Hladne juhe

Joga, kumarična juha

Hladna kumarična juha

V vročini se zelo priležejo hladne juhe, kar dobro vedo prebivalci toplih krajev in jih zato poznajo kar nekaj. Ena tistih, ki so najbolj osvežilne, dopuščajo improvizacijo in ne zahtevajo kuharskega znanja, je tudi ta. Če uporabimo samo osnovne sestavine, je juha kot osvežilni napitek, značaj pa ji lahko dodamo ali ga spreminjamo z nekaj dodatki in začimbami.


Potrebujemo:
svežo, trdo, srednje veliko kumaro
tekoči jogurt,
nekaj lističev sveže poprove mete
poper, sol

Priprava:

Kumaro temeljito operemo, ji odrežemo konca in jo na drobno nastrgamo. Pustimo jo stati 10 minut, nato jo ožamemo. Posolimo, popopramo in prelijemo z litrom dobrega tekočega jogurta. Premešamo (lahko pa vse skupaj tudi zmiksamo) in postavimo za nekaj ur v hladilnik, preden ponudimo. Juha je blag in okusen prigrizek v vročih dneh, poda pa se tudi kot predjed k težjim jedem z žara in ribam.
Okus lahko spremenimo tako, da dodamo manjši paradižnik (na primer zeleni paradižnik »green zebra«, ki ohrani barvo juhe, lahko pa jo obarvamo rdečkasto s katerimkoli drugim zrelim paradižnikom), mleto rdečo papriko, ščepec čilija ali namesto mete uporabimo timijan, baziliko ali origano.

Španska hladna poletna juha – gazpačo

Za to osvežilno in nasitno hladno špansko juho je več različic, ki jih najdemo v kuharskih knjigah. Kako to juho pripravijo »ženske na robu živčnega zloma«, smo videli v istoimenskem Almodovarjevemu filmu. Moja različica je taka:

Potrebujemo

2 večja zrela mesnata paradižnika
1 svežo kumaro
2 rdeči papriki
strok česna
2 žlici kakovostnega oljčnega olja
2 kosa starega kruha
kavno žličko balzamičnega kisa
kavno žličko sladkorja
sol
poper in po želji za noževo konico čilija
paradižnikov sok

Priprava
Kruh z obeh strani popečemo na nekaj kapljicah oljčnega olja, natremo s česnom in razrežemo na kocke.
Zelenjavo operemo, paradižnik namočimo v vročo vodo za minuto, nato ga olupimo in očistimo pešk. Kumaro olupimo in razrežemo na kocke. Papriko očistimo in razrežemo. Vse sestavine damo v posodo električnega mešalnika, na koncu še kozarec paradižnikovega soka. Kupimo ga lahko v trgovini, na boljšem pa so seveda tisti, ki imajo doma sokovnik in si ga pripravijo sproti sami. Vse sestavine zmešamo v gladko zmes, ki naj ne bo pregosta. Gostoto uravnavamo z dodajanjem paradižnikovega soka. Za bolj močan okus dodamo čili, po okusu.
Zmes prelijemo v vrč ali jušnik in jo pustimo več ur v hladilniku, preden jo postrežemo. Če nimamo dovolj časa, pripravimo malce gostejši gazpačo in ga ponudimo v skodelici, ki smo jo napolnili z ledenimi kockami. Za tiste, ki imajo radi čudovite podrobnosti: v posodice za led nalijemo paradižnikov sok, tako da dobimo lepe rdeče ledene kocke, ki ne bodo razvodenele juhe.
Odličen prigrizek v vročih dneh in po razigranih nočeh!


Juha za hladne poletne dni

Letošnje poletje ni skoparilo z vremenom, bilo ga je v vseh oblikah.
Na primorski tržnici me vedno pritegnejo glavice mladega zelja, ki jih lahko pripravimo na več načinov. Na primer kot juho, ki nas pogreje v hladnejših poletnih dneh in tudi pozneje, pozimi.

Potrebujemo:
majhno glavico mladega zelja
manjšo čebulo
strok česna
oljčno olje
poper
mleto kumino
zelenjavno jušno kocko
tekočo kislo smetano
jajce
moko

Priprava:

Zelje operemo in liste narežemo na rezance, bet pa na drobno nastrgamo. Na žlici oljčnega olja prepražimo nasekljano čebulo, malce pozneje še strt strok česna in mleto kumino. Dodamo zelje in pražimo, da ovene. Zalijemo z vodo, toliko, da pokrije zelje, popramo, dodamo kocko in dušimo 15 minut oziroma toliko časa, da se zelje zmehča. Medtem pripravimo vodne žličnike: jajce razžvrkljamo z malo tople vode in dodamo moko, toliko, da dobimo zmes, ki je skoraj gosta. Posolimo. Kislo smetano zmešamo z 2 dl vode in dodamo juhi. Pomešamo z metlico in zakuhamo žličnike. Po želji juho dosolimo ali močneje popopramo. Za tiste, ki se bojijo kosov zelenjave, pa jo lahko, preden zakuhamo žličnike, gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.