MANDALA TI POMAGA, DA SE OSREDIŠČIŠ V TOČKI TUKAJ-ZDAJ

Intervju z ustvarjalko mandal, Tanjo Prezelj


Tanja Prezelj ustvarja že od malih nog, od konca najstniških let pa se je slikanju posvečala vedno bolj, dokler se le-to ni neločljivo prepletlo z njenim življenjem. Njene prve slike so bile intuitivni izrazi plešočih energij. Barve so pri njej močne, čustvene. Najraje slika domišljijske pokrajine, vizije iz raznih meditacij in sanj. Skrivnostni svetovi jo vedno znova vabijo k raziskovanju. Pred časom pa je odkrila tudi svet svete geometrije in mandal.

mandale

Mandala je središčna točka, v kateri je skoncentrirana energija, ki se širi navzven. Z opazovanjem tega procesa tudi gledalec začne širiti svojo zavest. Z mandalo si pomagamo ustvariti sveti prostor znotraj sebe in v svojem okolju. Pomaga nam uravnotežiti energije v nas in okoli nas. Pri izbiri mandal se je najbolje zanesti na intuicijo. Tista, ki nam najbolj pade v oči in nas najbolj privlači, je za nas najbolj primerna. Z njimi si lahko pomagamo tudi pri meditaciji in sproščanju, saj nas opazovanje mandale hitro popelje v meditativno stanje. V takem stanju pa se začne vzpostavljati naravno ravnovesje znotraj nas.

Tanja, od kdaj se ukvarjaš z umetnostjo? Bi sama sebe sploh opredelila za umetnico?

tanjaSebi rečem raje ustvarjalka. Umetniki se mi namreč zdijo tisti, ki skozi umetnost hočejo predstavit neko idejo ali družbeno kritiko, mene pa zanima bolj ustvarjalna energija sama. Slikam iz nekega notranjega vzgiba, iz želje po raziskovanju sebe – zavesti in nezavednega. Mislim, da pot, ki jo prehodim v tem procesu, lahko potem koristi tudi komu drugemu, saj verjamem, da gremo vsi skozi podobne procese. Naslikane podobe gledalcu ponudijo pisano paleto možnosti, prastarih spominov in asociacij, ki v njem prebudijo njegove lastne povezave z naslikano tematiko. Moje slike so zelo pozitivno naravnane, saj menim, da v življenju lažje kreativno rešujemo svoje težave takrat, kadar se počutimo varni, podprti in sprejeti. Želim, da moje slike gledalcu ponudijo lepe občutke.

Pred časom pa sem se bolj posvetila tudi slikanju mandal. Ustvarjanje mandale je zame meditacija, trenutek miru. Pri slikanju mandal zares uživam.

 

Bi lahko torej rekla, da je tvoje slikanje pravzaprav samoodkrivanje, samozdravljenje?

Ja, tako je. Mislim, da je zelo koristno prebuditi svojo ustvarjalno energijo, saj skoznjo lahko zelo veliko naredimo na sebi. Zato mi ustvarjanje in čas, ki ga namenim temu, zelo veliko pomeni.

Kdaj si odkrila, da je to nekaj pomembnega zate in za tvojo komunikacijo s svetom? Je bilo enkratno razkritje, ali si to odkrivala počasi, skozi ljubezen do ustvarjanja, slikanja, kasneje pa odkrila še širše aspekte svojega dela?

To je bil proces. Vedno sem rada risala, v otroštvu res veliko, potem sem vmes, v najstniških letih to nekoliko opustila. Ko sem kasneje spet počasi začela, sem videla, da zelo dobro vpliva name, da gre za samozdravljenje, tako da me je potem vedno bolj zanimalo. Šla sem v smer samo-odkrivanja skozi ustvarjanje.

