JESENSKI AJDOV KRUH

Ajdov kruh

Kruhek naš  vsakdanji. Lepo je, če kljub temu v njem najdemo navdih in zadovoljstvo. Zelo enostavna priprava in poceni sestavine, okus pa bogat in poln. Še bolj, ker je delo vaših rok.


Za ok. 750 g kruha potrebujete:

  • 300 g ajdove moke (po možnosti domače pridelave)
  • 100 g pirine moke (po možnosti domače pridelave)
  • 20 g lanenega semena
  • 20 g rozin (po želji več – do 40g)
  • 1 žlico bučnih semen
  • 1 čajno žličko soli
  • 1 čajno žličko sladkorja (priporočam rjavi sladkor ali melaso)
  • 300 ml tople vode
  • 50 ml olja (oljčno ali sezamovo)
  • 7 g suhega kvasa
  • 2 noževi konici sode bikarbone

1. Predpriprava: Nadenite si nasmeh na obraz. Hrano pripravljajte z veseljem in zavestjo, da se bodo vaši občutki zrcalili na kruhu. Še lepše je, če si zapojete.

2. V posodo kruhomata namestite mešalne metlice, vlijte vanjo 300 ml tople vode, dodajte sol in sladkor (ali melaso). Voda naj bo res topla.

3. Priprava mešanice moke:  v ločeno posodo stresite ajdovo moko, dodajte pirino moko, rozine, laneno in bučno seme ter sodo bikarbono.

4. Mešanico moke stresite v posodo za peko izven pekača.

5. Vstavite posodo v pekač, izberite ustrezni program (kruh brez glutena), glede na maso in želeno stopnjo zapečenosti kruha) in prižgite strojček.

6. Ko se metlice začnejo vrteti, v posodo dodajte kvas. Potresite ga enakomerno, naj ne pride v neposreden stik z vodo.

7. Dodajte olje in po potrebi še malo vode. Z vodo bodite previdni – da masa postane voljna in mehka, največkrat zadostuje že nekaj žlic.

8. Kruhomat zaprite in ga postavite na stabilno mesto. Do konca peke ga ne premikajte!

9. Pomijte posodo za pripravo in pospravite za seboj. Kruh bo še bolj slasten, če ga boste uživali v urejenem okolju.

10. Po koncu peke vzemite kruh iz posode, zavijte ga v vlažno kuhinjsko krpo in ga pustite stati 60 minut, da se ohladi. Nato iz kruha odstranite metlice.

11. Ko se kruh popolnoma shladi, ga shranite v hladilniku. Tako bo ostal svež dlje časa.

  • ČAS PRIPRAVE:  15 min
  • ČAS PEČENJA:  ok. 130 min
  • ČAS HLAJENJA:  60 min
  • ZAHTEVNOST: zelo enostavna priprava

PRIPRAVIL: Blaž Jarc