopnejše za spoznavanje novih gibov, katerih ni vajeno oz. jih ne izvajamo pogosto.

 

Čim več užitkov pri preizkušanju novih občutkov na prelepih nežnih trakcih pri aerial jogi.

Namaste,

Ana Devayani Kersnik