Skutna torta me nikoli ni razočarala. Za posebne priložnosti ali le kot nedeljska sladica. Ko imate malo časa ali ko želite svežo, ne preveč sladko sladico, je skutna torta prava rešitev.
Za testo:
(model premera 28 cm)
- 300 g gladke moke
- 125 g masla
- 40 g rjavega sladkorja
- 1 rumenjak
- ščepec soli
- Za nadev:
- 1 kg skute (Tolminska pusta skuta, 5 % maščobe)
- 1 kisla smetana
- 1 navadni jogurt (180 ml)
- 50 g jedilnega škroba
- 3 jajca
- 100 g rjavega sladkorja ali 4 žlice agavinega sirupa
- 2 limoni
- Malinov preliv:
- 400 g malin (lahko tudi zmrznjene)
- 3 žlice agavinega sirupa (ali sladkor po okusu)
1. Priprava testa: pregnetemo maslo, sladkor, sol in rumenjak ter dodamo moko. Če je testo pregosto, dodamo 1–2 žlici mrzle vode. Oblikujemo hlebček, ga ovijemo v plastično folijo za živila in damo za ok. 1 uro v hladilnik. Nato prižgemo pečico na 150 °.
2. Priprava nadeva: ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg. V rumenjake umešamo sladilo (sladkor ali agavin sirup), limonin sok, skuto, navadni jogurt in kislo smetano. Mešamo z mešalnikom toliko časa, dokler ne nastane gladka zmes. Na koncu dodamo jedilni škrob in počasi umešamo še sneg beljakov. Zmes ne sme biti pregosta. Če je, dodamo malo vode.
3. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani deski. Testo naj bo debelo le ok. 5 mm. Z njim obložimo pekač in tudi rob modela. Robove testa privzdignemo ok. 3 cm visoko.
4. V model, obložen s testom, dodamo skutni nadev. Poravnamo površino. Nadev naj ne presega rob testa.
5. Skutno torto pečemo v vroči pečici, na 160 °, in sicer 50–60 minut. Spečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Šele nato jo damo v hladilnik.
6. Okrasimo lahko z malinovo kremo, ki naredi skutino torto še bolj svežo.
- ČAS PRIPRAVE: 30 min
- ČAS PEČENJA: 50–60 min
- ČAS HLAJENJA: 60–90 min
- ZAHTEVNOST: enostavna priprava
PRIPRAVILA: Sneža Vidovič