Ribezoidi so najmanjši med majhnimi paradižniki. Plodove imajo le za spoznanje večje od jagod rdečega ribeza. Od tod tudi ime. Čeprav so majhni, imajo »velik« okus.
Skodelico rdečih in rumenih paradižnikov ‘Yellow Currant’ in ‘Red Currant’
3 paprike
200 g sira feta
3 vejice citronskega timijana
2 cvetoči vejici navadne bazilike
2 žlici oljčnega olja in še malo za mazanje pekača
V skledi zmešamo oprane paradižnike – nekaj jih nalahno stisnemo, da spustijo malo soka – z drobno narezano baziliko in osmukanimi popki, cvetovi in nedozorelimi semeni bazilike, ter s timijanom. Dodamo olje in nadrobljen sir ter dobro pomešamo.
Ker je feta, kljub izpiranju, po navadi precej slana, ni potrebe po dodatnem soljenju.
Večkrat pomešamo in pustimo v skledi, da se okusi povežejo, medtem pa pripravimo še paprike, ki jih operemo, razpolovimo s pecljem vred in jim odstranimo peščišča. Razpostavimo jih po namazanem pekaču. Nadev nato naložimo v paprike in pečemo v prej ogreti pečici na 150 °C, 20 minut.
Pečene paprike so lahko samostojna jed, lahko pa jih ponudimo tudi kot prilogo k mesu.
Recept in fotografija: Slavka Ilich