BUČNA JUHA – za različne okuse

Bučna juha

Bučna juha je preprosta jed, ki pa jo lahko obogatimo z različnimi začimbami in dodatki. Predlagamo vam 4 različice bučne juhe za različne okuse. Ob prvi, krepkejši juhi lahko ponudimo opečene kruhke,tako bo juha dovolj izdatna jed za opoldansko malico ali kosilo. 


Potrebujemo:

  • 1 srednje veliko hokaido bučo ali krhelj velike muškatne buče
  • 4 korenčke
  • 4 krompirje
  • 2 žlici olja
  • majaron
  • kurkumo
  • čili
  • poper
  • mleto sladko papriko
  • sol

Bučo očistimo pešk, olupimo, narežemo na kocke. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje, prav tako krompir. Vso zelenjavo na kratko popražimo na maščobi, začinimo in zalijemo s približno 2 l vode. Kuhamo pol ure, da se  koščki zmehčajo, nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto zmes. Po potrebi dolijemo vodo.

Joga

Olupljene bučne peške prepražimo na ponvi in jih ponudimo k juhi.

Na koncu lahko dolijemo še par kapljic bučnega olja.

Variacija 1:
Uporabimo samo bučo. Juhi dodamo zelenjavno kocko. Star kruh narežemo na kocke, ki jih na hitro prepražimo na bučnem olju in ponudimo k juhi.

Variacija 2:
Uporabimo samo korenje in bučo, juho pa malce bolj začinimo s čilijem, kurkumo, poprom in sladko mleto papriko.

Variacija 3:
Uporabimo samo bučo. Juho blago začinimo, dodamo zelenjavno kocko in na koncu skodelico smetane.

Pripravila B. H. P.