MEDITACIJA – POT NAVZNOTER (Sneža Vidovič)


Meditacija – pot navznoter

Najpomembnejše potovanje vsakega popotnika je potovanje vase. Odgovor, ki ga iščemo, se zagotovo skriva v nas samih, zato pogosto izgubljamo čas in energijo, ko ga iščemo zunaj sebe. Preden to spoznamo, lahko mine nekaj let. Le ustaviti se moramo in si vzeti čas zase. Včasih je potrebna trda in neizprosna življenjska lekcija, da se preusmerimo, da kaj spremenimo in končno vzpostavimo stik z našimi notranji stanji. Običajno nam takrat na pot pride joga oz. meditacija.

Meditacija se danes na Zahodu pogosto omenja kot ločen del joge, vendar je treba poudariti, da je meditacija samo jedro oz. bistvo joge. Je intenzivna pot vase in hkrati delo na sebi. Joga ponuja tudi fizični vidik prakse skozi asane, ki so na Zahodu najprepoznavnejša jogijska tehnika, vendar naj bi bila v ozadju vedno komponenta zavesti kot osrednji del prakse katerekoli jogijske tehnike, tudi asane. Bistvo joge oz. meditacije je notranja transformacija, ki pa jo učenec doseže izključno skozi transformacijo zavesti in ne skozi perfekcijo v asani, kot se pogosto razume. Ta notranja transformacija pa običajno ponudi rešitve, odgovore, svobodo, občutek zadovoljstva in miru, po katerem vsi hrepenimo. Meditacija torej ponuja tisti manjkajoči košček.

Kdo med nami se ni vprašal: Kako biti srečen, neodvisno od nekih zunanjih okoliščin? Kako v tem hitrem načinu življenja ohraniti notranji mir? Kako živeti z več energije in optimizma? Kako živeti življenje bolj svobodno? Marsikdo se danes čuti ujet, brez možnosti izbire. Toda resnica je taka: izbiro imamo in stvari doživljamo, kot jih želimo doživeti. Moj učitelj Paramhansa Yogananda je nekoč zapisal: »Vse okrog nas je nevtralno, mi sami stvarem pripišemo pozitiven ali negativen predznak!« Vse je stvar naše percepcije, in ko opazujemo kak dogodek, se je dobro za trenutek zavedati, da naše trenutno razpoloženje, čustva in misli vplivajo na oceno tega dogodka. Mi soustvarjamo okoliščine. Še tako siv in čemeren dan lahko doživimo skrajno pozitivno, če smo na primer zjutraj prejeli dobro novico. In še tako krasen sončen dan lahko doživimo kot nočno moro, če smo prejeli slabo novico.

Poleg tega je izrednega pomena, koliko časa smo pod vplivom okoliščin in prepričanj. Če nosimo čustveno breme, če nas kaj teži in to traja že dlje časa, se to odrazi na celem telesu: na drži, dihanju, na načinu razmišljanja in delovanja. Naj z vami podelim zgodbico:

»Učitelj je predaval učencem. Pred seboj je imel kozarec z vodo. Medtem ko je učitelj dvignil kozarec, je večina pričakovala znano vprašanje: Ali je kozarec na pol prazen ali na pol poln? Vendar se je učitelj nasmehnil in prišel na dan z drugim vprašanjem: Koliko je težak ta kozarec v moji roki? Učenci so ugibali. 200 g, 350 g … 500 g? Učitelj je odgovoril: Ne gre za dejansko težo, ta je nepomembna. Pomembno je, koliko časa držim kozarec v roki. Če ga držim le minuto, ga ocenim za lahkega. Če ga držim pol ure, že čutim napetost v roki in se mi zdi precej težak. Če ga držim pol dneva, se mi zdi nepredstavljivo težak … počutim se ohromljenega. Zelo podobno je z našimi skrbmi, stresom in neljubimi okoliščinami v življenju. Če trajajo kratek čas, jih z lahkoto premagujemo. Če nas težijo nekaj dni, zaznamo napetost in nejevoljo … če pa nas težijo 24 ur, vsak dan, smo ohromljeni.«

Kako lahko torej meditacija spremeni naše doživljanje, življenje … kako se izvleči iz paralizirane drže, ko smo nemočni, ohromljeni? Kako gledati na dogodke v našem življenju nevtralno?

Najprej naj vas pomirim, da niso potrebni tektonski premiki in sprememba življenjskega sloga. Za začetek bodo dovolj mali koraki in vsaka pot se začne s prvim korakom.

  1. korak – za začetek je potrebna želja po spremembi.

  2. korak – jasna naloga; na primer vsak dan si vzamemo 30 minut časa za meditacijo, za umik in pot navznoter. Torej zavestna odločitev, da si redno vzamemo čas za prakso, ki nas bo vsak dan sprostila, umirila in notranje naravnala.

  3. korak načrtujmo čas za meditacijo; glede na svoj urnik predvidimo in načrtujmo čas za meditacijo.

  4. korak – priskrbimo si preverjeno tehniko meditacije in učitelja, ki vodi po korakih skozi notranje procese.

  5. korak – tehniko izvajamo samostojno vsaj 21 dni zapored, kolikor telo in um potrebujeta za novo navado in uvajanje novega ritma ter reda.

Po mojih izkušnjah sodeč je na samem začetku izjemno pomembno, da vas v tehniko meditacije uvede izkušen učitelj in vas opremi z gradivom za domačo vadbo. Ni dovolj, da je gradivo samo pisno, tudi avdio oz. videoposnetek je potreben, da se tehnika izvaja pravilno. Čez čas, ko se tehnika utrdi, pa je najpomembnejši dejavnik rednost prakse in samodisciplina. V tem kontekstu je preverjeno najboljša možnost enkrat na teden skupinska praksa, ki okrepi vaše domače delo.

Kaj dejansko naredi meditacija? Pri meditaciji gre za obvladovanje telesa, zavestno utišanje čutil, močno koncentracijo in »reprogramiranje uma«. Vse to se potem izrazi na ravni razmišljanja, doživljanja in splošnega počutja. Vredno je poskusiti!

V zameno za pol ure dnevne vadbe joge prejmemo miren spanec, umirjen um in notranje ravnovesje. Temu rečem – dobra investicija!

Mnogo je napisanega, malo je raziskanega. Tisto, kar prepriča, je osebna izkušnja – vedno in povsod.

Sneža Vidovič, učiteljica joge in meditacije, Vodja Joga studia Sadhana

 720x350meditacija-uvod

 

Se želite naučiti meditirati s Snežo Vidovič?
Več o tečaju meditacije preberite meditacije
tukaj.