Bučna juha je preprosta jed, ki pa jo lahko obogatimo z različnimi začimbami in dodatki. Predlagamo vam 4 različice bučne juhe za različne okuse. Ob prvi, krepkejši juhi lahko ponudimo opečene kruhke,tako bo juha dovolj izdatna jed za opoldansko malico ali kosilo.
Potrebujemo:
- 1 srednje veliko hokaido bučo ali krhelj velike muškatne buče
- 4 korenčke
- 4 krompirje
- 2 žlici olja
- majaron
- kurkumo
- čili
- poper
- mleto sladko papriko
- sol
Bučo očistimo pešk, olupimo, narežemo na kocke. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje, prav tako krompir. Vso zelenjavo na kratko popražimo na maščobi, začinimo in zalijemo s približno 2 l vode. Kuhamo pol ure, da se koščki zmehčajo, nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto zmes. Po potrebi dolijemo vodo.
Olupljene bučne peške prepražimo na ponvi in jih ponudimo k juhi.
Na koncu lahko dolijemo še par kapljic bučnega olja.
Variacija 1:
Uporabimo samo bučo. Juhi dodamo zelenjavno kocko. Star kruh narežemo na kocke, ki jih na hitro prepražimo na bučnem olju in ponudimo k juhi.
Variacija 2:
Uporabimo samo korenje in bučo, juho pa malce bolj začinimo s čilijem, kurkumo, poprom in sladko mleto papriko.
Variacija 3:
Uporabimo samo bučo. Juho blago začinimo, dodamo zelenjavno kocko in na koncu skodelico smetane.
Pripravila B. H. P.