Bi lahko opisala tvoj ustvarjalni proces, kako se ga lotiš, kako nastaja tvoja slika? Kar se tiče mandale lahko vidimo način ustvarjanja na videu, ki je objavljen spodaj. Dobiš nek navdih ali gre bolj za metodo meditacije?

unnamed (4)Pri mandalah gre bolj za meditacijo. Poskušam biti čim bolj brez misli, se samo odpreti in pustiti, da teče skozi mene. Ustvarjati začnem tako, da najprej s svinčnikom in potem še z barvico narišem strukturo, potem pa pobarvam z akrilnimi barvami. Barve izbiram po občutku, tiste, ki me pritegnejo. Ne razmišljam katere sodijo skupaj po barvnem krogu, delam po intuiciji. Mandalam pustim, da stečejo skozi mene. Barvne kombinacije tako pri meni kot pri gledalcu lahko vzpodbudijo neka čustva. Na primer rdeče so bolj strastne, živahne, modre te lahko prestavijo v višja stanja zavesti in delujejo bolj na mentalni in duhovni ravni… Ampak to se zgodi samo od sebe, ko ustvarjam, ne razmišljam o tem. Da je vsaka mandala nekaj posebnega, da vzbuja prijetne občutke, skratka, da deluje, je to kar hočem doseči. Ta čarovnija pa se lahko zgodi, ko ustvarjalna energija lahko prosto teče skozi mene.

 

7sistersPri slikah je drugače. Navadno je tako, da se mi začne odpirati neka zgodba, nek arhetip, na primer svečenica, šamanka, Plejadka … Sanjam ga, pojavlja se mi v meditacijah … in začnem razmišljat, kaj mi pomeni, zakaj je prišel. Potem ozaveščam tisto, kar je v njem povezano z mano, kako ga v življenju izražam ali pa, kako bi ga lahko bolj izražala, skratka kako si lahko pomagam z njim v vsakdanjem življenju. V mislih se mi oblikuje slika, vizualiziram, kako bi to narisala. Sredi tega procesa začnem slikat. Ko je slika končana, se počasi zaključi tudi zgodba. Na koncu običajno tudi ugotovim, da sem skozi proces slikanja prejela mnogo daril in uvidov.

Gledaš kdaj za nazaj svoja dela, razmišljaš, da bi mogoče naredila kaj drugače? Ali je , ko je slika dokončana, to obenem tudi zaključek procesa? Si potem čustveno navezana na svoja dela, glede na to da so zelo osebna in tako močno del tebe? Se jim lahko odrečeš in jih daš naprej?

Proces je ponavadi zaključen, ko je slika končana. Nekaj časa je slika še zelo živa in iz nje še pritakajo informacije v mojo zavest. Včasih jo imam nekaj časa še na steni, potem pa pride trenutek, ko začutim, da hoče slika iti naprej v svet. Podobno kot pri otroku. Ko jo lahko dam naprej, to z veseljem naredim, ker je njen namen, da krasi prostore, ne da je skrita na kakem podstrešju. In da lahko gledalcu ponudi kak lep občutek, trenutek miru, uvid, ali informacijo, ki jo v nekem trenutku nekdo išče.

Vrniva se k mandalam. Kaj lahko počnemo z njimi?

Mandale pomagajo pri meditaciji, sproščanju in koncentraciji. Že z opazovanjem mandal se misli umirijo, saj mandala ustvarja red iz kaosa. Ko začnejo, kot pri mandali, tudi v naših mislih, stvari padati na svoje mesto, nam to vzbudi občutek miru in tega, da je vedno vse prav. Tudi risanje in barvanje mandal nadvse pomagata pri sproščanju in koncentraciji. Obstajajo študije, ki dokazujejo, da otroci z avtizmom, ki so običajno lahko na eno stvar skoncentrirani največ 2 minuti, pri barvanju mandal zdržijo 15 minut. Otroci na splošno zelo radi barvajo mandale in se pri tem zelo umirijo.

To pomeni, da če imamo mandale pri sebi doma, lahko z njihovo pomočjo meditiramo ali pa se samo zazremo vanje in se lahko umirimo?

