Rižota, s katero smo se posladkali, je imela še posebno dober priokus. Dobrote oz. sestavine smo nabrali sami, na prijetnem družinskem sprehodu nam jih je daroval rdečkasto obarvan jesenski gozd. Moj sin, ki ni navdušen nad z zelenjavo obogatenimi zalogaji, je z zanosom pritrjeval dobroti iz domače kuhinje. Po lahkem, a izredno bogatem kosilu smo se zadovoljno oblizovali. In ko pišem tole, že razmišljam, kdaj bo naslednja priložnost, da se odpravimo v gozd. Košarica, polna kostanja, ki se potresava ob lahkotnem pohajkovanju po gozdni stezi. Pa tisoč otroških vprašanj in oči na pecljih: Je tisto v praproti jurček? Torej, nazaj k rižotki.
Za tri konkretne porcije potrebujemo:
- 3 žlice olivnega olja
- 1 srednje veliko čebulo
- 1,5 dl riža s predvidenim časom kuhanja ok. 15 minut
- 300 g gob (jurčki in kostanjevke)
- 200 g korenja
- 5–10 velikih kostanjev
- 250 g tofuja
- 1 jabolko
- pest suhih sliv
- ščepec majarona
- ščepec origana
- ščepec bazilike
- malce popra
- sol
Segrejemo posodo (naj bo globoka) in vanjo dodamo olivno olje. Ko se olje segreje, na njem popražimo čebulo, kasneje primešamo na koščke nasekljano korenje. Pražimo nekaj minut, da se korenje malo omehča, čebula pa rahlo porumeni. Kuhamo na zmernem ognju, dodamo očiščene in narezane gobe. Vse skupaj dušimo nekaj minut. Dodamo riž, vse skupaj premešamo in hitro podušimo.
Potem dodamo kostanj (plodove smo prej olupili in jih narezali na tanke lističe – ok. 2 mm), jabolko, narezano na majhne koščke, nasekljane suhe slive ter tofu, narezan na kockice. Dodamo začimbe in premešamo. Vse skupaj prelijemo z vodo (štirikratna količina riža), premešamo in pokrijemo. Naslednjih 15 minut rižote ne mešamo, ne odkrivamo in ne poskušamo. Potem po okusu posolimo in premešamo ter umaknemo z grelne površine. Za razvajanje lahko primešamo še žlico domačega masla. Najbolje je, da rižota pokrita stoji vsaj še 15 minut. Tako dosežemo, da se okusi prepletejo in stopnjujejo, pa tudi temperatura bo idealna za serviranje.
Rižoto postrežemo kot samostojno jed. Lahko jo potresemo s parmezanom, zraven pa se bo prilegla sezonska solata, npr. radič, ali pa kozarček izbranega vina. Obrok je uravnotežen, saj vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, vlaknine in malo maščob.
Naj vam tekne!
Blaž Jarc