Pečene polnjene paprike

Joga & recepti

Na vrtovih in tržnici se bohotijo buče najrazličnejših oblik in barv. Buče so plodovi, ki omogočajo prav gotovo največji razpon za pripravo jedi, saj z njimi lahko pripravimo tako slane kot sladke jedi, kompot in špagete. Tudi mi bomo kuhali najrazličnejše jedi iz buč, vas, naši bralci, pa vabimo, da nam posredujete svoje najljubše in najbolj izvirne recepte iz buč, ki bi jih želeli deliti z nami.


Koledarsko smo se preselili v jesen, sončni dnevi in ponudba na tržnici pa se še z zadnjimi močmi oklepajo okusov in barvitosti poletja. Pobiramo zadnje paradižnike in kuhamo, vlagamo sočne, dišeče paprike, ki nas bodo pozimi spominjale na mehkobo, čutnost in voljnost poletnih dni.

Tokrat predlagam recept, ki je pri nas doma zelo priljubljen in je eden tistih, ki dopušča precej improvizacije in ustvarjalnosti vsakega kuharja. Pripravimo ga na podoben način tako za mesojede kot tiste, ki so vegetarijanci. Meso preprosto zamenjamo s tofujem. Če imamo še kakšne druge zadržke glede sestavin, kot sta na primer česen in čebula, ju preprosto izpustimo ali nadomestimo z začimbami in zelišči, ki so nam ljubši.
Pečene polnjene paprike

Potrebujemo:

  • 6 rumenih in 6 rdečih manjših podolgovatih paprik. Poiščemo take s tanjšo kožo, lahko pa uporabimo tudi bolj mesnate, večje rdeče paprike, za navedeno količino jih vzamemo 6.
    Na osebo računamo 2 manjši ali 1 večjo papriko. Če ostanejo, jih bomo z veseljem pojedli tudi hladne.
    Paprike umijemo, očistimo in blanširamo. Tiste z debelejšo kožo kuhamo 5 minut, nato jih odcedimo.
  • ½ kg mletega mešanega mesa ali tofuja
  • ½ čebule
  • 2 stroka česna
  • žlička mlete paprike
  • ščepec mletega čilija
  • šopek peteršilja
  • ½ l paradižnikove omake
  • poper, sol
  • žlička timijana
  • zavitek feta sira ali mocarele
  • pest kateregakoli naribanega sira oziroma parmezana
  • oljčno olje

Joga

Pečene paprike - Joga portalNa olju prepražimo drobno narezano čebulo, ki ji malce pozneje dodamo še strt česen in mleto sladko papriko, čili. Dodamo meso/tofu, popramo in solimo, potresemo s timijanom in polovico šopka narezanega peteršilja ter vse skupaj prepražimo. Zalijemo s skodelico vode in dušimo okoli 15 minut. Ko tekočina povre, dodamo paradižnikovo omako in pražimo, dokler se zmes malce ne zgosti. Odstavimo in počakamo, da se jed malo ohladi.

Medtem narežemo feta sir ali mozarelo na majhne kocke in primešamo v skoraj ohlajeno maso. Pripravimo pekač, izberemo takega, ki ga bomo lahko postavili kar na mizo, in ga malce naoljimo. Paprike napolnimo z mesom/tofujem in jih lepo zložimo v pekač. Preostanek mase potresemo po paprikah, na koncu vse skupaj še posujemo z nastrganim sirom in nasekljanim peteršiljem.

Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo počasi pri 180 ˚C približno 20 minut.

Ko opazimo, da so se paprike zapekle, vzamemo pekač iz pečice in paprike previdno obrnemo, da se zapečejo še na spodnji strani. Od vsake pečice posebej je odvisno, kako dolgo pečemo. Paprike morajo biti lepo zapečene, malce rjave na površini, omaka zgoščena, vendar ne pregosta.

Preden jed postavimo na mizo, počakamo nekaj minut, da se malce ohladi.

Ker je jed zelo izdatna, nam služi kot glavna jed, h kateri se lepo prilegajo svež kruh, kuhan krompir ali riž.
Za polnjene paprike pa lahko uporabimo tudi svojo domišljijo ali »pospravimo hladilnik«. V maso, s katero paprike napolnimo, lahko dodamo različno zelenjavo, bučke, korenje, koruzo, zelje, ohrovt. Mesu oziroma tofuju se lahko popolnoma odpovemo in pripravimo samo zelenjavno polnilo, ki mu dodamo riž, kašo, ješprenj, kosmiče.
Pripravila: Barbara H. Pregl