Ja, tudi pri meditaciji nam zelo pomagajo. Če se usedemo prednje in jih gledamo, bomo hitreje prišli v meditativno stanje. Misli se bodo hitreje umirile in lažje bomo ohranili pozornost.

Koliko so pri mandalah pomembne različne barve in oblike? Na kakšen način jih uporabljaš in kako jih lahko uporabljamo mi? Ali se vse skupaj dogaja zelo intuitivno?

mandala-cropPri izbiranju mandal je zelo pomembna intuicija. Lahko se sicer poglobimo vanje tudi skozi mentalno razumevanje. Poiščemo simboliko barv, raziskujemo simboliko likov, ki jih opazimo v njej ali kaj podobnega in na ta način ugotovimo, katera bi bila bolj prava za nas. Vendar se mi zdi bolje, da samo poslušamo svoje občutke in si izberemo tisto, ki najbolj zaresonira z nami. Skozi občutke se poleg misli in čustev namreč lahko izrazi tudi naše nezavedno, medtem ko ga razum prezre.

Lahko vseeno opišeš neke osnovne oblike?

Najbolj osnovni obliki sta točka oz. krog in črta. Krog je mehka ženska linija, energija vesolja, je neusmerjena energija, črta pa je ostra, usmerjena, prodirajoča, moška energija. Vsi potrebujemo v življenju obe. Nekateri imamo več ene, drugi več druge. Če naprimer ravno izbiraš svoj poklic in še ne veš kam bi se usmeril, te bo najbrž pritegnila mandala, ki vsebuje veliko črt usmerjenih v določene točke. Potem pa so tu seveda še barve, ki mogoče pritegnejo še bolj kot vzorci.

Tvoj način ustvarjanja je zelo zanimiv, ni takšen, da bi spodbujal k ustvarjanju z analitičnim umom, temveč nas spodbuja k temu, da se čim bolj odpiramo in ustvarjamo čim bolj intuitivno. Imaš mogoče kakšne delavnice znotraj katerih ljudi spodbujaš in usmerjaš k takšnim procesom ustvarjanja? Se da s tabo sodelovati tudi na tak način?

Vodim delavnice intuitivnega slikanja. To so duhovno – ustvarjalne delavnice, kjer naredimo kako kratko meditacijo in vajo, da pridemo v stanje, v katerem se lahko dovolj odpremo in sprostimo, da dovolimo ustvarjalni energiji steči skozi nas. Temu sledi slikanje. Ko udeleženci potegnejo svojo prvo potezo na platno, ji potem sledijo, dokler slika ni končana. Pri tem procesu jim tudi pomagam. V bistvu se vmes dogajajo isti procesi kot v vsakodnevnem življenju. Nekaj se zatakne in takrat poiščemo pot naprej. Če se ustavi, iščemo rešitve, da ustvarjanje spet gladko steče.

Poleg tega vodim tudi delavnice ustvarjanja mandal. Otroci jih barvajo, tisti, ki že znajo uporabljati šestilo, jih pa tudi sami narišejo. Na delavnicah za odrasle se mandalam malo bolj posvetimo. Naslikamo jih po istem postopku kot jih slikam sama, z akrilnimi barvami na platno, na koncu pa se še malo pogovorimo o tem, kaj vidimo v njih in kaj nam sporočajo. Vse, ki vas zanimajo delavnice, vabim, da me pokličete ali mi pišete.

Tanjine mandale lahko v novembru in decembru vidite in kupite v prostorih Joga studia Sadhana v Kranju in Ljubljani (www.sadhana.si). Sicer pa je Tanjo mogoče srečati tudi na raznih ustvarjalnih tržnicah in sejmih z ezoterično in duhovno vsebino.

Najdete jo tudi na Facebooku pod imenom RainbowLounge, prav tako kot tudi v spletni trgovini Etsy. Kontaktirate jo lahko preko elektronskega naslova mailto:prezelj.tanja@gmail.com ali telefona 040/ 859-248.

Intervju vodila Petra Č.