Učitelj joge Jakob Klement nam je posredoval dva recepta, ki sta primerna tako za vegane, kot vsejedce (ki jim je zmanjkalo jajc v hladilniku) in vse tiste, ki ne marajo zapletenih receptov.
Palačinke brez jajc
• 25 žlic (zvrhanih jedilnih) ostre moke (da se testo lepše razmeša in da se ne delajo grudice)
• 15 žlic koruzne moke
• 5 žlic mehke (pšenične) moke T500
• 1 žlička pecilnega praška
• 5 žlic moke iz čičerike
• 2 ščepca soli
• 1 žlica olja
• voda po občutku
Moke zmešamo, dodamo pecilni prašek, sol. Počasi dodajamo tekočino, olje šele na koncu, da se moka lepo umeša. Pustimo stati cca. 2 uri, da se moka napije. Maso moramo zmešati dovolj redko, da peka ne traja predolgo. Peka soicer traja malo dlje, ker zmes ne vsebuje jajc.
Pečemo v teflonski ponvi na kokosovi masti. Kupimo jo lahko v vseh večjih supermarketih (Kokosfett). Maso vlivamo v dovolj vročo ponev. Šele ko se masa sama od sebe loči od ponve, je pripravljena, da jo obrnemo. Če jo praskamo, se bo zelo verjetno strgala. Za obračanje uporabimo leseno lopatko, da ne poškodujemo teflona.
Palačinke postežemo namazane z marmelado ali brez. Če nam kaj nenamazanih palačink ostane, jih lahko zvijemo, narežemo na trakove ter jih uporabimo za »rezance« v juhi. Dober tek!
Romana
Jabolčno pecivo
• Navadni (pravokotni) Koestlin piškoti (včasih so bili to Piknik piškoti, sedaj v Mercatorju prodajajo enake pod imenom Keksi)
• 1liter vode
• 1 kg opranih jabolk (ali več – po občutku)
• 2 pudinga z okusom vanilije
• 8 žlic sladkorja
Jabolka očistimo, olupimo in skuhamo v vodi, ki smo ji dodali sladkor (6 žlic). Ko so kuhana jih poberemo iz vode in pretlačimo. Pudinga stresemo v manjšo posodo, primešamo preostali sladkor (2 žlici) in par žlic vode. Mešanico zlijemo v vodo v kateri smo kuhali jabolka in skuhamo puding po navodilu za kuhanje pudinga (običajno je to 2 min).
V pravokotni model naložimo plast piškotov, nanjo enakomerno razporedimo polovico jabolk in prelijemo s polovico pudinga. Na to naložimo še eno plast piškotov, preostalo polovico jabolk in puding.
Pecivo dobro ohladimo in ga okrasimo s stepeno sladko smetano.
Dober tek!