REHABILITACIJA PO POŠKODBI MENISKUSA – 3. del

Meniskus

Fizioterapevt me je opozoril na zelo pomembno zadevo. Povedal mi je, da je zaradi posega v koleno skozi kožo in podkožje treba koleno še posebej masirati – prav na mestu, kjer je zdravnik naredil rez. Ko se koža in podkožje prerežeta z namenom operacije, se največkrat zgodi, da pod površino nastane trša tvorba – brazgotina, ker se plasti kože in podkožja nepravilno zrastejo med sabo. Zelo pomembno je, da zato koleno na tem mestu nekaj minut na dan trdo masiramo, ali bolje rečeno, gnetemo.


Postopna aktivacija mišic in priprava na polno obremenitev noge

V drugem mesecu po poškodbi sem končal program fizioterapije. Ob koncu terapije sem se dogovoril s fizioterapevtom za pregled kolena.

Sklep je bil še rahlo otekel. Oteklina se je povečala po terapiji (oz. treningu). Prav tako je bilo običajno, da se je sklep nekaj ur po obremenjevanju segrel, lahko šele zvečer ali ponoči. Terapevt mi je svetoval redno hlajenje z ledom – polaganje hladilnih blazin, ki se predhodno zamrznejo v hladilni skrinji, ali pa (še bolje) neposredno masažo z ledom. Koleno se tako gladi z ledom v krožnih gibih, dokler koža dodobra ne pordeči. To je tudi znak, da je z ledeno masažo treba prenehati, saj smo dosegli učinek – ohladitev in maksimalno prekrvavitev. Najbolje je, da si led pripravimo tako, da v plastičen lonček nalijemo vodo in vanjo postavimo čajno žličko. Lonček nato postavimo v zamrzovalnik. Ko voda zamrzne lahko led z žličko vzamemo ven – žlička tako služi kot ročaj.

Naj nadaljujem. Fizioterapevt me je opozoril na zelo pomembno zadevo. Povedal mi je, da je zaradi posega v koleno skozi kožo in podkožje treba koleno še posebej masirati – prav na mestu, kjer je zdravnik naredil rez. Ko se koža in podkožje prerežeta z namenom operacije, se največkrat zgodi, da pod površino nastane trša tvorba – brazgotina, ker se plasti kože in podkožja nepravilno zrastejo med sabo. Zelo pomembno je, da zato koleno na tem mestu nekaj minut na dan trdo masiramo, ali bolje rečeno, gnetemo. Z neposrednim pritiskom na brazgotino (ki jo lahko enostavno otipamo) masiramo v eni smeri in nazaj (ne krožno). Ključno je, da brazgotino z vsakim pritiskom tremo ob kost pod njo in jo tako počasi izravnamo. Druga možnost pa je, da s palcem in kazalcem brazgotino dobesedno primemo (med prsta poskusimo ujeti čim več tkiva) in jo gnetemo med prstoma, pozneje tudi narahlo vlečemo v smeri levo desno. Tako tkiva vrnemo v prvotno stanje – jih ločimo. Nemalokrat “ločevanje” dobro začutimo, saj lahko malce zaboli. Včasih lahko razslojitev tkiv celo slišimo.

Glavni napotek fizioterapevta sem dobil v obliki opozorila. Moja leva noga je bila ob koncu terapije vidno tanjša od desne. Mišice so mi močno atrofirale, zaradi česar je bila noga bolj izpostavljena novim poškodbam. Pokazal mi je nekaj vaj za krepitev (ki jih predstavljam v nadaljevanju).

Bolečina v kolenu je bila še vedno prisotna, zato sem se odločil, da vaje spoznam in obudim v življenje ob strokovni pomoči profesionalnega osebnega trenerja Sebastjana Simlerja, ki ima bogate izkušnje s področja osebnega treninga, rehabilitacije in fizioterapije.

Preživlja se z osebnim treniranjem in vodenjem skupinske vadbe pilates, je tudi  vodnik nordijske hoje (ki se med drugim močno priporoča v zadnjem stadiju rehabilitacije kolena zaradi osvojitve pravilnega vzorca hoje).

Svojo pripoved končujem po dveh mesecih aktivnega in vodenega treninga. V nogi ne čutim nobenih posledic posega ali bolečin, gibljivost kolena je že skoraj popolna. Vesel sem, da sem na poti okrevanja s srečno roko izbral prave ljudi, ki so mi pomagali, da danes lahko živim in se ukvarjam s športom kot v času pred poškodbo. Bolj kot želja pa sta pomembna naša volja in napor, ki ju vložimo v trening in terapijo. Z veseljem sem se spet vključil na tečaj joge – z manjšimi prilagoditvami lahko izvajam vse jogijske položaje – asane.

Osebnega trenerja Sebastjana Simlerja sem poprosil za strokovni članek o kolenu in rehabilitaciji.

Blaž  Jarc

Sorodni članki na to temo:

Poškodba meniskusa
(1.del)

Rehabilitacija po
poškodbi meniskusa (2.del)

Rehabilitacija
po poškodbi meniskusa (3.del)

Koleno in
propriocepcija (1.del)

Koleno
in propriocepcija (2.del)